Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Διαύγεια στο Φάρμακο» με πρωτοβουλία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων

«Διαύγεια στο Φάρμακο» με πρωτοβουλία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων

Ένα νέο κώδικα αυτορρύθμισης του κλάδου, παρουσίασε σήμερα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Οι φαρμακευτικές εταιρίες αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και την υποχρέωση να δημοσιοποιούν όλες τις λεπτομέρειες συνεργασίας τους με τους γιατρούς και τους επιστημονικούς φορείς.

Ένα νέο κώδικα αυτορρύθμισης του κλάδου, παρουσίασε σήμερα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Οι φαρμακευτικές εταιρίες αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και την υποχρέωση να δημοσιοποιούν όλες τις λεπτομέρειες συνεργασίας τους με τους γιατρούς και τους επιστημονικούς φορείς.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ο νέος Κώδικας Δημοσιοποίησης, ο οποίος υιοθετήθηκε επίσημα από την Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ, υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες-μέλη του να δημοσιοποιούν όλες τις λεπτομέρειες συνεργασίας τους με τους Επαγγελματίες Υγείας (ΕΥ) και τους Επιστημονικούς Υγειονομικούς Φορείς (ΕΥΦ) ανεξαρτήτως αν έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Η δημοσιοποίηση θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΦΕΕ, η οποία θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη από το κοινό.

Το μέτρο αυτό προβλέπεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα αφορά τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2015. Οι λεπτομέρειες προς δημοσιοποίηση μπορεί ενδεικτικά να αφορούν χορηγίες, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες, κάλυψη εξόδων συμμετοχής σε επιστημονικές εκδηλώσεις κ.λπ.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι «η σχέση των φαρμακευτικών εταιριών με τους γιατρούς ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα αδιαφανής. Έδινε βήμα σε κριτικές, οι οποίες δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν σε μια οργανωμένη βάση. Με αυτό το δεδομένο, οφείλω να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ. Στην πραγματικότητα ο Κώδικας Δημοσιοποίησης που ανακοινώνεται σήμερα φέρνει σε καθεστώς διαφάνειας τις σχέσεις ιατρών-εταιρειών. Ο ρόλος μας ως Πολιτεία είναι να καταστήσουμε νομοθετικά υποχρεωτική τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στις σχέσεις ιατρών – εταιριών. Σε αυτό πλαίσιο προωθούμε νομοθετική παρέμβαση που θα ορίσει ότι τα μέρη θα πρέπει υποχρεωτικώς να δημοσιοποιούν τις πληροφορίες αυτές. Δεν το κάνουμε αβασάνιστα. Αντιλαμβανόμαστε το ιδιωτικό συμφέρον, αλλά το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει ο ασθενής να γνωρίζει την πληροφορία αυτή, ώστε να μπορεί να αξιολογεί την αντικειμενικότητα των ιατρικών συμβουλών που λαμβάνει. Καθώς οι σχέσεις ιατρών-εταιριών θα έρχονται στη διαφάνεια θα αποκαθίσταται το κύρος και των δυο πλευρών.»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνο Φρουζή «η χώρα μας είναι ακόμη σε κρίση. Οφείλουμε, για να τη βοηθήσουμε, να λαμβάνουμε διαρκώς πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού. Στο πλαίσιο αυτό αναλάβαμε και αυτή την πρωτοβουλία. Μόνο έτσι θα συνεισφέρουμε στην αξιοπιστία και διαφάνεια που τόσο χρειαζόμαστε ως χώρα. Με αυτή τη νέα πρωτοβουλία, στόχος μας είναι να φέρουμε στην επιφάνεια τις υγιείς σχέσεις μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών υγείας, καθιστώντας τις πιο διαφανείς και κατά συνέπεια ευκολότερα κατανοητές από τους ασθενείς, από τους άλλους εταίρους και βέβαια από το σύνολο της κοινής γνώμης.

Όπως τόνισε ο κ.Φρουζής «ο νέος αυτός κώδικας θα συμβάλει θετικά στη συνολική προσπάθεια που κάνει η χώρα μας, για να οδηγηθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Δεσμευόμαστε να εντείνουμε την προσπάθεια, ώστε να συμβάλλουμε στη διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση της επιστημονικής κοινότητας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της θεραπείας των ασθενών, της έρευνας και της γενικότερης φροντίδας τους. Από σήμερα ο Κώδικας Δημοσιοποίησης ΣΦΕΕ εγκαινιάζει μια νέα εποχή».

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαφάνειας του ΣΦΕΕ, Μάρκος Γερασόπουλος υπογράμμισε ότι «η επιτυχία της ανωτέρω πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στη μέγιστη δυνατή διαφάνεια εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την σύμπραξη και τη στενή συνεργασία μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί η διαύγεια και η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης σε αυτή τη σχέση συνεργασίας».

health.in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024