Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τη Βουλή συγκαλεί ο Κάμερον για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Τη Βουλή συγκαλεί ο Κάμερον για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι συγκαλεί εκτάκτως την Παρασκευή το Κοινοβούλιο για να συζητήσει το αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης να της παρασχεθεί βοήθεια εναντίον των τζιχαντιστών μέσω αεροπορικών επιδρομών. Συμμετοχή στον συνασπισμό ανακοίνωσαν Βέλγιο και Ολλανδία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι συγκαλεί εκτάκτως την Παρασκευή το Κοινοβούλιο για να συζητήσει το αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης να της παρασχεθεί βοήθεια εναντίον των τζιχαντιστών μέσω αεροπορικών επιδρομών.

«Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δέχθηκε το αίτημά μου να συγκαλέσει το Σώμα την Παρασκευή» ανέφερε ο Κάμερον έπειτα από συνάντηση που είχε με τον ιρακινό πρωθυπουργό Χάινταρ αλ Αμπάντι στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών από τη Βρετανία για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις της εναντίον των μαχητών του ΙΚ.

To Βέλγιο θα διαθέσει 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 προκειμένου να συμβάλει στο διεθνή συνασπισμό που έχει συγκροτηθεί, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Την απόφαση θα πρέπει να επικυρώσει το Κοινοβούλιο της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου είχε νωρίτερα αναφέρει ότι τα F-16 θα έχουν ως βάση τους την Ιορδανία, μία από τις αραβικές χώρες που συμμετέχουν στο συνασπισμό. Έκανε λόγο επίσης για την αποστολή 120 στρατιωτικών, περιλαμβανομένων πιλότων, αξιωματικών διοικήσεως και τεχνικών.

Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος 6 μαχητικά αεροσκάφη F- 16.

H Ολλανδία θα διεξάγει επιχειρήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ ενώ θα παράσχει εκπαίδευση και υποστήριξη στις ιρακινές και κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις για μια περίοδο που θα διαρκέσει έως 1 χρόνο, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Στους βομβαρδισμούς συμμετείχε και η Ιορδανία. Το Αμάν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Εκτός της Ιορδανίας, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετείχαν μαζί με τις ΗΠΑ στις πρώτες επιδρομές επί του συριακού εδάφους, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο εναντίον των τζιχαντιστών.

Την ίδια ώρα πιλότοι από τη Σαουδική Αραβία που συμμετείχαν στις επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία δέχθηκαν απειλές για την ζωή τους σε μηνύματα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης εκ μέρους της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Μεταξύ των πιλότων αυτών, ο πρίγκιπας Χάλεντ μπιν Σαλμάν, γιος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, και ένα άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Ταλάλ μπιν Άμπντελ Αζίζ μπιν Μπαντάρ, έγραψαν εφημερίδες της Σαουδικής Αραβίας, περιλαμβανομένης της εφημερίδας Αλ Μεδίνα.

Ονόματα, τα οποία συνόδευαν φωτογραφίες, κυκλοφόρησαν επίσης και στο Twitter, όπου ένας χρήστης έγραψε ότι οι πιλότοι αυτοί «αναζητούνται από το Ισλαμικό Κράτος», ενώ ένας άλλος προέβλεψε ότι «σύντομα ή αργότερα θα τους δολοφονήσουν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024