Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Merck: Οργανική ανάπτυξη και στους τέσσερις επιχειρηματικούς κλάδους

Merck: Οργανική ανάπτυξη και στους τέσσερις επιχειρηματικούς κλάδους

Η Merck, μία από τις κορυφαίες εταιρείες καινοτόμων και ανώτατης ποιότητας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στο φαρμακευτικό και στο χημικό κλάδο, παρουσίασε οργανική αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 3,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Η Merck, μία από τις κορυφαίες εταιρείες καινοτόμων και ανώτατης ποιότητας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στο φαρμακευτικό και στο χημικό κλάδο, παρουσίασε οργανική αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 3,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Επιπλέον, η εταιρεία ανέφερε μία συνδεόμενη με εξαγορά αύξηση των πωλήσεων κατά 3,0%, η οποία αντισταθμίστηκε από την επίδραση αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών της τάξης του -4,5%. Συνολικά, οι πωλήσεις σημείωσαν μέτρια αύξηση κατά € 52 εκατομμύρια ή 1,9% στα € 2,8 δισεκατομμύρια κατά το δεύτερο τρίμηνο (Q2 2013: € 2,7 δισεκατομμύρια).

Παρά τα σημαντικά χαμηλότερα ποσά για δικαιώματα, άδειες και έσοδα από προμήθειες, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) προ εκτάκτων αποτελεσμάτων αυξήθηκαν στα € 846 εκατομμύρια, που ισοδυναμεί με κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) πριν από τα έκτακτα αποτελέσματα της τάξης του 30,3% (Q2 2013: 30,1%).

«Είχαμε ένα δυνατό δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Karl-Ludwig Kley, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Merck. «Αυτό οφείλεται κυρίως στην υγιή επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Ειδικά στις Αναδυόμενες Αγορές, όλοι οι κλάδοι μας απέδωσαν καλά. Η δυνατή εστίαση της Merck σε αυτή την ελκυστική περιοχή είναι προφανές ότι αποδίδει καρπούς. Η ολοκληρωθείσα εξαγορά της AZ έχει επίσης θετικές επιπτώσεις στις πωλήσεις του Ομίλου και στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) προ εκτάκτων αποτελεσμάτων».

Τα ποσά για δικαιώματα, άδειες και τα έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν απότομα κατά -30.4% σε € 68 εκατομμύρια κατά το δεύτερο τρίμηνο (Q2 2013: € 97 εκατομμύρια). Αυτό οφειλόταν κυρίως στη μείωση των ποσών για δικαιώματα και των εσόδων από άδειες στον κλάδο της Merck Serono. Παρόλ’ αυτά τα συνολικά έσοδα, δηλαδή οι πωλήσεις συν τα ποσά από δικαιώματα, άδειες και έσοδα από προμήθειες, αυξήθηκαν κατά 0,8% σε € 2,9 δισεκατομμύρια (Q2 2013: € 2,8 δισεκατομμύρια), αντανακλώντας την ισχύ της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας.

Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) του Ομίλου Merck μειώθηκαν κατά € -24 εκατομμύρια σε € 441 εκατομμύρια στο δεύτερο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υψηλότερο επίπεδο των εφάπαξ ειδών, κυρίως από εξαγορές, χαμηλότερα ποσά από δικαιώματα, άδειες και έσοδα από προμήθειες, καθώς και στις αρνητικές συναλλαγματικές επιπτώσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα και τα μέτρα βελτίωσης της αποτελεσματικότητας που εφαρμόστηκαν εντός του πεδίου εφαρμογής του προγράμματος μετασχηματισμού και ανάπτυξης «Fit for 2018» είχαν θετική επίδραση.

Μετά την προσαρμογή των αποσβέσεων τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA προ εκτάκτων αποτελεσμάτων, δηλαδή ο βασικός οικονομικός δείκτης που χρησιμοποιείται για να κατευθύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, αυξήθηκε κατά 2,3% στα € 846 εκατομμύρια (Q2 2013: € 826 εκατομμύρια), με αποτέλεσμα τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA margin) προ εκτάκτων αποτελεσμάτων συνδεόμενα με τις πωλήσεις της τάξης του 30,3% (Q2 2013: 30,1%). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάτμηση της μετοχής 1: 2, τα κέρδη ανά μετοχή προ εκτάκτων αποτελεσμάτων ανήλθαν σε € 1,16 κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 (Q2 2013: € 113).

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, τα καθαρά έσοδα ήταν € 303 εκατομμύρια (Q2 2013: € 316 εκατομμύρια). Τα σχετικά με την εξαγορά έκτακτα αποτελέσματα, τα χαμηλότερα ποσά δικαιωμάτων, οι άδειες και τα έσοδα από προμήθειες καθώς και οι αρνητικές επιπτώσεις από το συνάλλαγμα ευθύνονταν για τη μείωση. Λαμβάνοντας υπόψιν την κατάτμηση των μετοχών, αυτό οδήγησε σε κέρδη ανά μετοχή της τάξης του € 0,70 (Q2 2013: € 0,73).

Οι αδέσμευτες ταμειακές ροές του Ομίλου Merck ανήλθαν σε € 632 εκατομμύρια το δεύτερο τρίμηνο (Q2 2013: € 784 εκατομμύρια), σημειώνοντας μείωση κατά € -152 εκατομμύρια ή -19,3%. Αυτό προκλήθηκε από την αύξηση των αποθεμάτων και των εμπορικών εισπρακτέων λογαριασμών.

Λόγω της καταβολής του τιμήματος εξαγοράς για την AZ, μεταξύ άλλων, το καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος αυξήθηκε σε € 2,2 δισεκατομμύρια (31 Δεκεμβρίου, 2013: € 307 εκατομμύρια). O δείκτης ιδίων κεφαλαίων διατηρήθηκε σε σταθερά υψηλό επίπεδο, στα 52,2% (31 Δεκεμβρίου 2013: 53,2%).

Οι Αναδυόμενες Αγορές αποτελούν βασική κινητήρια δύναμη για την οργανική ανάπτυξη
Στο πλαίσιο μιας προσέγγισης ανά περιοχή, η δυναμική επιχειρηματικότητα στις Αναδυόμενες Αγορές συνεισέφερε πρώτα απ’ όλα στην ανάπτυξη των οργανικών πωλήσεων του Ομίλου Merck. Πολύ ισχυρή αύξηση της τάξης του 11,1% προήλθε κυρίως από τους κλάδους της Merck Serono και της Merck Millipore. Συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιπτώσεων από το συνάλλαγμα της τάξης του -8,5% και των αυξήσεων της τάξης του 5,9% από την απόκτηση της AZ, η Merck σημείωσε πωλήσεις ύψους € 1,0 δισεκατομμυρίου στην περιοχή των Αναδυόμενων Αγορών (Q2 2013: € 967 εκατομμύρια), που ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 8,5%. Το μερίδιο των πωλήσεων του Ομίλου από την περιοχή των Αναδυόμενων Αγορών αυξήθηκε κατά συνέπεια σε 37% κατά το δεύτερο τρίμηνο (Q2 2013: 35%), υπερβαίνοντας την Ευρώπη (36%) παρά τις σημαντικότερες επιπτώσεις από το συνάλλαγμα.

Και τα τέσσερα τμήματα του Ομίλου Merck παρουσίασαν αύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ειδικότερα, η ο Κλάδος Προϊόντων Φροντίδας Υγείας παρουσίασε καλή αύξηση των οργανικών πωλήσεων της τάξης των € 15 εκατομμυρίων που αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 8,5%. Παρουσιάζοντας απόλυτη αύξηση της τάξης των € 44 εκατομμυρίων (3,0%), η Merck Serono συνέβαλλε περισσότερο στην ανάπτυξη των οργανικών πωλήσεων.

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 χαρακτηρίζεται από έντονη επιχειρηματικότητα στις Αναδυόμενες Αγορές
Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2014, οι πωλήσεις του Ομίλου Merck αυξήθηκαν κατά 0,1% σε € 5,4 δισεκατομμύρια (Ιανουάριος-Ιούνιος 2013: € 5,4 δισεκατομμύρια). Από το ποσό αυτό, 3,6% οφείλεται σε οργανική ανάπτυξη, 1,5% σε εξαγορές και εκποιήσεις και -5.0% στις αρνητικές επιπτώσεις από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Και τα τέσσερα τμήματα παρουσίασαν θετικούς ρυθμούς οργανικής ανάπτυξης κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2014. Σε περιφερειακό επίπεδο, οι πωλήσεις του Ομίλου παρουσίασαν τη μεγαλύτερη οργανική ανάπτυξη σε περιοχές των Αναδυόμενων Αγορών και του Υπόλοιπου Κόσμου, με ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο της τάξης του 8,4% και 4,0%, αντίστοιχα. Η Ευρώπη παρουσίασε μικρή οργανική ανάπτυξη της τάξης του 1,1%, ενώ οι πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν σε οργανικό επίπεδο κατά -0,5%

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, ο Όμιλος Merck ανέφερε κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων προ εκτάκτων αποτελεσμάτων της τάξης του € 1,65 δισεκατομμυρίου (Ιανουάριος-Ιούνιος 2013: € 1,63 δισεκατομμύρια). Αυτό απεικονίζει μια μικρή αύξηση σε σχέση με τα καλά αποτελέσματα του εξαμήνου που περιλαμβάνονταν στην αναφορά του 2013. Το EBITDA margin προ εκτάκτων αποτελεσμάτων αυξήθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα 30,6%, υποδεικνύοντας περαιτέρω βελτίωση στην υψηλή κερδοφορία της Merck έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2013 (Ιανουάριος-Ιούνιος 2013: 30,1%). Λαμβάνοντας υπόψιν την κατάτμηση των μετοχών, τα κέρδη ανά μετοχή προ εκτάκτων αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2014 αυξήθηκαν κατά 5,9% στα € 2,32 (Ιανουάριος-Ιούνιος 2013: € 2,19).

Σχεδόν όλες οι δικαιοχρήσεις (franchises) συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Merck Serono
Στο δεύτερο τρίμηνο, το βιοφαρμακευτικό τμήμα της Merck Serono παρουσίασε αύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά 3,0%, στην οποία συνέβαλαν σχεδόν όλες οι επιχειρηματικές δικαιοχρήσεις. Λόγω των αρνητικών επιπτώσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών που ανέρχονται σε -4,4%, οι πωλήσεις του κλάδου μειώθηκαν ελαφρά κατά -1,4% στα € 1,4 δισεκατομμύρια (Q2 2013: € 1,5 δισεκατομμύρια). Από περιφερειακή άποψη, η Merck Serono απέδωσε ιδιαίτερα καλά στις Αναδυόμενες Αγορές, όπου οι οργανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16,7%.

Η υποδόρια Ιντερφερόνη β-1α, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των υποτροπιαζουσών μορφών πολλαπλής σκλήρυνσης, παρουσίασε μείωση των οργανικών πωλήσεων της τάξης του -2,8% το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της ολοένα και πιο δύσκολου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιπτώσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τάξης του -4.2%, οι πωλήσεις της υποδόριας Ιντερφερόνης β-1α μειώθηκαν συνολικά κατά -7,0% στα € 464 εκατομμύρια (Q2 2013: € 499 εκατομμύρια). Η μείωση αυτή ήταν κυρίως το αποτέλεσμα του αυξανόμενου ανταγωνισμού στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Οι πωλήσεις του ογκολογικού φαρμάκου κετουξιμάμπη (cetuximab) έδειξαν πολύ ισχυρή οργανική ανάπτυξη της τάξης του 11,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τάξης του -4.9%, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,5% στα € 229 εκατομμύρια (Q2: 2013: € 215 εκατομμύρια). Το χαρτοφυλάκιο για τη θεραπεία διαταραχών του θυρεοειδούς, καθώς και η φολλιτροπίνη άλφα, η ανασυνδυασμένη ορμόνη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, απέδωσε ιδιαίτερα καλά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Τα ποσά δικαιωμάτων, οι άδειες και τα έσοδα από προμήθειες της Merck Serono μειώθηκαν σημαντικά κατά -30,8% στα € 64 εκατομμύρια (Q2 2013: € 93 εκατομμύρια) κατά το δεύτερο τρίμηνο. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων προ εκτάκτων αποτελεσμάτων ήταν € 452 εκατομμύρια που αντιστοιχούν σε μείωση της τάξης του -4,8%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA margin) πριν από τα έκτακτα αποτελέσματα ήταν συνεπώς 31.3% (Q2 2013: 32,4%).

«Στη Merck Serono, θέλουμε να διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας με τα υπάρχοντα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά το τρέχον έτος. Για το σκοπό αυτό, εστιάζουμε στις Αναδυόμενες Αγορές με υψηλό αριθμό ασθενών που υποεξυπηρετούνται. Τα αποτελέσματα των τελευταίων τριμήνων έχουν ήδη επιβεβαιώσει την επιτυχία της συγκεκριμένης προσέγγισης», δήλωσε ο Kley.

Ο Κλάδος Προϊόντων Φροντίδας Υγείας (Consumer Health) παρουσιάζει έντονες αυξήσεις χάρη στην επιτυχημένη έμφαση στις στρατηγικές εμπορικές επωνυμίες
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, ο κλάδος Consumer Health, ο οποίος παρασκευάζει και εμπορεύεται μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, παρουσίασε έντονη αύξηση των οργανικών πωλήσεων της τάξης του 8,5% που ήταν και το υψηλότερο ποσοστό αύξησης και για τους τέσσερις κλάδους. Συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιπτώσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τάξης του -5.2%, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,3% στα € 185 εκατομμύρια (Q2 2013: € 179 εκατομμύρια). Η αύξηση των οργανικών πωλήσεων προήλθε κυρίως από τις κερδοφόρες εμπορικές επωνυμίες Neurobion, Floratil και Femibion καθώς και από τοπικές εμπορικές επωνυμίες της Γερμανίας. Ειδικότερα, ο Κλάδος Προϊόντων Φροντίδας Υγείας πέτυχε πολύ έντονη οργανική αύξηση της τάξης του 14,2% στην περιοχή των Αναδυόμενων Αγορών. Όπως και στο πρώτο τρίμηνο του 2014, η ασθενέστερη ζήτηση για Bion και Nasivin αντισταθμίζεται από τους μεγάλους όγκους πωλήσεων του βιταμινούχου συμπληρώματος Femibion και των τοπικών εμπορικών επωνυμιών στη Γερμανία και στη Γαλλία. Προσαρμοσμένα για τις εφάπαξ επιπτώσεις από τα μέτρα αναδιάρθρωσης, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προ εκτάκτων αποτελεσμάτων αυξήθηκαν κατά 16,7% στα € 41 εκατομμύρια. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προ περιθωρίου κέρδους αυξήθηκαν κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες στα 22,4% (Q2 2013: 19,8%.

«Η εκ νέου “ευθυγράμμιση” του Κλάδου Consumer Health αντικατοπτρίζεται από την αύξηση της κερδοφορίας», δήλωσε ο Kley. «Εστιάζοντας στις στρατηγικές εμπορικές επωνυμίες και στις βασικές αγορές βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, κάτι που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με αποφασιστικότητα».

Τα Υλικά Υψηλών Επιδόσεων (Performance Materials) τονώνουν την εξαγορά της AZ
Οι πωλήσεις του κλάδου Performance Materials αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο κατά 17,3% στα € 506 εκατομμύρια (Q2 2013: € 431 εκατομμύρια). Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξαγορά της AZ Electronic Materials, η οποία οδήγησε σε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 20,5% ή € 89 εκατομμύρια. Επετεύχθη οργανική ανάπτυξη της τάξης του 1,8% χάρη στη συμβολή των υπαρχουσών επιχειρηματικών μονάδων Υγρών Κρυστάλλων, Πιγμέντων & Καλλυντικών και των Υλικών Προηγμένης Τεχνολογίας. Ωστόσο, αυτή αντισταθμίστηκε από τις αρνητικές συναλλαγματικές επιπτώσεις της τάξης του -5,1%.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη συγχώνευση της AZ Electronic Materials που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου 2014 και η οποία διοικείται ως ανεξάρτητη επιχειρηματική μονάδα κατά τη φάση της ενσωμάτωσης. Η μείωση των κερδών προ τόκων και φόρων (EBIT) καθώς και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) των Υλικών Υψηλών Επιδόσεων κατά -19,2% στα € 138 εκατομμύρια και κατά -13,2% στα € 178 εκατομμύρια αντίστοιχα, οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην επανεκτίμηση των αποθεμάτων της AZ, η οποία αύξησε το κόστος των πωλήσεων. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων προ εκτάκτων αποτελεσμάτων αυξήθηκαν κατά 8,3% στα € 226 εκατομμύρια. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προ εκτάκτων αποτελεσμάτων μειώθηκαν στο 44,8% (Q2 2013: 48,5%).

«Η εξαγορά της AZ Electronic Materials είχε ήδη θετικές επιπτώσεις στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων προ εκτάκτων αποτελεσμάτων τόσο του τμήματος όσο και του Ομίλου Merck κατά το δεύτερο τρίμηνο. Προτεραιότητα τώρα αποτελεί η ταχεία ενσωμάτωση της AZ, οι σημαντικές πτυχές της οποίας θέλουμε να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Kley. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε νέους συναδέλφους από την AZ, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να προσφέρουμε στους πελάτες μας ακόμα πιο ολοκληρωμένες λύσεις».

Η Merck Millipore αυξάνει τα κέρδη με την δυναμική ανάπτυξη της επιχειρηματικής μονάδας Process Solutions
Παρά το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη πίεση του ανταγωνισμού, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Merck Millipore όσον αφορά τα προϊόντα για τις βιοεπιστήμες, παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη των οργανικών πωλήσεων της τάξης του 4,0% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε από τις αρνητικές συναλλαγματικές επιπτώσεις της τάξης του -4,2%. Όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς συνέβαλαν στην οργανική ανάπτυξη. Ο επιχειρηματικός τομέας Process Solutions, ο οποίος εμπορεύεται προϊόντα και υπηρεσίες για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων παρουσίασε, μεταξύ άλλων, αύξηση των οργανικών πωλήσεων της τάξης του 8,3%, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό της Merck Millipore. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην υψηλότερη ζήτηση από τη φαρμακευτική βιομηχανία για υλικά και νέες τεχνολογίες για την παρασκευή βιοφαρμακευτικών προϊόντων, όπως συστήματα «μίας χρήσης» για τη διήθηση και την παραγωγή στείρων προϊόντων. Με την ευρεία γκάμα των προϊόντων της για την έρευνα και την ανάλυση, η επιχειρηματική μονάδα Lab Solutions κατέγραψε μικρή αύξηση οργανικών πωλήσεων κατά 0,4%. Ο επιχειρηματικός τομέας Bioscience, ο οποίος εμπορεύεται κυρίως προϊόντα και υπηρεσίες για τη βιοέρευνα και βιοανάλυση, σημείωσε μέτρια οργανική αύξηση πωλήσεων της τάξης του 2,0%. Οι γενικές περικοπές δαπανών για υγειονομική περίθαλψη στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να μειώνουν τη ζήτηση. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε με υψηλότερη ζήτηση από διαγνωστικά εργαστήρια για τα προϊόντα κυτταρικής ανάλυσης.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων προ εκτάκτων αποτελεσμάτων της Merck Millipore αυξήθηκαν κατά 6,3% στα € 166 εκατομμύρια, εν μέσω δυσμενών εξελίξεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Κατά συνέπεια, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προ εκτάκτων αποτελεσμάτων αυξήθηκαν κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες στα 25,2% το δεύτερο τρίμηνο (Q2 2013: 23,4%). Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην καλή τιμή και την αύξηση του όγκου πωλήσεων καθώς και στο συνεχή έλεγχο του κόστους.

«Και για τη Merck Millipore, το 2014 θα αποτελέσει έτος με πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Αυτή τη χρονιά θα μοχλεύσουμε την αύξηση του μεριδίου μας στην αγορά της Βορείου Αμερικής, την περαιτέρω ανάπτυξη στην Ασία και τη Λατινική Αμερική και τη χρήση νέων προϊόντων για την επίτευξη επιπλέον πωλήσεων», δήλωσε ο Kley.

Η πρόβλεψη για ολόκληρο το έτος επιβεβαιώθηκε
Χάρη στην απόδοση της επιχείρησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, η Merck επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους. Η Merck συνεχίζει να αναμένει για το 2014 μικρή αύξηση των οργανικών πωλήσεων, η οποία θα αντισταθμιστεί από τις προαναφερθείσες αρνητικές συναλλαγματικές επιπτώσεις. Χάρη στην επιτυχή εξαγορά της AZ Electronic Materials, η Merck εικάζει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν σε περίπου € 10,9 – 11,1 δισεκατομμύρια (2013: € 10,7 δισεκατομμύρια).

Όσον αφορά τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων προ εκτάκτων αποτελεσμάτων, την οργανική ανάπτυξη και τις προγραμματισμένη αύξηση στην αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της μείωσης του ποσού πνευματικών δικαιωμάτων, αδειών και εσόδων από προμήθειες, καθώς και τις αρνητικές συναλλαγματικές επιπτώσεις. Η Merck αναμένει να αυξηθούν ελαφρώς τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων προ εκτάκτων αποτελεσμάτων ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της AZ Electronic Materials.

Με βάση τον αριθμό των μετοχών μετά την κατάτμηση των μετοχών, η οποία εγκρίθηκε από την Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 9 Μαΐου 2014 και υλοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2014, η πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή προ εκτάκτων αποτελεσμάτων είναι € 4,50 – € 4,75. Οι αδέσμευτες ταμειακές ροές αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς το 2014 λόγω των επενδύσεων σε αναπτυξιακά έργα, καθώς και στο πλαίσιο του υψηλού επιπέδου των αποπληρωμών των ληξιπρόθεσμων εμπορικών απαιτήσεων από νοσοκομεία της νότιας Ευρώπης κατά το προηγούμενο έτος.

Για τον κλάδο της Merck Serono, εικάζεται μικρή αύξηση οργανικών πωλήσεων κατά το προηγούμενο έτος. Μπορεί να αναμένεται ότι το σωστά ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, καθώς και η οργανική ανάπτυξη στην περιοχή των Αναδυόμενων Αγορών θα αντισταθμίσουν τις μειώσεις στις πωλήσεις της υποδόριας Ιντερφερόνης β-1α που προκύπτουν από το ανταγωνιστικό περιβάλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων προ εκτάκτων αποτελεσμάτων από τη Merck Serono θα πρέπει να μειωθούν ελαφρώς το 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις, κυρίως ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης μείωσης του ποσού των δικαιωμάτων, αδειών και των εσόδων από προμήθειες, τα οποία θα έχουν ένα καθαρό αποτέλεσμα περίπου € -100 εκατομμύρια σε σχέση με το 2013. Για τον κλάδο Προϊόντων Φροντίδας Υγείας, η Merck προβλέπει μέτρια οργανική ανάπτυξη των πωλήσεων το 2014. Η Merck αναμένει ότι όλοι οι κλάδοι και ιδιαίτερα οι βασικές στρατηγικές εμπορικές επωνυμίες θα συμβάλουν στην αύξηση των πωλήσεων. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων προ εκτάκτων αποτελεσμάτων θα πρέπει επίσης να σημειώσουν μέτρια αύξηση το 2014, ως αποτέλεσμα των θετικών εξελίξεων των πωλήσεων. Η Merck θεωρεί ότι το τμήμα Υλικών Υψηλών Επιδόσεων θα επιτύχει μικρή αύξηση των οργανικών πωλήσεων το 2014. Συνολικά, η εξαγορά της AZ Electronic Materials, θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων του τμήματος, παρά τις αρνητικές συναλλαγματικές επιπτώσεις. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων προ εκτάκτων αποτελεσμάτων του κλάδου θα πρέπει επίσης να αυξηθούν σημαντικά το 2014. Το κόστος ενσωμάτωσης που προκύπτει από την εξαγορά της AZ Electronic Materials εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου € 50 εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου € 10 εκατομμύρια θα προκύψουν το 2014. Για τη Merck Millipore, αναμένεται μέτρια οργανική ανάπτυξη των πωλήσεων το 2014, η οποία, ωστόσο, θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις επιπτώσεις του συναλλάγματος. Με βάση τις προβλέψεις για αύξηση των πωλήσεων, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων προ εκτάκτων αποτελεσμάτων θα πρέπει να αυξηθούν ελαφρώς το 2014.

Πρόβλεψη για ολόκληρο το έτος 2014

Εκατ. €

Πωλήσεις

EBITDA πριν από έκτακτα αποτελέσματα

Αδέσμευτες ταμειακές ροές

Όμιλος Merck συμπεριλαμβανομένης της AZ

10.900 – 11.100 περίπου

3.300 – 3.400περίπου

2.700 – 2.800 περίπου

Merck Serono

μικρή οργανική ανάπτυξη

1.750 – 1.830 περίπου

1.500 – 1.600 περίπου

Consumer Health

μέτρια οργανική ανάπτυξη

170 – 180 περίπου

150 – 170 περίπου

Performance Materials συμπεριλαμβανομένης της AZ

μικρή οργανική ανάπτυξη

850 – 880 περίπου

720 – 770περίπου

Merck Millipore

μέτρια οργανική ανάπτυξη

640 – 670 περίπου

460 – 490 περίπου

Εταιρικά και Λοιπά

-160 – -190 περίπου

-200 – -230 περίπου

Κέρδη ανά μετοχή πριν από έκτακτα αποτελέσματα ~ € 4,50 – € 4,75 (με βάση τον αριθμό των μετοχών μετά τη κατάτμηση των μετοχών, η οποία εγκρίθηκε από την Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 9 Μαΐου, 2014).

Ανασκόπηση των κύριων μεγεθών του Ομίλου Merck

Μεταβολή

Ιανουάριος-Ιούνιος

Ιανουάριος-Ιούνιος

Μεταβολή

Εκατ. €

Q2 2014

Q2 2013

σε %

2014

2013

σε %

Συνολικά έσοδα

2.863,1

2.841,1

0,8

5.527,9

5.601,6

-1,3

Πωλήσεις

2.795,5

2.743,9

1,9

5.409,4

5.404,3

0,1

Λειτουργικό αποτέλεσμα (EBIT)

441,0

465,4

-5,2

909,3

864,8

5,1

Περιθώριο (% των πωλήσεων)

15,8

17,0

16,8

16,0

EBITDA

767,0

793,1

-3,3

1.537,2

1.546,9

-0,6

Περιθώριο (% των πωλήσεων)

27,4

28,9

28,4

28,6

EBITDA πριν από έκτακτα αποτελέσματα

845,7

826,4

2,3

1.652,7

1.627,5

1,6

Περιθώριο (% των πωλήσεων)

30,3

30,1

30,6

30,1

Κέρδη ανά μετοχή (€)1

0,70

0,73

-4,1

1,45

1,34

8,2

Κέρδη ανά μετοχή πριν από έκτακτα αποτελέσματα (€) 1

1,16

1,13

2,7

2,32

2,19

5,9

Αδέσμευτες ταμειακές ροές

632,2

783,8

-19,3

1.316,3

1.376,7

-4,4

Καθαρό εισόδημα

303,3

316,0

-4,0

628,5

582,0

8,0

Εκατ. €

30 Ιουν

2014

31 Δεκ. 2013

Καθαρή χρηματοοικονομική θέση

2.220

307

1 Λαμβάνοντας υπόψη την κατάτμηση. Τα αριθμητικά στοιχεία του προηγούμενου έτους έχουν προσαρμοστεί αναλόγως.

Ξένη δημοσίευση

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024