Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μέγεθος της καταστροφής στη Γάζα διαπίστωσε από κοντά ο ΓΓ του ΟΗΕ

Το μέγεθος της καταστροφής στη Γάζα διαπίστωσε από κοντά ο ΓΓ του ΟΗΕ

Στη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής από την πρόσφατη αναμέτρηση του Ισραήλ με την Χαμάς. Ο ίδιος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των αμάχων, ενώ υπενθύμισε τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να διαθέσει 5,4 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Στη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής από την πρόσφατη αναμέτρηση του Ισραήλ με την Χαμάς.

Ο ίδιος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των αμάχων, ενώ υπενθύμισε τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να διαθέσει 5,4 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Στο σχολείο θηλέων της Τζαμπαλίγια, που συμβολίζει όσο καμία άλλη περιοχή τα δεινά που βίωσαν οι παλαιστίνιοι το καλοκαίρι, ο Μπαν Γκι-Μουν άδραξε την ευκαιρία να στείλει ένα σκληρό μήνυμα με αποδέκτη το Ισραήλ.

Το σχολείο του ΟΗΕ (είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για τους άμαχους), επλήγη από οβίδες ισραηλινών αρμάτων μάχης την 30ή Ιουλίου.

«Το να βομβαρδίζει κανείς τα σχολεία των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως απαράδεκτο, αυτές οι ενέργειες πρέπει να τύχουν μιας πλήρους και εμπεριστατωμένης έρευνας. Απευθύνω έκκληση για μια ακόμα φορά να αποδοθεί δικαιοσύνη» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις του Μπαν ενδέχεται να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και του ΟΗΕ, το εύρος των οποίων αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Ιερουσαλήμ μεταξύ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Μπαν Γκι-Μουν.

Αμέσως μόλις διέσχισε το σημείο διέλευσης που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπαν συνειδητοποίησε το μέγεθος της καταστροφής στη Σετζάγια, όπου οι βόμβες ισοπέδωσαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

«Όλες οι συνεδριάσεις, οι εκθέσεις, οι ενημερώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στον κόσμο δεν θα μπορούσαν να με προετοιμάσουν για αυτό που αντίκρισα σήμερα» δήλωσε με «πολύ βαριά» καρδιά.

«Περισσότερα από 500 παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ακόμα περισσότερα τραυματίστηκαν. Τι κακό έκαναν; Το να γεννιέσαι στη Γάζα δεν είναι έγκλημα» είπε ο Μπαν από το σχολείο στην Τζαμπαλίγια.

Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν υλικά για την ανοικοδόμηση, έφθασαν ήδη στη Γάζα.

Η μεταφορά αυτών των υλικών αποτελεί μια μείζονα πρόκληση για τους ισραηλινούς και τους παλαιστίνιους.

Χωρίς τα υλικά αυτά οι Παλαιστίνιοι δε μπορούν να προχωρήσουν στις εργασίες ανοικοδόμησης. Όμως οι ισραηλινοί θέλουν να λάβουν εγγυήσεις πως τα υλικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων ή για το χτίσιμο σηράγγων, όπως εκείνες που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Εξήντα φορτηγά που μεταφέρουν 600 τόνους τσιμέντου, χάλυβα και οπλισμό σκυροδέματος, έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Φεύγοντας από τη Γάζα ο Μπαν Γκι-Μουν επισκέφθηκε στην άλλη πλευρά των συνόρων το κιμπούτς, όπου ζει η οικογένεια του Ντάνιελ Τρέγκερμαν, του 4χρονου που σκοτώθηκε στον πόλεμο.

Ο Μπαν, ο οποίος πάντοτε επιμένει στην ανάγκη να προασπίζεται η ασφάλεια των ισραηλινών, κάλεσε τη Χαμάς να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών.

Ακόμη, κατέβηκε στα συντρίμμια μιας σήραγγας της Χαμάς που κατέστρεψε ο ισραηλινός στρατός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024