Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κανάλια α λα Βενετία σχεδιάζουν στη  Βοστόνη

Κανάλια α λα Βενετία σχεδιάζουν στη Βοστόνη

Αμερικανοί περιβαλλοντολόγοι, θορυβημένοι από την άνοδο της στάθμης των υδάτων στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ, σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να μετατρέψουν μια μεγάλη συνοικία της Βοστόνης σε... καναλούπολη, κατά τα πρότυπα της Βενετίας. 

Δυο ακριβώς χρόνια μετά το πέρασμα του τυφώνα Σάντι από τη Βοστόνη, η Μασσαχουσέττη ακόμη θυμάται εκείνες τις ημέρες, όταν ολόκληρη η πολιτεία έμοιαζε παραδομένη στα ακραία κλιματολογικά φαινόμενα.

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του BBC, αν ο τυφώνας είχε ενσκήψει τέσσερις ώρες νωρίτερα, την ώρα της μεγάλης παλίρροιας στις ακτές της πόλης, τότε οι κοντινές στη θάλασσα συνοικίες της πόλης θα μπορούσαν να είχαν αφανιστεί κάτω από εκατομμύρια λίτρα νερού, παρασύροντας στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

Ακριβώς αυτό το σενάριο θέλουν να αποφύγουν οι Αμερικανοί περιβαλλοντολόγοι, που διαπιστώνουν ότι η στάθμη της θάλασσας σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ ανεβαίνει τέσσερις φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη.

Με αυτό το δεδομένο, μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και η Βοστόνη απειλούνται με συχνότερες και πιο καταστροφικές πλημμύρες.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη σκαρφιστεί ένα σχέδιο που ίσως να λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος: να μετατρέψουν πολλές από τις παραθαλάσσιες συνοικίες της Βοστόνης σε κανάλια, τα οποία θα μετριάζουν και θα εξομαλύνουν την ορμή του νερού.

Το σχέδιο μελετάται να εφαρμοστεί πιλοτικά στη συνοικία Μπακ Μπέι. «Οι δρόμοι και οι λεωφόροι του Μπακ Μπέι αυτή τη στιγμή βρίσκονται ενάμιση μέτρο πάνω από την στάθμη της παλίρροιας, οπότε αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει, όπως αναμένεται, τότε στα τέλη του αιώνα μας θα είναι βυθισμένοι», λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και εκ των εισηγητών της ιδέας, Τζον Μακόμπερ.

Υπάρχει όμως κι ένα «αλλά», σύμφωνα με τον Μακόμπερ: Στη Βοστόνη – σε αντίθεση με άλλες πόλεις όπου έχει εφαρμοστεί η ιδέα, όπως η Βενετία ή το Άμστερνταμ – η παλιρροϊκή έκταση κι ένταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι ειδικοί θα πρέπει λοιπόν να καταφέρουν να διατηρήσουν το επίπεδο του νερού εντός των καναλιών».

Πάντως, αν το σχέδιο προχωρήσει τελικά, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του και σε άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας της Μασσαχουσέττης.

Και αν τελικά η Βοστόνη δεν γίνει η αμερικανική Βενετία, οι επιστήμονες έχουν σκεφτεί και μια εναλλακτική λύση: να υποστηρίξουν δομικά όλα τα θεμέλια των σπιτιών του Μπακ Μπει και να διασφαλίσουν πως όλα τα ηλεκτρικά και μηχανικά συστήματα θα τοποθετηθούν σε πιο ψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS, που δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιθεώρηση «Nature Climate Change», οι μετρήσεις δείχνουν ότι, από το 1990 έως σήμερα, η στάθμη του Ατλαντικού στην περιοχή από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Βοστόνη ανεβαίνει κατά 2.0 έως 3.7 χιλιοστά το χρόνο – ενώ, ο παγκόσμιος μέσος όρος για το ίδιο διάστημα είναι 0.6 έως 1.0 χιλιοστό το χρόνο.

Αιτία της τεράστιας διαφοράς είναι το γεγονός πως καθώς λιώνουν οι πάγοι της Γροιλανδίας, μεγάλες ποσότητες παγωμένου νερού εισρέουν στον ωκεανό και κινούνται νότια, μέχρι που συναντούν το λεγόμενο Ρεύμα του Κόλπου και η απότομη επιβράδυνση του ρεύματος προκαλεί τελικά την απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024