Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απλοποιείται ο τρόπος διάθεσης της πιρφενιδόνης για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση

Απλοποιείται ο τρόπος διάθεσης της πιρφενιδόνης για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση

Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης της πιρφενιδόνης στην Ελλάδα, δραστική ουσία που χορηγείται στη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης (ΙΠΙ), μετά τη συμφωνία συνεργασίας που επετεύχθη μεταξύ της παρασκευάστριας εταιρείας InterMune Inc. και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen. Πλέον το σκεύασμα, που ανήκει στην κατηγορία των «ορφανών» φαρμάκων και μέχρι σήμερα χορηγούνταν μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), θα είναι πλέον διαθέσιμα από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης της πιρφενιδόνης στην Ελλάδα, δραστική ουσία που χορηγείται στη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης (ΙΠΙ), μετά τη συμφωνία συνεργασίας που επετεύχθη μεταξύ της παρασκευάστριας εταιρείας InterMune Inc. και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen.

Πλέον το σκεύασμα, που ανήκει στην κατηγορία των «ορφανών» φαρμάκων και μέχρι σήμερα χορηγούνταν μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), θα είναι διαθέσιμo από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Να σημειωθεί ότι, μελλοντικά ενδέχεται να διευρυνθούν τα σημεία διάθεσης του φαρμάκου, καθώς ανήκει στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), για τα οποία έχουν γίνει σκέψεις να εισαχθούν και στα ιδιωτικά φαρμακεία, υπό προϋποθέσεις.

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι μια μακροχρόνια νόσος κατά την οποία αναπτύσσεται βαθμιαία στους πνεύμονες ένας σκληρός ινώδης ιστός, προκαλώντας επίμονο βήχα, συχνές μολύνσεις και σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή. Η ασθένεια είναι σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει σημαντική αναπνευστική ανεπάρκεια και σταδιακά να οδηγήσει σε θάνατο. Πρόκειται για μία σπάνια πάθηση που εκτιμάται ότι επηρεάζει από 14 έως 43 ανθρώπους ανά 100.000 στο γενικό πληθυσμό.

Η πιρφενιδόνη, σε μορφή δισκίου, είναι ένας αντι-ινωτικός παράγοντας για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης σε ενήλικες. Αναστέλλει τη σύνθεση της πρωτεΐνης TGF-β και της κυτοκίνης TNF-α, η οποία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ενεργοποίηση φλεγμονών.

Η ευεργετική επίδραση της πιρφενιδόνης σε περιπτώσεις πολλαπλών ινώσεων στους πνεύμονες έχει αποδειχθεί από μια σειρά σημαντικών κλινικών μελετών, χάρη στις οποίες η InterMune έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2011) και τον Καναδά (2012), ενώ βρίσκεται επί του παρόντος σε ταχεία διαδικασία ελέγχου από την FDA των ΗΠΑ. Η πιρφενιδόνη διατίθεται από το 2008 στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα από το 2012. Η πιρφενιδόνη έχει επίσης εγκριθεί για τη θεραπεία της ΙΠΙ στην Κίνα, την Ινδία, την Αργεντινή και το Μεξικό με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες.

«Είσοδος» της Pharmathen στις σπάνιες παθήσεις
Η συνεργασία της Pharmathen με την InterMune για την διανομή του σκευάσματος στην Ελλάδα, ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, την εισάγει στον τομέα των σπάνιων παθήσεων και βελτιώνει ακόμη περισσότερο τις θεραπευτικές επιλογές της Pharmathen στον τομέα των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Σχολιαζοντας την επίτευξη της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Pharmathen, Βασίλειος Κάτσος, με την σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της στρατηγικής μας δέσμευσης να διαφοροποιούμαστε διαρκώς παρέχοντας καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές στους Έλληνες ασθενείς, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εμπλουτίσαμε το χαρτοφυλάκιό μας με μια τόσο σημαντική θεραπεία. Ως επακόλουθο της συνεργασίας αυτής, η Pharmathen έχει εδραιώσει τη θέση της στον τομέα των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και έχει επίσης εισέλθει στον τομέα των σπάνιων νόσων. Παραμένοντας πάντα πιστοί στις αξίες μας, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε κορυφαία καινοτόμα προϊόντα, έτσι ώστε να καλύψουμε τις θεραπευτικές ανάγκες με υψηλής ποιότητας θεραπείες».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024