Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φλιν ΜακΓκάρι, ο 15χρονος σεφ που έχει κατακτήσει τις ΗΠΑ

Φλιν ΜακΓκάρι, ο 15χρονος σεφ που έχει κατακτήσει τις ΗΠΑ

Ο Φλιν ΜακΓκάρι ξεκίνησε να ασχολείται με την κουζίνα στην ηλικία των 11 ετών. Σήμερα, πριν καλά-καλά κλείσει τα 16, είναι ένας από τους πιο διάσημους σεφ στις ΗΠΑ και πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τους 25 πιο επιδραστικούς έφηβους για το 2014.

Ο Φλιν ΜακΓκάρι ξεκίνησε να ασχολείται με την κουζίνα στην ηλικία των 11 ετών. Σήμερα, πριν καλά-καλά κλείσει τα 16, είναι ένας από τους πιο διάσημους σεφ στις ΗΠΑ και πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τους 25 πιο επιδραστικούς έφηβους για το 2014.

Αφού μετέτρεψε το σπίτι του σε κουζίνα υψηλών προδιαγραφών, ο Φλιν -τον οποίο πολλοί αποκαλούν ως τον Τζάστιν Μπίμπερ της μαγειρικής- ξεκίνησε σε ηλικία 12 ετών να μαγειρεύει οκτώ έως δέκα πιάτα για 50 καλεσμένους κάθε μήνα, για το πρότζεκτ του Eureka.

Το μενού στο Eureka κοστίζει 160 δολάρια το άτομο και χρειάζεται ακόμα και οκτώ ημέρες για να ετοιμαστεί.

Από την ηλικία των 12 ετών, το όνειρό του ήταν να αποκτήσει ένα αστέρι Michelin, τη μεγαλύτερη διάκριση για έναν σεφ. Σήμερα μαγειρεύει περίπου 160 ώρες τον μήνα και έχει μαθητεύσει σε μερικές από τις καλύτερες κουζίνες των ΗΠΑ.

Ο σεφ-διασημότητα αποτελεί ένα σχετικά νέο είδος. Ενώ κατά το παρελθόν οι σεφ δεν διέθεταν τηλεοπτικά σόου, ούτε προϊόντα με την επωνυμία τους, σήμερα συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας κάνοντας ένα επάγγελμα που στο παρελθόν ήθελε τους περισσότερους σεφ να μένουν στο παρασκήνιο.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ήταν η έναρξη της λειτουργίας του Food Network του 1993 που σε σημαντικό βαθμό μετέτρεψε το μαγείρεμα σε είδος ψυχαγωγίας. «Καθώς οι προσωπικότητες στον τομέα των τροφίμων γίνονταν διασημότητες, τα παιδιά που κάποτε ονειρεύονταν να γίνουν ροκ σταρ ή ηθοποιοί, τώρα ονειρεύονται να γίνουν σεφ» γράφει η δημοσιογράφος Καρίνα Τσοκάνο στην εφημερίδα.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο Φλιν. Σε ηλικία 3 ετών ντυνόταν με τη στολή του αγαπημένου του σεφ και πήγαινε για «κέρασμα ή σκανταλιά» τη γιορτή του Χάλογουιν. Όταν, σε ηλικία δέκα ετών, οι γονείς του πήραν διαζύγιο, ο Φλιν θύμωσε με το έτοιμο φαγητό που παράγγελνε η μητέρα του και αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Για δύο περίπου χρόνια μάθαινε τα βασικά: πώς να κόβει, πώς να φτιάχνει σάλτσες. Σε αυτή την προσπάθεια, το Διαδίκτυο ήταν σημαντική βοήθεια. Όπως αναφέρει ο ίδιος, εάν ήθελε να ψάξει να βρει τι είναι το αστέρι Michelin, το έψαχνε στο Google.

Παρακολουθούσε βιντεάκια διάσημων σεφ να μαγειρεύουν, είδε τι είναι η μοριακή γαστρονομία και αποφάσισε ότι αυτό που θέλει να κάνει είναι να γίνει σεφ.

Όταν η κουζίνα του σπιτιού δεν αρκούσε, οι γονείς του τού έφτιαξαν στην τραπεζαρία μία κουζίνα σαν εκείνη που ο σεφ Τόμας Κέλερ είχε στο εστιατόριό του French Laundry. Αργότερα, όταν ο Φλιν ζήτησε έναν χώρο για να εμπνέεται τις ιδέες για τα μενού του, ο φωτογράφος πατέρας του τού έφτιαξε στην κρεβατοκάμαρά του μία κουζίνα ίδια με του εστιατορίου Alinea στο Σικάγο.

Εκεί που άλλα παιδιά έπαιρναν για δώρο παιχνίδια, ο Φλιν έπαιρνε μαγειρικά σκεύη.

Έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει, ζήτησε από τη μητέρα του να ξεκινήσει μαθήματα στο σπίτι για να μπορέσει να επικεντρωθεί στο μαγείρεμα.

Η μητέρα του Φλιν, ο οποίος στο σχολείο έπεφτε θύμα εκφοβισμού, αποφάσισε να του κάνει τη χάρη.

Η δημοσιότητα ήρθε το 2012, όταν το Eureka έκανε την εμφάνισή του στο περιοδικό New Yorker.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Φλιν έκανε δεκάδες τηλεοπτικές εμφανίσεις, έγινε σύμβουλος σε τηλεοπτική σειρά για έναν έφηβο σεφ -εμπνευσμένη φυσικά από τη ζωή του-, ενώ ετοιμάζει βιβλίο για τις εμπειρίες του στην κουζίνα.

Σε ερώτηση των New York Times στη μητέρα του, Μεγκ, εάν ανησυχεί ότι ο Φλιν πιέζει τον εαυτό του σε τόσο μικρή ηλικία, εκείνη απαντά: «Αυτό όλο προέρχεται από τον ίδιο».

Σε μία κοινωνία που λατρεύει τη δημοσιότητα και κυρίως τους έφηβους διάσημους, που αγαπά να παρακολουθεί προγράμματα μαγειρικής, να ανεβάζει και να κατεβάζει είδωλα, ο Φλιν αποτελούσε ένα σίγουρο success story. Άγνωστο με πόση διάρκεια.

Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει ότι ήρθε για να μείνει. Δεν θέλει να είναι για πάντα το παιδί – σεφ, αν και σίγουρα η ηλικία του τον βοήθησε να αποκτήσει ευκαιρίες.

«Με ενδιαφέρει η δημιουργική πλευρά της μαγειρικής. Το να δω πώς μπορώ να πάρω ένα καρότο και να το ανεβάσω σε αυτό το απίστευτο επίπεδο που δεν θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς ότι θα μπορούσες να φας ένα καρότο» λέει.

«Στην πραγματικότητα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς να ξεπουληθείς. Και δεν το θεωρώ και ξεπούλημα γιατί αυτό θέλω να κάνω» δηλώνει στους New York Times. «Θέλω να κάνω ένα ταξιδιωτικό σόου. Θέλω να γνωρίσω αυτούς τους σεφ. Θέλω να τους μιλήσω και δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό διαφορετικά» λέει.

Ο νεαρός σεφ, ο οποίος έχει εμφανιστεί και στο εξώφυλλο των New York Times, δεν είναι καθόλου φειδωλός ως προς τα όνειρά του. Ο στόχος του; «Να έχω το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου», λέει.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024