Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο Γ.Χαραλαμπόπουλος, υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου

Πέθανε ο Γ.Χαραλαμπόπουλος, υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του Ανδρέα παπανδρέου και υπουργός των κυβερνήσεών του, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του Ανδρέα παπανδρέου και υπουργός των κυβερνήσεών του, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Πρώην υπουργός και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση, είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε και αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Διατέλεσε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας.

Υπήρξε ένας από τους 24 βουλευτές, οι οποίοι διατέλεσαν ευρωβουλευτές χωρίς να έχουν εκλεγεί, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1/1/1981) έως τη διενέργεια των πρώτων εκλογών για την ανάδειξη ευρωβουλευτών 18/10/1981).

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας, προερχόμενος από στρατιωτική οικογένεια. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου υπηρέτησε σε μάχιμες μονάδες. Μετά το 1945 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στο Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich).

Υπήρξε διοικητής διάφορων Μονάδων του Στρατού, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων και παράλληλα ειδικός σύμβουλος στο τότε υπουργείο Συντονισμού. Τελικά παραιτήθηκε από τον στρατό με τον βαθμό του συνταγματάρχη (ΜΧ) και πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου στη Μεσσηνία, όπου εξελέγη βουλευτής το 1963 και το 1964. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συμμετέχοντας στη συλλογική ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ.

Παπούλιας: Η πολιτική ως προσφορά

«Η ζωή του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου ήταν ένας διαρκής αγώνας για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του πρώην υπουργού και ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

«Εξορίστηκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε, υπερασπιζόμενος ιδέες και ιδανικά που καθόρισαν την ύπαρξή του. Η πολιτική ήταν γι’ αυτόν μια υπόθεση προσφοράς, όχι εξουσίας» αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Παπούλιας και καταλήγει:

«Για τους δικούς του ανθρώπους η απώλειά του είναι αξεπέραστη γατί πίσω από τη δημόσια εικόνα βρισκόταν ένας χαρισματικός άνθρωπος».

Σαμαράς: «Έντιμος πολιτικός»

Έντιμο πολιτικό και μαχητικό υπερασπιστή των εθνικών μας δικαίων, αποκαλεί, σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς αναφέρει:

«Ένας έντιμος πολιτικός και μαχητικός υπερασπιστής των εθνικών μας δικαίων, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος έφυγε από κοντά μας. Ως φίλος και συμπατριώτης του, εκφράζω στην οικογένειά του τα πιο ειλικρινήσυλλυπητήριά μου».

Βενιζέλος: «Εμβληματική φυσιογνωμία»

«Μια από τις πιο μεγάλες εμβληματικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης, ένας κορυφαίος αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, ένας πραγματικός υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος έφυγε πλήρης ημερών από κοντά μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

»Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος στάθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου και έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ έχοντας πάντα μια έντονη αίσθηση αξιοπρέπειας. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έδωσε μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες και ως αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας χειρίστηκε κρίσιμα θέματα της εθνικής πολιτικής .

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση της παράταξης και φεύγει έχοντας την πλήρη εκτίμηση όλου του ελληνικού λαού.

Στην οικογένεια του και ιδιαίτερα στο γιο του Γιώργο, μέλος της ηρωικής κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-12, απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσωπικότητα ήθους, αγωνιστής για τη Δημοκρατία

«Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος υπήρξε μια πολιτική προσωπικότητα που, με το ήθος του αλλά και τους αγώνες του για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στη χώρα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του» ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος υπήρξε σε όλη του τη ζωή υπόδειγμα έντιμου αγωνιστή. Η αντιδικτατορική του δράση, για την οποία διώχθηκε και εξορίστηκε, οι αγώνες του για την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα μας, αλλά και το αδιαμφισβήτητο πολιτικό του ήθος, τον καθιστούν ξεχωριστή προσωπικότητα και αξίζουν κάθε σεβασμό.

Για τον θάνατό του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

Συλληπητήρια από ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ

«Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση ενάντια στην απριλιανή χούντα και διώχθηκε από αυτήν, με εξορίες στη Σύρο και τη Γυάρο και με τα σκληρά βασανιστήρια στην ΕΣΑ», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του πρώην υπουργού, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Γ.Χαραλαμπόπουλου, «μιας από τις πλέον εμβληματικές μορφές της Μεταπολίτευσης και αταλάντευτου μαχητή του αγώνα κατά της δικτατορίας», εκφράζοντας και αυτή τα συλλυπητήριά της προς τους οικείους του.

Συλλυπητήρια Μεϊμαράκης

Τη θλίψη του για τον θάνατο «του ιστορικού στελέχους, αγωνιστή της αντίστασης κατά της Δικτατορίας Γιάννη Χαραλαμπόπουλου» εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του ιστορικού στελέχους, αγωνιστή της αντίστασης κατά της Δικτατορίας, πρώην αντιπροέδρου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου. Το ήθος οι αγώνες του και η συνέπεια του ας αποτελούν για όλους παράδειγμα. Η ιστορία έχει καταγράψει τη διαδρομή του» αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Μεϊμαράκης και προσθέτει:

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024