Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υψηλοί τόνοι μεταξύ Βενιζέλου-Χρυσοχοΐδη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Υψηλοί τόνοι μεταξύ Βενιζέλου-Χρυσοχοΐδη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όταν πήρε το λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ανέγνωσε μια πολυσέλιδη εισήγηση-πλατφόρμα για τα οργανωτικά του ΠΑΣΟΚ, το έλλειμα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με παράδειγμα τη λίστα Λαγκάρντ και τη φοροδιαφυγή των πλουσίων. «Επέλεξες λάθος χρόνο και λάθος μέρος» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όταν πήρε το λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ανέγνωσε μια πολυσέλιδη εισήγηση-πλατφόρμα για τα οργανωτικά του ΠΑΣΟΚ, το έλλειμα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με κορυφαίο παράδειγμα τη λίστα Λαγκάρντ και τη φοροδιαφυγή των πλουσίων.

Ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε τις ίδιες ενστάσεις που διατύπωσε σε προηγούμενες κλειστές συνεδριάσεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, διχάζοντας την ΚΟ. Πολλοί βουλευτές θεώρησαν άστοχη την παρέμβαση του λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Άλλοι έλεγαν ότι δεν έπρεπε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε υψηλούς τόνους τη στιγμή που όσα είπε στην ομιλία του βρήκαν θερμή αποδοχή από ολόκληρη την ΚΟ του κόμματος.

Το κλίμα που διαμορφώθηκε ήταν τόσο έντονο, ώστε μετά τη συνεδρίαση επικράτησε ένα είδος ομερτά χωρίς να έχει δοθεί εντολή ή να έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο. Τα στόματα έμεναν κλειστά, μολονότι όσο διαρκούσε η αντιπαράθεση οι φωνές ακούγονταν στον διάδρομο έξω από την αίθουσα 223 που συνεδρίαζε η ΚΟ.

Βγαίνοντας από την συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι απαντήθηκαν όλα τα ζητήματα στην αίθουσα και ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα πάει σαν μια γροθιά στη συζήτηση στη Βουλή. Μέσα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι στο εξής θα απαντά στις προκλήσεις που δέχεται και πρόσθεσε ότι ενδιαφέρουσες ιδέες έχουν πολλά στελέχη και κανένας δεν τους απαγόρευσε να τις καταθέσουν αλλά κάποιοι ενδιαφέρονται να μιλούν προς τα έξω.

«Επέλεξες λάθος χρόνο και λάθος μέρος» επισήμανε στον κ. Χρυσοχοίδη. «Αυτά να τα πεις στο ΠΑΣΟΚ όταν συνεδριάσουν τα όργανα» πρόσθεσε. Αντέκρουσε επίσης την κατηγορία ότι δεν φορολογούνται οι πλούσιοι. «Ποιά είναι τα συμφέροντα και ποιοί είναι οι πλούσιοι που δεν φορολογούνται; Και εσείς που είσαστε; Γιατί αναφερόσαστε σε θέματα για τα οποία θα μπορούσατε να έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες; Δεν είσαστε υπουργοί; Δεν είσαστε βουλευτές;», διερωτήθηκε. Και πρόσθεσε ότι ο καθένας θα πρέπει να κάνει βελτιώσεις στον τομέα του. Και στα έργα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, να επιλέγονται έργα υποδομής που είναι και αναπτυξιακά» πρόσθεσε.

Ο κ. Χρυσοχοίδης πάντως ξεκαθάρισε ότι θεωρεί σημαντική την κυβερνητική σταθερότητα, ότι συμφωνεί με την εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, για την προεδρική εκλογή και για τα βήματα εξόδου από την κρίση. «Εγώ έθεσα κάποια ζητήματα για το τι πρέπει να γίνει στο εξής και εσύ με προσέβαλλες προσωπικά» είπε στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ακόμα ότι έχει αναλάβει το βάρος της παράταξης που είναι μεν τιμητικό αλλά, όπως είπε, δέχεται συνεχώς επιθέσεις από κλακαδόρους και προπηλακισμούς. «Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μου τα έκανε αυτά» σημείωσε.

Πώς αντέδρασαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Ο Απόστολος Κακλαμάνης, με μια μακροσκελή τοποθέτηση επιχείρησε να συμβιβάσει τα πράγματα, λέγοντας στον κ. Χρυσοχοίδη ότι θα πρέπει να επικρατήσει η ενότητα. Σε ανάλογο κλίμα μίλησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία προέτρεψε τον υπουργό να μην γίνεται το ΠΑΣΟΚ συνεχώς πρωτοσέλιδο για τα εσωκομματικά του και οι Τάκης Ρήγας και Λεωνίδας Γρηγοράκος που επέμειναν στην ενότητα. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος παρατήρησε ότι ο κόσμος που ψήφισε ΠΑΣΟΚ/Ελιά στις ευρωεκλογές «τίμησε την πορεία που έχουμε κάνει από το 2009. Αν συνεχίσουμε την εσωστρέφεια μας, τότε την ψήφο που προορίζεται για μάς θα την πάρει …το ποτάμι!».

Αιχμές διατύπωσε ο Μιχάλης Κασσής λέγοντας ότι υπάρχουν ευθύνες και στον ίδιο τον κ. Βενιζέλο και στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Να παραιτηθεί από γραμματέας. Δεν υπάρχει κόμμα και αυτός πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες» είπε. Από την κριτική του δεν ξέφυγε ούτε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος μπήκε τελευταίος στην αίθουσα και όταν ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του έφυγε. «Τι κάνει ο Κακλαμάνης; Ήρθε, μας είπε το τροπάρι της Κασσιανής και έφυγε. Εγώ μια φορά διαφώνησα και με διέγραψες», είπε απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο.

Ο Συμεών Κεδίκογλου, διατύπωσε αιχμηρά σχόλια και για την κυβερνητική πολιτική αλλά και για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. «Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς πάμε να κάνουμε στο συνέδριο. Θα εκλεγεί ηγέτης; Θα είμαστε συνιστώσα; Σε τι διαφέρουμε από την Ελιά; Ο Μόσιαλος έφυγε, ο Λοβέρδος επέστρεψε άρα συμπράττουμε με 2-3 κινήσεις που μετά βίας γεμίζουν ταξί;» είπε.

Ο Θάνος Μωραϊτης, ο οποίος δεν είχε σκοπό όπως είπε να πάρει τον λόγο αφού συμφωνούσε απολύτως με την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου, εκτίμησε ότι δεν έπρεπε να μείνουν αναπάντητες οι αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου. «Εγώ θα δώσω την ψήφο μου υπέρ της χώρας μου. Διαφωνώ όμως με την παρέμβαση σου που κινείται στη λογική ενός μικρού κόμματος. Δεν μπορώ να είμαι σε ένα κόμμα με μια και μόνη άποψη. Πρέπει να υπάρχει η διαφορετική άποψη. Η συνωμοσιολογία δεν είναι αυτή που είπες προηγουμένως. Είναι η 5η φάλαγγα και οι καλικάτζαροι, που εσύ πρόεδρε έχεις αναφέρει κατά καιρούς», παρατήρησε.

Η ομιλία Βενιζέλου

«Η δικαίωση της χώρας θα είναι και δική μας δικαίωση» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας νωρίτερα στην ΚΟ του Κινήματος. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα όσα έχει προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά και τα τελευταία πέντε χρόνια.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τώρα αρχίζει η πιο κρίσιμη χρονιά αυτής της περιόδου και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει καθαρό λόγο για να υπερασπιστεί το έργο του.

Σχετικά με τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία να δοθεί η μάχη με τον λαϊκισμό και την υποκρισία, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει, ταυτόχρονα, μία πρόσθετη μάχη για τον ρόλο του ίδιου και της δημοκρατικής παράταξης, αλλά και για το τι σημαίνει προοδευτική σταθερότητα.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις επιλογές του Κινήματος σε ζητήματα συνεργασιών, επισημαίνοντας: «Κάθε κίνησή μας είναι η προγραμματική συνεργασία». «Αυτό πράξαμε μετά τις εκλογές του 2012, αυτό θα πράξουμε και στο μέλλον» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι κεντρικός και όχι συμπληρωματικός.

Ακόμη, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι καβάλησε το καλάμι του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. «Είναι εύκολο να οδηγήσεις τη χώρα στην καταστροφή, θριαμβολογώντας, ταυτόχρονα, δείχνοντας με το δάχτυλο τις ευθύνες των προηγούμενων» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024