Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
LIKE: Πρόγραμμα για την αξιοποίηση εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας

LIKE: Πρόγραμμα για την αξιοποίηση εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας

Τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος LIKE, που έχει ως στόχο να συνεισφέρει στον καθορισμό ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου για την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού μεγαλύτερης ηλικίας, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα.

Τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος LIKE, που έχει ως στόχο να συνεισφέρει στον καθορισμό ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου για την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού μεγαλύτερης ηλικίας, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα.

Η εκδήλωση οργανώθηκε, τη Δευτέρα, από το Ινστιτούτο Μελετών και Διά Βίου Εκπαίδευσης (ΙΜΕΔΕ) παρουσία εταίρων, ερευνητών και μελετητικών, συμβουλευτικών οργανισμών από την Σουηδία, την Ισπανία, την Πολωνία, Βρετανία και τις υπηρεσίες της Ευρωπαίκής Ένωσης.

Κύριος στόχος του είναι η συνεισφορά στον καθορισμό και στην ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου για μια κατηγορία πληθυσμού που μειονεκτεί, το εργατικό δυναμικό μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο είναι ολοένα και περισσότερο αποκλεισμένο από την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε το κατά πόσο καινοτόμες προσεγγίσεις διαχείρισης μπορούν να συμβάλλουν εμπράκτως στην αντιμετώπιση της χαμηλής απασχολησιμότητας των ηλικιωμένων και την έλλειψη βασικών δεξιοτήτων που απαιτεί η σύγχρονη αγορά εργασίας.

Οι ομιλητές

Τον κύκλο των εναρκτήριων ομιλιών άνοιξε ο Μιχάλης Γαλουζίδης, πρόεδρος ΔΣ στο ΙΜΕΔΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή διάσταση του φαινομένου της γήρανσης του πληθυσμού και στις πολλαπλές προκλήσεις, από την μεριά των επιχειρήσεων, για την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού μεγαλύτερης ηλικίας.

Τη σκυτάλη πήρε η Βάσω Κόλλια, γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο, σε ένα παραμορφωτικό καθρέφτη, εναποθέτοντας όλες τι ελπίδες μας στη νεολαία για την αντιμετώπιση της κρίσης, αγνοώντας τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Για τα τελευταία σημείωσε ότι, ειδικά στον εργασιακό χώρο, κουβαλούν εμπειρία και γνώσεις που μπορούν να μεταλαμπαδευτούν στις νεότερες γενιές, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις κάθετες και οριζόντιες διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εργασία τους. Κατέληξε δε, ότι η αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού μεγαλύτερης ηλικίας αποτελεί τόσο ζήτημα αξιών όσο και μεθοδολογίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη συνέχεια ο Ηλίας Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Κοινωνικής και Οικονομικής Επιτροπής (ΟΚΕ), έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οφείλουμε να απαλλαγούμε από αρρωστημένες αντιλήψεις σχετικά με το φύλο και την ηλικία.

Η Γιώρμαρη Φραγκοπούλου, υπεύθυνη στον τομέα εκπαίδευσης ενηλίκων του προγράμματος ERASMUS+, το οποίο υλοποιεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ανέπτυξε τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος κινητικότητας και εκπαίδευσης ενηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ERASMUS +, στοχεύει μεταξύ άλλων, στην μείωση του αριθμού ενηλίκων με μειωμένα προσόντα.

Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, συντονιστής του προγράμματος LIKE, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στους στόχους του προγράμματος, τα αποτελέσματα του οποίου χρησιμοποιούνται ως πρότυπο, για τη χάραξη πολιτικής στην ΕΕ σε ανάλογους τομείς. Εστίασε δε στη σημασία του ευρωπαϊκού χαρακτήρα του εν λόγω προγράμματος, με την συμμετοχή εκπροσώπων από τη Σκωτία, Πολωνία, Σουηδία, και Ισπανία και την συνακόλουθη μεταφορά πολύτιμης τεχνογνωσίας από τις παραπάνω χώρες.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Ρούλα Μουρμούρη, ερευνήτρια στο ΙΜΕΔΕ, παραθέτοντας ορισμένα πολύ χρήσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση στην Ευρώπη. Με δεδομένο ότι το 2060 το 30% του πληθυσμού αναμένεται να είναι 65 ετών και άνω και ο ρυθμός των γεννήσεων βαίνει μειούμενος, εμφανίζονται στον ορίζοντα πολλαπλές προκλήσεις τόσο για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όσο και για τις επιχειρήσεις. Οι προκλήσεις αυτές σχετίζονται με την παραγωγικότητα, το κόστος των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και την υποβοήθηση της ηλικιακής ομάδας 50-64 για την ανάπτυξη των αναγκαίων δεξιοτήτων στην σύγχρονη αγορά εργασίας.

Η Λίντα Σκοτ από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στην Σκωτία, αναφέρθηκε σε πλείστα παραδείγματα καλών πρακτικών από εταιρείες στο κομμάτι της διαχείρισης και αξιοποίησης εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία κατάφεραν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.

Στην συνέχεια οι Marta Kedzia και Ιzabela Kolodziejczy-Olczak, παρουσίασαν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή καλών πρακτικών διαχείρισης εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας σε δύο εταιρείες στην Πολωνία.

Ακολούθησαν δύο διαδραστικοί κύκλοι συζητήσεων με εκπροσώπους φορέων από Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ισπανία και Ελλάδα με θέμα την ανάπτυξη πρακτικών και την πραγματική κατάσταση σε κάθε χώρα σε καθένα από τους πυλώνες που βασίστηκε και το πρόγραμμα LIKE, από την πρόσληψη και τη διατήρηση της εργασιακής σχέσης, στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ή στην ανάπτυξη των ήδη υπαρχουσών, στην προστασία της υγείας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και στην προετοιμασία του εργαζομένου το διάστημα πριν από την συνταξιοδότηση.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Μπιορν Ενγκστεν από την Oros Consultancy και τον κ. Ραυτόπουλo, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια Ευρώπη που αλλάζει άρδην και μας καλεί σε δράση.

Το ευρωπαϊκό έργο LIKE πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμμετοχή των εξής ελληνικών και ξένων φορέων: το ΙΜΕΔΕ (Ινστιτούτο Μελετών Δια Βίου Εκπαίδευσης), το Πανεπιστήμιο Społeczna Akademia Nauk Lódź με παραρτήματα που λειτουργούν σε Πολωνία και Λονδίνο, το Πανεπιστήμιο του Strathclyde της Σκωτίας, τον εκπαιδευτικό οργανισμό για εκπαίδευση ενηλίκων Folkuniversitetet στην Σουηδία και το Ινστιτούτο Documenta στην Ισπανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024