Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόωρες κάλπες στη Βουλγαρία, γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Πρόωρες κάλπες στη Βουλγαρία, γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Άνοιξαν το πρωί της Κυριακής οι κάλπες στη Βουλγαρία για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές από τις οποίες η Σόφια ελπίζει ότι θα βγει διέξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μπροστά το κεντροδεξιό GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά όχι με αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Καίριας σημασίας στη μάχη, μεταξύ των πολλών προβλημάτων στη Σόφια, και ο αγωγός South Stream.

Άνοιξαν το πρωί της Κυριακής οι κάλπες στη Βουλγαρία για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές από τις οποίες η Σόφια ελπίζει ότι θα βγει διέξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μπροστά το κεντροδεξιό GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά όχι με αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Καίριας σημασίας στη μάχη, μεταξύ των πολλών προβλημάτων στη Σόφια, και ο αγωγός South Stream.

Πρόκειται για τις τρίτες κοινοβουλευτικές εκλογές μέσα σε 17 μήνες, και η (όποια) κυβέρνηση αναδειχθεί θα είναι η πέμπτη μέσα σε δύο θυελλώδη χρόνια, με μαζικές και επίμονες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οικονομική αδυναμία, κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και πίεση στις ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία.

Ενδεικτικά, ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία στη Σόφια είναι το μέλλον της Corpbank, τη μέχρι πρότινος τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα που έχει μείνει μετέωρη από τον Ιούνιο οπότε και λύγισε από την «έφοδο» καταθετών.

Ωστόσο, στην προεκλογική μάχη έχει κεντρική θέση και ο αγωγός South Stream, ο οποίος έχει παγώσει από την ΕΕ. Το GERB του Μπορίσοφ λέει ότι θα επιδιώξει να προχωρήσει το έργο με την έγκριση των Βρυξελλών, αλλά οι Σοσιαλιστές θέλουν να το προωθήσουν ανεξαρτήτως της στάσης της ΕΕ και με κάθε τίμημα.

Οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται μία κατακερματισμένη Βουλή, η οποία θα χρειαστεί να ξεκινήσει δύσκολες διαβουλεύσεις για την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου.

Τις 240 έδρες στη Βουλγαρική Βουλή διεκδικούν 6.063 υποψήφιοι, από 56 πολιτικά κόμματα, 38 από τα οποία συγκροτούν επτά συνασπισμούς.

Στην εκλογική μάχη εισήλθαν και τέσσερις ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Στην περιφέρεια Μπουργκάς είναι υποψήφιος ο Οκτάι Ενιμεχμέντοφ, ο οποίος επιτέθηκε με πιστόλι αερίου στον τότε πρόεδρο του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, Αχμέτ Ντογκάν. Στον Ενιμεχμέντοφ έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3,5 ετών και αφέθηκε ελεύθερος από κατ’ οίκον περιορισμό για την προεκλογική εκστρατεία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Μελετών και Μάρκετινγκ, επτά πολιτικά κόμματα πιθανώς θα πάρουν το εισιτήριο για τη Βουλή, το GERB-«Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας», το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF), το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο, η Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία, το Πατριωτικό Μέτωπο και το Ataka.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024