Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο Μάικ Χαράρι, θρυλικός πράκτορας της Μοσάντ

Πέθανε ο Μάικ Χαράρι, θρυλικός πράκτορας της Μοσάντ

Ο ισραηλινός μυστικός πράκτορας Μάικλ (Μάικ) Χαράρι, μυθική φυσιογνωμία στους κόλπους της Μοσάντ, πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Ο Χαράρι είναι πλέον διάσημος για τη διεύθυνση της επιχείρησης «Θεϊκή Οργή» για την εξόντωση των τρομοκρατών πίσω από τη σφαγή των Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 -επιχείρηση η οποία μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο ισραηλινός μυστικός πράκτορας Μάικλ (Μάικ) Χαράρι, μυθική φυσιογνωμία στους κόλπους της Μοσάντ, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Ο Μάικ Χαράρι είναι πλέον διάσημος για τη διεύθυνση της επιχείρησης «Θεϊκή Οργή» για την εξόντωση των τρομοκρατών πίσω από τη σφαγή των Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 -επιχείρηση η οποία μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη.

Μαχητής από τα πρώτα νεανικά του χρόνια στις τάξεις των σιωνιστικών στρατιωτικών δυνάμεων πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, ο Χαράρι ακολούθησε μακρόχρονη καριέρα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και στη συνέχεια στη Μοσάντ, στους κόλπους της οποίας εξελίχθηκε σε μυθική φυσιογνωμία.

Υπεύθυνος στρατολόγησης μυστικών πρακτόρων, διηύθυνε την υπηρεσία Caesarea της Μοσάντ και δημιούργησε την μονάδα Kidon με αποστολή την εξόντωση στο εξωτερικό προσώπων υπεύθυνων για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Ετέθη επικεφαλής της επιχείρησης «Θεϊκή Οργή», που είχε ως στόχο την εξόντωση των δραστών της δολοφονίας 11 Ισραηλινών αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο.

Ο Χαράρι υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από τη δολοφονία από τις υπηρεσίες του το 1973 στη Νορβηγία μαροκινού σερβιτόρου, ο οποίος είχε αναγνωριστεί κατά λάθος ως ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Αλί Χάσαν Σαλαμέχ. Ο τελευταίος σκοτώθηκε κατά την έκρηξη του αυτοκινήτου του το 1979 στον Λίβανο, κατόπιν προσωπικής εντολής του Μάικ Χαράρι.

Ο Χαράρι συμμετείχε στην οργάνωση της Επιχείρησης Έντεμπε για τη διάσωση των επιβατών αεροσκάφους της Air France, στο οποίο είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία το 1976. Την εποχή εκείνη τελούσε υπό τις εντολές του Ιτσχάκ Χόφι, του αρχηγού της Μοσάντ, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα.

Μετά τη συνταξιοδότησή του από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ο Μάικ Χαράρι «ανέπτυξε σχέσεις» με τον δικτάτορα του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα, πριν από την ανατροπή του από τις ΗΠΑ το 1989.

Ο ισραηλινός ηθοποιός Μοσέ Ιβγκι υποδύθηκε τον ρόλο του στην ταινία «Μόναχο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ (2005).

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν τίμησε με ανακοίνωσή του τον Μάικ Χαράρι αναφερόμενος «στο θάρρος και την εφευρετικότητά του».

«Η επιρροή του Μάικ Χαράρι στη Μοσάντ και σε γενιές μαχητών είναι ακόμη σήμερα αισθητή και θα συνεχίσει να είναι για πολλά χρόνια» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024