Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκωτία: Αντίστροφη μέτρηση σε ένα τοπίο ομίχλης

Σκωτία: Αντίστροφη μέτρηση σε ένα τοπίο ομίχλης

Αβεβαιότητα καλύπτει την κάλπη της Σκωτίας για ανεξαρτησία: Παρά την εκστρατεία του Λονδίνου εναντίον της απόσχισης, κανείς δεν μπορεί να δει πέραν της Πέμπτης. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μόνο οριακά μπροστά το «όχι», ενώ η βρετανική κυβέρνηση «ραίνει» με υποσχέσεις ενισχυμένων αρμοδιοτήτων τους Σκωτσέζους για να μην φύγουν.

Αβεβαιότητα καλύπτει την κάλπη της Σκωτίας για ανεξαρτησία: Παρά την εκστρατεία του Λονδίνου εναντίον της απόσχισης, κανείς δεν μπορεί να δει πέραν της Πέμπτης. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μόνο οριακά μπροστά το «όχι» ενώ η βρετανική κυβέρνηση «ραίνει» με υποσχέσεις ενισχυμένων αρμοδιοτήτων τους Σκωτσέζους για να μην φύγουν.

Αντιμέτωπος με την οργή υποστηρικτών της ανεξαρτησίας μέχρι και ο Μίλιμπαντ των Εργατικών, που κατέληξε να τον φωνάζουν «ψεύτη» σε εμπορικό κέντρο στο Εδιμβούργο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν, πρώτα από όλα, πως το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται τουλάχιστον στο 8% (σε κάποιες φτάνει το 14%). Αυτός είναι ο σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας, που εξουδετερώνει το προβάδισμα λίγων -τεσσάρων- μονάδων που εμφανίζεται να έχει το «όχι» στην ανεξαρτησία.

Και στις τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το «όχι» εμφανίζεται στο 52% και το «ναι» στο 48% (του ICM για τον Scotsman, του Opinium για την Daily Telegraph και της Survation για την Daily Mail).

Και στις τρεις δημοσκοπήσεις, το στρατόπεδο του «ναι» στην ανεξαρτησία εμφανίζεται να έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η συμμετοχή στην κάλπη αναμένεται ισχυρή στο κλείσιμο μίας εκστρατείας στην οποία το Λονδίνο και το Εδιμβούργο έχουν κινητοποιήσει όλο το βαρύ τους πυροβολικό.

«Είσαι ψεύτης»: Περίπατος του Μίλιμπαντ σε εμπορικό κέντρο

Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ πήρε μία γεύση του πόσο πικρή έχει γίνει η μάχη για το μέλλον της Σκωτίας και, ουσιαστικά, της ύπαρξης του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλα τα κόμματα του Λονδίνου έχουν πάρει ενεργό μέρος στην εκστρατεία υπέρ του «όχι», με σπάνιες επιδείξης διακομματικής ενότητας.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Μίλιμπαντ χρειάστηκε να διακόψει «πολιτικό περίπατο» στο Εδιμβούργο με χαρακτήρα εκστρατείας υπέρ του «όχι», όταν μεταξύ της συνοδείας του και υποστηρικτών του «ναι» ξέσπασε ένταση και ό ίδιος κατέληξε να δέχεται προσωπικές αποδοκιμασίες από υποστηρικτές του «ναι».

Φτάνοντας στο εμπορικό κέντρο του St James, ο Μίλιμπαντ κατέληξε σε «συμπλοκή» με τηλεοπτικά συνεργεία και υποστηρικτές της ανεξαρτησίας. Του φώναζαν πως είναι «ψεύτης», μεταξύ άλλων, και όταν έφυγε σημείωσε πως «αυτή είναι η άσχημη πλευρά της εκστρατείας από το στρατόπεδο του «ναι»».

Δεσμεύσεις για ενισχυμένες αρμοδιότητες εντός του Ηνωμένου Βασιλείου

Τις τελευταίες ημέρες, η πολιτική σκηνή του Λονδίνου επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως θα δώσει διερυμένες αρμοδιότητες στην Σκωτία εάν αποφασίσει να μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην πιο πρόσφατη δημόσια δέσμευσή τους, η «τριανδρία» των αρχηγών Συντηρητικών, Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Εργατικών -με τη διαμεσολάβηση του Γκόρντον Μπράουν- υποσχέθηκε ενίσχυση της χρηματοδότησης και μεγαλύτερο έλεγχο του Εδιμβούργου στα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες για το σύστημα υγείας.

Στην άλλη όψη της ίδιας στρατηγικής, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε στο σημείο την Τρίτη, στην πιο πρόσφατη επίσκεψή του, να πει στους Σκωτσέζους: «Εάν δεν σας αρέσω εγώ, δεν θα είμαι στην πρωθυπουργία για πάντα, εάν δεν σας αρέσει αυτή η κυβέρνηση, δεν θα είναι εδώ για πάντα, αλλά εάν φύγετε από το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι για πάντα».

Με την εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας συμπαρατάχθηκε ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Λέγοντας πως, βάσει των δεσμεύσεων του Λονδίνου για μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην Σκωτία, η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο «θα εγγυάται τη μέγιστη αυτοδιάθεση», εξέφρασε την «ελπίδα να ψηφίσουν οι Σκωτσέζοι να μείνουν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024