Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μόνο ο εξοπλισμός ανταρτών συνήθως δεν αρκεί, καταλήγει η CIA

Μόνο ο εξοπλισμός ανταρτών συνήθως δεν αρκεί, καταλήγει η CIA

Η πρόθεση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, στην οποία ο Ομπάμα ήταν αρχικά διστακτικός, είχε αναζωπυρώσει στην Ουάσινγκτον τη συζήτηση γύρω από την σκοπιμότητα αυτής της πρακτικής. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από την CIA να μελετήσει την αποτελεσματικότητα προηγούμενων τέτοιων επιχειρήσεων και, σύμφωνα με τους New York Times, τα συμπεράσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά: Χωρίς τουλάχιστον παρουσία Αμερικανών στο έδαφος, μόνο η αποστολή όπλων δεν φέρνει πολλά αποτελέσματα.

Η πρόθεση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, στην οποία ο Ομπάμα ήταν αρχικά διστακτικός, είχε αναζωπυρώσει στην Ουάσινγκτον τη συζήτηση γύρω από την σκοπιμότητα αυτής της πρακτικής.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από την CIA να μελετήσει την αποτελεσματικότητα προηγούμενων τέτοιων επιχειρήσεων και, σύμφωνα με τους New York Times, τα συμπεράσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά: Χωρίς τουλάχιστον παρουσία Αμερικανών στο έδαφος, μόνο η αποστολή όπλων δεν φέρνει πολλά αποτελέσματα.

Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενες δραστηριότητες της υπηρεσίας σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η, συνήθως καλά πληροφορημένη, εφημερίδα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η πρακτική της CIA για εξοπλισμό ένοπλων ομάδων έχει σε γενικές γραμμές αποτύχει όσες φορές δεν υπήρχαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι στο έδαφος για να υποστηρίξουν τους ενόπλους.

Αυτές, σημειώνει η εφημερίδα, είναι και οι γενικές γραμμές του υφιστάμενου σχεδίου για την μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία.

Μία από τις εξαιρέσεις ήταν ο εξοπλισμός και η παίδευση μουτζαχεντίν κατά σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του, κυρίως πάντως επειδή παρόντες ήταν στρατιωτικοί αξιωματούχοι από το Πακιστάν.

Φυσικά, η ιστορία αυτή δεν είναι και το λαμπρότερο παράδειγμα -όπως υπενθυμίζουν οι ΝΥΤ, πυρήνας εκείνων των μουτζαχεντίν αργότερα συνέστησε την Αλ Κάιντα. Άλλο ένα σημείο που, δεδομένης της αμφίβολης αξιοπιστίας ή ισχύος της συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, ενισχύει τους δισταγμούς για τον εξοπλισμό ομάδων στη Συρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024