Θα ήταν ένα μικρό μεν, αλλά ιστορικό βήμα για την Καθολική Εκκλησία: Τελικά όμως, ούτε μια ήπια πρόταση για ανοχή προς τους ομοφυλόφιλους δεν κατάφερε να γίνει αποδεκτή στη σύνοδο επισκόπων στο Βατικανό· όπως επίσης ούτε το άνοιγμα σε διαζευγμένους. Οι σχετικές προτάσεις έπρεπε να πάρουν την έγκριση των 2/3 της συνόδου, αλλά κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη -σημάδι διχασμού, αλλά και έμμεσο πλήγμα στον πάπα Φραγκίσκο.

Θα ήταν ένα μικρό μεν, αλλά ιστορικό βήμα για την Καθολική Εκκλησία: Τελικά όμως, ούτε η ηπιότερη στροφή προς ανοχή στους ομοφυλόφιλους δεν κατάφερε να περάσει τελικά στη σύνοδο επισκόπων στο Βατικανό -όπως επίσης ούτε το άνοιγμα σε διαζευγμένους.

Η πρόταση που καλούσε σε «σεβασμό και ευαισθησία» απέναντι στους ομοφυλόφιλους δεν πήρε το «ναι» και εξαφανίστηκε από το τελικό κείμενο. Δεν πέρασε ούτε η πρόταση για κοινωνία σε διαζευγμένους.

Το κείμενο έπρεπε να πάρει την έγκριση των δύο τρίτων της συνόδου. Η εξαφάνιση των επίμαχων σημείων, τα οποία είχαν νωρίτερα διαρρεύσει, αναφέρεται στον ιταλικό και τον διεθνή Τύπο ως σημάδι διχασμού αλλά και ως έμμεσο πλήγμα στον πάπα Φραγκίσκο.

Το αρχικό εδάφιο για τους ομοφυλόφιλους περιοριζόταν μεν απλώς στην επισήμανση ότι οι ομοφυλόφιλες σχέσεις «αν και ηθικά προβληματικές» έχουν να προσφέρουν και «φτάνουν μερικές φορές σε σημείο αυτοθυσίας και δίνουν στήριξη στα μέλη τους». Η πρόταση εκείνη είχε χρειαστεί να αντικατασταθεί και να περιοριστεί στο ότι η Καθολική Εκκλησία πρέπει να υποδέχεται με «σεβασμό και ευαισθησία» τους ομοφυλόφιλους.

Ούτε αυτή όμως δεν πέρασε στην ψηφοφορία, φτάνοντας στο 64% -λίγο κάτω από τα απαραίτητα δύο τρίτα.

Ακόμη χαμηλότερη, λίγο κάτω από 60%, ήταν η υποστήριξη που βρήκε το εδάφιο για τη κοινωνία στους διαζευγμένους ή όσους έχουν ξαναπαντρευτεί με πολιτικό γάμο.

Ο Φραγκίσκος είχε επιμείνει, για χάρη της διαφάνειας, να δημοσιευτούν όλα τα προς ψήφιση εδάφια και οι ψήφοι που συγκέντρωσαν.

Μετά την ψηφοφορία, σχολίασε ότι «προσωπικά θα ήμουν πολύ ανήσυχος και πικραμένος εάν δεν είχαν υπάρξει ζωντανές συζητήσεις ή εάν ο καθένας συμφωνούσε ή έμενε σιωπηλός και υπήρχε μία ψεύτική συγκατάβαση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr