Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οικονομική ενίσχυση για τον Έμπολα ζήτησε ο Βορίδης από την Κομισιόν

Οικονομική ενίσχυση για τον Έμπολα ζήτησε ο Βορίδης από την Κομισιόν

«Οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση» για την αντιμετώπιση του Έμπολα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Όσον αφορά τον έλεγχο εισόδου, μολονότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τις προσβεβλημένες χώρες, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι λήφθηκε το μέτρο της εγκατάστασης θερμικών καμερών στα ελληνικά αεροδρόμια.

«Οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση» για την αντιμετώπιση του Έμπολα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στη Συντονιστική Συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τη θέση του Έλληνα υπουργού υποστήριξαν η Κύπρος και η Ιταλία.

Θέμα της συνάντησης ήταν ο συντονισμός στη λήψη μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού Έμπολα στην Ευρώπη.

Έμφαση δόθηκε στον έλεγχο (screening) των ταξιδιωτών που περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα αεροπορικά, οδικά ή από τη θάλασσα, από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της δυτικής Αφρικής.

Έναυσμα για τη σύγκληση της σύσκεψης υπήρξε η απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας να επιβάλουν ελέγχους σε αεροδρόμια.

Δεδομένου ότι η προσπάθεια ελέγχου των επιβατών αποδυναμώνεται εάν γίνεται μεμονωμένα, οι έλεγχοι ενδείκνυνται να γίνονται συντονισμένα, όπως τόνισε η Γαλλίδα υπουργός που ανακοίνωσε το ίδιο μέτρο.

Οι εκπρόσωποι άλλων κρατών-μελών τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, και προέταξαν ένα ενισχυμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για πτήσεις, κρούσματα, ιατρικά πρωτόκολλα με την δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων των επιβατών-δυνητικών φορέων προερχόμενων από τις προσβεβλημένες χώρες.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριξαν, θα είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, με ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας, του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπλάνων, των ταξιδιωτών και του κοινού.

Παρέμβαση Βορίδη

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων για τον Έμπολα.

Όσον αφορά τον έλεγχο εισόδου, μολονότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τις προσβεβλημένες χώρες (Σιέρρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα), ανακοίνωσε ότι λήφθηκε το μέτρο της εγκατάστασης θερμικών καμερών, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες της Αγγλίας και Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ. Επειδή αφορά σε μικρό αριθμό πτήσεων, το οικονομικό κόστος δεν είναι δυσανάλογο, τόνισε.

Προχώρησε περαιτέρω στο πρόβλημα του ελέγχου των λιμένων και λοιπών πυλών εισόδου της χώρας από θάλασσα.

Ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, όπως και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024