Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Να μοιραστούν οι πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη»

Η Γερμανία απέστειλε για πρώτη φορά όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους του Β. Ιράκ. Αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Η Γερμανία απέστειλε για πρώτη φορά όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους του Β. Ιράκ. Αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. «Ανθρωπιστικός κατ΄αρχην ο ρόλος της».

Πριν από 6 εβδομάδες άρχισε στη Γερμανία η συζήτηση για τη συμμετοχή της στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» με γερμανικά όπλα. Οι απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν αντικρουόμενες. Τελικά οι αντιρρήσεις ξεπεράστηκαν και χθες, έγινε η πρώτη μεταφορά όπλων για τον εξοπλισμό 10.000 Κούρδων του Β. Ιράκ.

Γερμανικά όπλα

Η αποστολή περιλαμβάνει 16.000 τουφέκια, 40 αυτόματα όπλα, 30 αντιαρματικά «Milan» με 500 πυραύλους, 240 μπαζούκας και 10.000 χειροβομβίδες. Επιπλέον αποστέλλει πυρομαχικά, στρατιωτικά οχήματα και είδη εκστρατείας. Όλα αυτά συνολικής αξίας 70 εκατομ. ευρώ. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την αποστολή όπλων ως παραβίαση της αρχής που θέλει τη Γερμανία να μην αποστέλλει όπλα σε περιοχές που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Αλλά αυτή η παραβίαση δε γίνεται για πρώτη φορά. Γερμανικά όπλα παίρνουν και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παρά την κρίση στο Μεσανατολικό. Βέβαιο θεωρείται ότι η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των αράβων συμμάχων τους στο Β. Ιράκ και τη Συρία. Μήπως όμως θα έπρεπε να συμμετάσχει; Το ερώτημα τέθηκε στον Ρολφ Μύτσενιχ, αντιπρόεδρο της ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

«Ανθρωπιστικός ο ρόλος»

«Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να ασκήσω κριτική, αλλά να διαπιστώσω, ότι κυρίως σχετικά με τη γερμανική πολιτική η δύναμή της βρίσκεται στη δράση της μέσα στην ΕΕ, κυρίως μάλιστα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των προσφύγων», υπογράμμισε ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής στη Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία. «Η σκέψη είναι η υιοθέτηση μια νέας συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία να ‘μοιράζει’ την πίεση από τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη σε όλες τις χώρες εξίσου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να πλαισιωθεί από την Ευρώπη και βεβαίως να μην οδηγηθούμε στην εξάπλωση των διενέξεων στην περιοχή. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Νομίζω ότι η στάση της Γερμανίας στο θέμα είναι πολύ εποικοδομητική, δεδομένου ότι δεν αντέχουμε άλλη μια μεγάλη διένεξη στην περιοχή».

«Αλληλεγγύη»

Στην πόλη Ερμπίλ βρέθηκε χθες η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάινεν. Σε συνάντησή της με τον κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί υποσχέθηκε την «μακροπρόθεσμη» αλληλεγγύη της χώρας της στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά του ο Μπαρζανί ζήτησε να αποσταλούν πιο σύγχρονα όπλα από αυτά που ήδη στέλλονται. «Όταν έρθουν στα χέρια των Πεσμεργκά τα αναγκαία όπλα, δεν πρόκειται να ζητήσουμε άλλη βοήθεια», δήλωσε ο Μπαρζανί.

Frank Wörner / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Deutsche Welle

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024