Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκαν γονίδια που ευνοούν την τακτική κατανάλωση καφέ

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που ευνοούν την τακτική κατανάλωση καφέ

Διεθνής επιστημονική ομάδα εντόπισε έξι γενετικούς παράγοντες που ευνοούν την κατανάλωση καφέ και αιτιολογούν γιατί η καφεΐνη έχει διαφορετικές συνέπειες σε κάθε άτομο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry.

Διεθνής επιστημονική ομάδα εντόπισε έξι γενετικούς παράγοντες που ευνοούν την κατανάλωση καφέ και αιτιολογούν γιατί η καφεΐνη έχει διαφορετικές συνέπειες σε κάθε άτομο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry.

Οι ερευνητές που είναι μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Γενετικής Καφέ και Καφεΐνης, με επικεφαλής την Δρ Μέριλιν Κορνέλις του Τμήματος Διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν το γονιδίωμα περισσοτέρων από 120.000 ατόμων που έπιναν τακτικά καφέ.

Από την επεξεργασία των δεδομένων εντόπισαν τα γονίδια POR και ABCG2, που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της καφεΐνης στον οργανισμό και τα οποία έρχονται να προστεθούν σε άλλα δύο που είχαν βρεθεί παλαιότερα, τα AHR και CYP1A2. Επίσης ανακαλύφθηκαν δύο ακόμη γονιδιακές παραλλαγές, οι οποίες αφορούν τα γονίδια BDNF και SLC6A4, που ρυθμίζουν πόση απόλαυση αποκομίζει κανείς καταναλώνοντας καφεΐνη. Τέλος, βρέθηκαν τα γονίδια GCKR και MLXIPL, που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων και τα οποία ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν συσχετισθεί με τον μεταβολισμό ή τις νευρολογικές επιδράσεις του καφέ.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, τα νέα αυτά στοιχεία εξηγούν γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν τη φυσική ικανότητα, λόγω γενετικής προδιάθεσης, να απολαμβάνουν περισσότερο τον καφέ από άλλους και ο οργανισμός τους να αξιοποιεί στο μέγιστο τον καφέ. Η μεγαλύτερη επίδραση των γενετικών παραγόντων φαίνεται να αφορά τον τρόπο που μεταβολίζεται η καφεΐνη στο σώμα, κάτι που δεν συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους.

«Ο καφές και η καφεΐνη έχουν συνδεθεί τόσο με θετικές, όσο και με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Τα ευρήματά μας μπορεί να μας επιτρέψουν να εντοπίσουμε εκείνες τις υποκατηγορίες ανθρώπων που είναι πιο πιθανό να ωφελήσουν την υγεία τους, είτε αυξάνοντας, είτε μειώνοντας την κατανάλωση καφέ», επισημαίνει η Δρ Κορνέλις.

Να σημειωθεί ότι στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν και οι Πάνος Δελούκας, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Σταυρούλα Κανόνη, Στατιστικολόγος – Γενετίστρια στο ίδιο πανεπιστήμιο, Γιώργος Δεδούσης, καθηγητής Βιολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και Μαρία Δημητρίου, ερευνήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024