Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ» λέει η Μέρκελ στη Γαλλία για το έλλειμμα

«Διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ» λέει η Μέρκελ στη Γαλλία για το έλλειμμα

Εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος η εκπλήρωση των δημοσιονομικών του δεσμεύσεων, δηλώνει σε σκληρό τόνο η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιώντας πως διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σκιά της ανακοίνωσης της Γαλλίας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ πριν από το 2017. «Η κρίση δεν είναι εντελώς πίσω μας» διαμηνύει η γερμανίδα καγκελάριος.

Εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος η εκπλήρωση των δημοσιονομικών του δεσμεύσεων, δηλώνει σε σκληρό τόνο η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιώντας πως διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σκιά της ανακοίνωσης της Γαλλίας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ πριν από το 2017, τέσσερα χρόνια μετά τον αρχικό στόχο.

«Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε η Μέρκελ μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

«Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να πούμε ότι η κρίση είναι εντελώς πίσω μας» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, διαμηνύοντας ότι «συνεπώς είναι τώρα σημαντικό για τον καθέναν να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του με αξιόπιστο τρόπο».

«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη-μέλη. Είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους να μελετήσουν το ‘μάθημά’ τους για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους» συνέχισε η καγκελάριος χωρίς να κατονομάσει ρητώς τη Γαλλία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ είχε αρνηθεί νωρίτερα να σχολιάσει τις γαλλικές ανακοινώσεις για το έλλειμμα παραπέμποντας σταθερά στην Κομισιόν.

«Δεν θα πω τίποτε εκ μέρους της γερμανικής πλευράς για το περιεχόμενο [του σχεδίου προϋπολογισμού]. Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το ελέγξει και να το εκτιμήσει» δήλωσε.

«Υποστηρίζουμε την Κομισιόν στον προσεκτικό της έλεγχο επί των σχεδίων όλων των κρατών-μελών» υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν πρέπει να διασφαλίσει την αξιοπιστία όλων των δημοσιονομικών κανόνων.

Προϋπολογισμός χωρίς λιτότητα για το 2015

Η Γαλλία επιβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ πριν το 2017, ρίχνοντας το γάντι στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την οπισθοχώρηση, την οποία απέδωσε στην εύθραυστη οικονομία.

Βάσει της νέας πρόβλεψης που δημοσιοποιήθηκε πριν παρουσιάσει ο Μισέλ Σαπέν το σχέδιο προϋπολογισμού ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί το 2015 στο 4,3% του ΑΕΠ, θα μειωθεί στο 3,8% το 2016 και θα έχει υποχωρήσει στο 2,8% το 2017.

«Λάβαμε την απόφαση να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Η οικονομική μας πολιτική δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά από τον προγραμματισμό εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών -πολύ ασθενής ανάπτυξη και πολύ ασθενής πληθωρισμός» δήλωσε ο Σαπέν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ανακοίνωση από το Παρίσι ήρθε μερικές ώρες αφού έγινε γνωστό πως και η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό των επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλον έναν χρόνο ύφεσης.

Η Γαλλία είχε υποσχεθεί στους εταίρους της στην ΕΕ πως θα κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, προθεσμία που είχε ήδη παραταθεί από το 2013. Ωστόσο, η γαλλική ανεξάρτητη αρχή που επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά εξέφρασε αμφιβολίες για την επίτευξη ακόμη και των νέων στόχων.

«Καμιά περαιτέρω προσπάθεια δεν θα ζητηθεί από τους Γάλλους επειδή η κυβέρνηση -ενώ αναλαμβάνει τη δημοσιονομική ευθύνη που απαιτείται για να μπει η χώρα στο σωστό δρόμο- απορρίπτει τη λιτότητα» αναφέρεται στην κυβερνητική δήλωση για τον προϋπολογισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024