Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Μέρκελ κινδυνεύει να χάσει τη Θουριγγία

Η Μέρκελ κινδυνεύει να χάσει τη Θουριγγία

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο του ομόσπονδου κρατιδίου της Θουριγγίας εάν οι νυν εταίροι τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ψηφίσουν για αλλαγή «στρατοπέδου» και ένταξη σε συνασπισμό υπό την ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς με τη συμμετοχή και των Πρασίνων. Εάν η συμμαχία επικρατήσει, το Die Linke αναμένεται να αποσπάσει για πρώτη φορά την πρωθυπουργία γερμανικού κρατιδίου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο της Θουριγγίας, ενός από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, μετά τη συμφωνία προς την οποία κινήθηκαν τρία αντίπαλα κόμματα για τη συγκρότηση συμμαχίας.

Τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) κλήθηκαν την Τρίτη να ψηφίσουν εάν το κόμμα τους -που τώρα συμμετέχει σε συνασπισμό με την πρωθυπουργό της Θουριγγίας Κριστίνε Λίμπνεχτ, η οποία ανήκει στο CDU- θα αλλάξουν στρατόπεδο και θα ενταχθούν στην υπό σύσταση συμμαχία.

Οι νέες εξελίξεις απορρέουν από τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στο κρατίδιο στις 14 Σεπτεμβρίου από τις οποίες δεν ξεκαθάρισε το μέλλον της Θουριγγίας, περιοχής η οποία στο παρελθόν ανήκε στην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία.

Αν επικρατήσει η συμμαχία, τότε ο επόμενος πρωθυπουργός του κρατιδίου θα είναι ο Μπόντο Ράμελοφ, ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), στη Θουριγγία.

Το Die Linke έχει υπάρξει εταίρος στις κυβερνήσεις διαφόρων κρατιδίων στη Γερμανία, αλλά δεν έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα πρωθυπουργία.

Το βράδυ της Δευτέρας, το κόμμα σημείωσε μία πρώτη επιτυχία όταν η επιτροπή του SPD στη Θουριγγία δεν υπέκυψε στις εκκλήσεις της Λίμπνεχτ και ψήφισε υπέρ του σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Αν οι Χριστιανοδημοκράτες χάσουν το κρατίδιο, αυτό θα δυσχεράνει τις προσπάθειες της Μέρκελ για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι επιστολικές ψήφοι των μελών του SPD θα καταμετρηθούν στις 4 Νοεμβρίου. Αν τα μέλη του SPD αποφασίσουν υπέρ της συμμαχίας, τα τρία αντίπαλα κόμματα της Λίμπνεχτ θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό του συνασπισμού με πενταετή θητεία.

Το Die Linke εξασφάλισε το 27% της ψήφου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό από τα τρία κόμματα της συμμαχίας.

Ο Ράμελοφ στοχεύει να ξεπεράσει και το τελευταίο εμπόδιο στα μέσα Δεκεμβρίου όταν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία σε μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο 88μελές τοπικό Κοινοβούλιο.

Πάντως η υπό σύσταση συμμαχία θα διαθέτει πλειοψηφία μίας έδρας, επομένως ακόμη κι ένας διαφωνών να υπάρξει, αρκεί για να ανατραπούν τα σχέδια του Ράμελοφ την τελευταία στιγμή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024