Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Ρουσέφ, μία εβδομάδα πριν τις προεδρικές

Βραζιλία: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Ρουσέφ, μία εβδομάδα πριν τις προεδρικές

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι υποψήφιοι για την προεδρία, καθώς μένει μία εβδομάδα προτού προσέλθουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Η νυν πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες επανεκλογής, έναντι της κύριας αντιπάλου της, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι υποψήφιοι για την προεδρία, καθώς μένει μία εβδομάδα προτού προσέλθουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Η νυν πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες επανεκλογής, έναντι της κύριας αντιπάλου της, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η έρευνα της Datafolha δίνει στην Ρουσέφ 47% στον β΄γύρο, έναντι 43% για την Μαρίνα Σίλβα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η ίδια έρευνα είχε δώσει πρόσφατα 46% στην Σίλβα και 44% στην Ντίλμα Ρουσέφ, ενώ πριν από ένα μήνα έδειχνε προβάδισμα της Σίλβα με διαφορά της τάξης του 10%.

Η Μαρίνα Σίλβα κατέβηκε στην εκλογική μάχη ως υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η επιλογή να διεκδικήσει την προεδρία ήρθε μετά το αεροπορικό δυστύχημα του περασμένου Αυγούστου, το οποίο κόστισε τη ζωή στον προεδρικό υποψήφιο Εντουάρντο Κάμπος. Η ίδια ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος υπό τον Κάμπος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον Κάμπος ποσοστό έως 9%, γεγονός που σήμαινε ότι η προεδρική εκλογή του Οκτωβρίου θα ήταν μια κλασική μάχη μεταξύ του κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ) στο οποίο ανήκει και ο τέως πρόεδρος Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα και των σοσιαλδημοκρατών υπό τον Νέβες.

Για πολλούς, η προεδρική μάχη θα ήταν ένας περίπατος επανεκλογής για την Ρουσέφ, αφού οι δημοσκοπήσεις έδειχναν άνετη επανεκλογή, τουλάχιστον στον β’ γύρο.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρουσέφ βρίσκει μπροστά της την Μαρίνα Σίλβα. Υπηρέτησαν στην πρώτη κυβέρνηση υπό τον «Λούλα», όταν η Σίλβα ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και η Ρουσέφ υπουργός Ενέργειας (2003-2005) και αργότερα προσωπάρχης του προέδρου (2005-2010).

Αρκετά από τα σχέδιά της Σίλβα για την προστασία του Αμαζονίου αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία (στην καλύτερη περίπτωση) ακόμα και εντός της κυβέρνησης «Λούλα» με αποτέλεσμα η ίδια να παραιτηθεί το 2008.

Στη συνέχεια προσχώρησε στους Πράσινους. Κατέβηκε στις εκλογές του 2010 και κατάφερε να συγκεντρώσει το 20% των ψήφων. Για πολλούς, το υψηλό αυτό ποσοστό εμπόδισε την Ρουσέφ από το να εκλεγεί στον πρώτο γύρο.

Η δημοσκοπική εκτόξευση των ποσοστών της Σίλβα οδήγησε την Ρουσέφ σε αλλαγή της στρατηγικής της εν όψει των εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που έγινε μεταξύ όλων των υποψηφίων, η Ρουσέφ προτίμησε να μην επιτεθεί στην Σίλβα, αλλά να ακολουθήσει την κλασική συνταγή της αντιπαράθεσης με τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο.

Όσο όμως ανέβαιναν τα ποσοστά της Σίλβα, η τακτική άλλαζε. Στο δεύτερο ντιμπέιτ, τόσο η Ρουσέφ όσο και ο Αέσιο Νέβες που ξαφνικά είδε να χάνει τη δεύτερη θέση, εξαπέλυσαν επίθεση στην υποψήφια των Σοσιαλιστών, τονίζοντας είτε τις αντιφάσεις στις προτάσεις που ανακοινώνει, είτε την αντιγραφή προτάσεων άλλων κομμάτων.

Η Ρουσέφ ποντάρει στην εμπειρία της να χειριστεί σοβαρά ζητήματα, όπως το ενεργειακό, προειδοποιώντας παράλληλα τους ψηφοφόρους ότι πολλά από όσα κέρδισαν την τελευταία δεκαετία («από τις κυβερνήσεις ‘Λούλα’ και τη δική μου», όπως τονίζει) μπορεί να χαθούν.

Η Σίλβα από την πλευρά της κατηγορεί την Ρουσέφ ότι παρουσιάζει μια «κινηματογραφική» εκδοχή της Βραζιλίας, όπου όλα έχουν βελτιωθεί.

Η ίδια προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι αποτελεί την «υπέρβαση» μεταξύ των παλαιών πολιτικών κομμάτων που έχουν κουράσει με τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.

Ποντάρει επίσης στα ανερχόμενα μεσαία στρώματα των μεγάλων πόλεων, τα οποία -όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής της El Pais- βγήκαν μεν από την φτώχεια χάρη στις πολιτικές του «Λούλα», ωστόσο, ζητούν «καλύτερα και περισσότερα».

Α.Ρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024