Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι χορευτικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Οι χορευτικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Μπορεί το πολυαναμενόμενο γκαλά «Ave Maya», αφιερωμένο στην μπαλαρίνα μύθο Μάγια Πλιτσέσκαγια να ακυρώθηκε, τη φθινοπωρινή καλλιτεχνική ατζέντα κοσμούν, όμως, αξιόλογες χορευτικές παραστάσεις. Ο κλασικός χορός συναντά τον μοντέρνο και ο μοντέρνος το εναλλακτικό. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, «O Ερωτευμένος Σοπέν» του Γιαννίκ Μποκέν με το μπαλέτο της Εθνικής […]

Μπορεί το πολυαναμενόμενο γκαλά «Ave Maya», αφιερωμένο στην μπαλαρίνα μύθο Μάγια Πλιτσέσκαγια να ακυρώθηκε, τη φθινοπωρινή καλλιτεχνική ατζέντα κοσμούν, όμως, αξιόλογες χορευτικές παραστάσεις. Ο κλασικός χορός συναντά τον μοντέρνο και ο μοντέρνος το εναλλακτικό.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, «O Ερωτευμένος Σοπέν» του Γιαννίκ Μποκέν με το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφει.Τη ρομαντική μουσική του Σοπέν ερμηνεύει ο διακεκριμένος πιανίστας Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, που έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες από το Μεξικό και τις ΗΠΑ ώς την Ευρώπη, την Ρωσία και τα Αραβικά Εμιράτα, σε μεγάλα μουσικά κέντρα όπως τα Royal Albert Hall, Carnegie Hall, Concertgebouw, Cologne Philharmonie, St Petersbourg Philharmonic, Muzikverein και σε διεθνείς διοργανώσεις όπως τα φεστιβάλ Chopin, Montpellier, Harrogate, Monterrey, Istanbul κ.α.

Περνώντας στη χορογραφία, ο διακεκριμένος Μποκέν δεν αλλοιώνει τους βασικούς χαρακτήρες του έργου, αλλά διαφοροποιεί τα χρονικά και τοπικά δεδομένα μέσα στο οποία ξεδιπλώνεται το ερωτικό δράμα του Βέρθερου.

Ο λυρισμός των χορευτών και οι σαγηνευτικές μελωδίες κλέβουν την παράσταση, ενώ το ερωτικό στοιχείο βρίσκεται παντού.

Η πρωτοπορία συναντά την κίνηση και η κίνηση το λόγο στο έργο «John», της ομάδας DV8, που βασίζεται σε συνεντεύξεις 50 αντρών και ανεβαίνει από τις 12 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ο χορογράφος της ομάδας Λόυντ Νιούσον δίνει έμφαση στην αγάπη και στο σεξ, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που οι DV8 θα ανεβάσουν τους «δείκτες» του πάθους επί σκηνής.

Η ομάδα συνηθίζει να σπάει τα ταμπού, ενώ μετρά πάνω από 25 χρόνια πορείας. Μέσα από την κίνηση «διερευνά» κοινωνικοπολιτικά θέματα, ενώ επιδιώκει να «μιλήσει» με ειλικρίνεια στο κοινό. Οι DV8 πορεύονται με γνώμονα την πρωτοπορία, ενώ το ενδιαφέρον της παράστασης έγκειται στην αυθεντικότητα του περιεχομένου της, στις αληθινές μαρτυρίες.

Δεδομένου ότι η Στέγη «φλερτάρει» με τους πιο ρηξικέλευθους χορογράφους, θα έχει ενδιαφέρον να δει κανείς κατά πόσο το «John» ξεπερνά τα συμβατικά όρια.

Το σώμα και η ύπαρξη τίθενται υπό εξέταση στο «Betelgez» που ανεβαίνει από την ομάδα ελλήνων ακροβατών, «Κι όμΩς κινείται», στο Θέατρο Τέχνης μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Η έννοια του εαυτού, της μετάλλαξης και της αναδιάρθρωσης ξεδιπλώνονται επί σκηνής, ενώ ο χρόνος δεν τελειώνει. Το άφθαρτο βασιλεύει.

Το νέο έργο του Παύλου Κουρτίδη, «Τρελόσπιτο», ανεβαίνει στο ΠΚ, το Σάββατο 11 Οκτωβρίου. Αφορά μια πραγματική ιστορία, ενώ στόχος του χορογράφου είναι να ευαισθητοποιήσει και να πατήσει πόδι ενάντια στον αποκλεισμό. Και σε αυτό το έργο η εικόνα συνυπάρχει με την κίνηση και η πρωτοπορία με το ανθρώπινο στοιχείο.

Να σημειωθεί ότι ο Παύλος Κουρτίδης στη διάρκεια της χορευτικής του καριέρας, έκανε πολλές σπουδαίες συνεργασίες, ενώ συμμετείχε σε ζωντανές εμφανίσεις στο εξωτερικό, σε μουσικές συναυλίες και παγκόσμιες περιοδείες σε πολύ γνωστούς χώρους όπως το Palladium Theatre στο Λονδίνο, το L’ Olympia στο Παρίσι και το Madison Square Theatre στη Νέα Υόρκη.

Τελευταίο, αλλά όχι καταϊδρωμένο το «Circus Explosiva» που επιστρέφει στο El Convento Del Arte από το Σάββατο 11 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο (μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου 2015) στις 22:00.

Ως πηγή έμπνευσης λειτουργεί το τσίρκο με επιρροές από το «Big Fish» του Τim Burton και το βιβλίο του Shel Silverstein «Where the Sidewalk Ends».

H ομάδα Νefelopetra, που ιδρύθηκε το 2009, συνδυάζει τη μουσική, το χορό και τα εικαστικά για να διηγηθεί μια ιστορία. Οι δημιουργίες της πρωτότυπες και εντυπωσιακές, συνθέτουν ένα πολύπλευρο θέαμα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Nefelopetra
Σύνθεση – χορογραφίες: Nefelopetra
Κείμενα – στίχοι: Γιάννης Φίλιας
Video art: Βασίλης Πολίτης – Nefelopetra
Τραγούδι: Γιάννης Φίλιας, Αλεξάνδρα Κόνιακ
Χορός: Νεφέλη Μαρκάκη, Νηρέας Μαρκάκης
Ακροβατικά: Νάστα Κοντοπίδη, Δανάη Μαλτέζου

Διάρκεια: Περίπου 90 λεπτά
Τιμές: Γενική Είσοδος 10€
Κρατήσεις:El Convento Del Arte, τηλ. 210 – 5200602

Βιργινίας Μπενάκη 7, Σταθμός Μετρό Μεταξουργείο Αθήνα / Μεταξουργείο +302105200602

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024