Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
10 παραστάσεις δίνουν «ραντεβού» με τον Τσέχωφ

10 παραστάσεις δίνουν «ραντεβού» με τον Τσέχωφ

Τα τσεχωφικά έργα είναι από τις επιλογές που εδώ και χρόνια μονοπωλούν τις θεατρικές προτιμήσεις σκηνοθετών, ηθοποιών και θεατρόφιλου κοινού. Ένα παραπάνω φέτος που o κλασικός Ρώσος συγγραφέας τιμάται για τα 110 χρόνια από το θάνατό του. «Σε αυτήν τη ζωή ή θα λυγίσεις ή θα σπάσεις» αναλογίζεται ο Νίκος Καραθάνος, διαβάζοντας τον «Βυσσινόκηπο» το […]

Τα τσεχωφικά έργα είναι από τις επιλογές που εδώ και χρόνια μονοπωλούν τις θεατρικές προτιμήσεις σκηνοθετών, ηθοποιών και θεατρόφιλου κοινού. Ένα παραπάνω φέτος που o κλασικός Ρώσος συγγραφέας τιμάται για τα 110 χρόνια από το θάνατό του.

«Σε αυτήν τη ζωή ή θα λυγίσεις ή θα σπάσεις» αναλογίζεται ο Νίκος Καραθάνος, διαβάζοντας τον «Βυσσινόκηπο» το κύκνειο άσμα του Τσέχοφ (1904) που σε συνεργασία με τη Λένα Κιτσοπούλου θα ανεβάσει τον Απρίλιο 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Πρόκειται για ένα έργο αποχαιρετισμού, ένα έργο για το τέλος μιας εποχής. Ο κόσμος αλλάζει και σε αυτό το μεταίχμιο ο συγγραφέας στήνει μια γιορτή της απώλειας. Ο υπέροχος βυσσινόκηπος βγαίνει στο σφυρί, οι ιδιοκτήτες του, αρνούμενοι να αποδεχτούν την αλλαγή, δεν κάνουν τίποτα για να τον σώσουν, η ανευθυνότητα και οι αυταπάτες κυριαρχούν, η χρεοκοπία έρχεται.
Πρωταγωνιστές: Θανάσης Αλευράς, Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Μιχάλης Σαράντης, Έλενα Τοπαλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Λυδία Φωτοπούλου και Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Ο «θείος Βάνιας» σε σκηνοθεσία της Λίλυς Μελεμέ θα κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο στο θέατρο Χορν με τους Γιάννη Φέρτη, Γιάννη Βόγλη, Στέλιο Μάινα, Μαρίνα Ψάλτη, Ερση Μαλικένζου, Αλεξία Καλτσίκη, Μελίνα Βαμβακά, Χάρη Χαραλάμπους.
Το έργο επικεντρώνεται στους ανεκπλήρωτους έρωτες, την αφοσίωση στη γη και στην επαρχιακή ανία όπου οι κεντρικοί ήρωες, ο θείος Βάνιας και η ανιψιά του Σόνια, μαραζώνουν σε μια επαναλαμβανόμενη μίζερη ρουτίνα στην εξοχή έχοντας σαν μοναδικό σκοπό στη ζωή τους την οικονομική ενίσχυση του πρωτευουσιάνου συγγενή τους, ενός ξιπασμένου πανεπιστημιακού δασκάλου.

Τον «Πλατόνοφ» από τα πρώτα του θεατρικά έργα του Τσέχωφ -που έγραψε όταν ήταν ακόμα φοιτητής (1878-1883) αλλά πρωτοδημοσιεύτηκε το 1923 σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του (1904)- θα ανεβάσει ο Ενκε Φεζολάρι στον Τεχνοχώρο Cartel από τις 21 Νοεμβρίου.
Χαρακτηριστικό του έργου είναι ότι συνοψίζει σχεδόν όλα τα θέματα και τους χαρακτήρες που τον απασχόλησαν αργότερα στα έργα της ωριμότητάς του και επιβεβαιώνει την αξεπέραστη ικανότητά του να διεισδύει στις ζωές των ανθρώπων.
Με τους: Νίκο Αναστασόπουλο, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Μαρίνα Κανελλοπούλου, Γεράσιμο Μαύρς, Γιάννη Παπαιωάνου, Ιάσονα Παπαματθαίου, Μαρία Σκαφτούρα, Νεκτάριο Σμυρνάκη, Παναγιώτη Σούλη, Φαίη Τζήμα και Στέλιο Τυριακίδη.

«Βυσσινόκηπος στα παρασκήνια» φέρει ως τίτλο η νέα δουλειά της Κατερίνας Μπερδέκα και της ομάδας MeWe που θα ανέβει στο θέατρο Θησείον από τον Ιανουάριο του 2015. Θέατρο μέσα στο θέατρο. Ένα παράλληλο ανέβασμα με χαρακτήρες ανάλογους του Ρώσου συγγραφέα και παρόμοια δράση του τότε και του σήμερα όπου στο τέλος η προσγείωση στην πραγματικότητα θα ενώσει βίαια τους δύο κόσμους.
Με τους Μαριάνθη Μπαιρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνος Μωραίτης, Τάκης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης (η διανομή δεν έχει ολοκληρωθεί).

Στο ίδιο θέατρο ο Κώστας Φιλίππογλου θα σκηνοθετήσει στο «Γλάρο» τους Ναταλία Τσαλίκη, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Γιάννη Στεφόπουλο, Σοφία Γεωργοβασίλη, Ίριδα Μάρα, Γιάννη Καραούλη και τέσσερα ανδρείκελα θα προσπαθήσουν να ζωντανέψουν την κωμικοτραγική αυτή ιστορία και τα πάθη δέκα χαρακτήρων από τις 5 Νοεμβρίου.
Θα αναπαραστήσουν τη μικρή, σπουδαία, διπολική ζωή τους και θα μας δείξουν πώς από τη μια στιγμή στην άλλη ερωτεύονται, απελπίζονται, γελούν, κλαίνε, πώς ζουν και πώς αυτοκτονούν, σαν να μην υπάρχει αύριο ή καλύτερα σαν να μην υπάρχει σήμερα. Και εμείς βλέποντάς να αναπτύσσεται το κωμικό δράμα τους, μπορούμε να αναφωνήσουμε: «Μα πόσο αστείοι που είναι οι άνθρωποι! Πόσο αστείοι και πόσο μπερδεμένοι! Νοσηρά μπερδεμένοι!» Και θα είμαστε σίγουροι πως η σπαραξικάρδια αυτή κωμωδία δεν είναι δυνατόν να έχει καμία σχέση με τη δική μας υγιή πραγματικότητα.

Ο Νίκος Διαμαντής θα ανεβάσει την «Αρκούδα» στο θέατρο «Σημείο» που στηρίζεται στην ομώνυμη όπερα του Βρετανού συνθέτη William Walton και εμπνεύστηκε από το ομώνυμο έργο του Αντον Τσέχωφ. Μια άλλη μουσική προσέγγιση του έργο με νότες και συνθέσεις που φλερτάρουν με την κινηματογραφική μουσική και το καμπαρέ. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ειρήνη Αθανασίου, Αρκάδιος Ρακόπουλος –Μιχάλης Ψύρας, Μιχάλης Κατσούλης.

Η ομάδα Blitz προτείνει μια δικιά της εκδοχή του «Θείου Βάνια» με τον τίτλο «Vanya – δέκα χρόνια μετά» με αφορμή τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή της. Μια σύνθεση της δικιά της ιστορίας με την ιστορία των τσεχοφικών ηρώων που «κουράστηκαν ύστερα από εκατό χρόνια θαυμασμού…». Η παράσταση θα ανέβει στο θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

To «Κουαρτέτο Τσέχωφ», μια συλλογή κωμικών μονόπρακτων του Άντον Τσέχωφ -με κοινό θέμα το ιδιαίτερο χιούμορ του συγγραφέα που διαπερνά τη ραχοκοκκαλιά τους- σε μετάφραση Λυκούργου Καλλέργη και σκηνοθεσία Μαίρης Ιγγλέση θα κάνει πρεμιέρα την 1η Νοεμβρίου στο θέατρο Ελεύθερη Έκφραση.

Τον «Γλάρο» – ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου- θα ανεβάσει για λογαριασμό του ΚΒΘΕ από το Μάρτιο του 2015 o Γιάννης Βούρος σε ένα νέο ανέβασμα όπου «η οπτική και η ανάγκη υπαγορεύονται από το «Δικαίωμα στη Διαφορετικότητα». Ο σκηνοθέτης του έργου σημειώνει: «Μέσα από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Τσέχωφ στο έργο αντανακλάται όλη η φιλοσοφία του, όλη η πορεία ζωής που διάνυσε, η χαρά της άνοιξης και η συνεχής κατάρρευση των ελπίδων κι όμως, μαζί με όλα αυτά, δεν λείπει η ακλόνητη πίστη του σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι ήρωές του, όπως οι γλάροι, δυνατοί αλλά και ευάλωτοι, πετάνε πάνω από τη λίμνη, ως σύμβολα της ελευθερίας και της νίκης του ανθρώπινου πνεύματος πάνω σε όλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της ζωής».

«Το Στοίχημα» θα ανεβάσει η ομάδα Πλάνη στη θεατρική σκηνή Μικρή Πλάνη από το Σάββατο 25 Οκτωβρίου. Το έργο μιλάει για το μεγαλύτερο στοίχημα που έβαλε ποτέ άνθρωπος, μια απίστευτη ιστορία συμφωνίας μεταξύ δύο ανδρών και η σχέση του ανθρώπου με το χρήμα με ένα μοναδικό τρόπο.

Μαρία Παπουτσή

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024