Την μνήμη του Παύλου Φύσσα τιμούν τα πολιτικά κόμματα σε ανακοινώσεις τους με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του από μέλη της Χρυσής Αυγής.

H ΝΔ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο η εγκληματική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τη Χρυσή Αυγή διέπραξε ένα από τα στυγερότερα εγκλήματά της, δολοφονώντας τον Παύλο Φύσσα. Αποκάλυψε έτσι το πραγματικό πρόσωπό της και η Δικαιοσύνη ανέλαβε την ποινική αντιμετώπισή της. Οι Έλληνες έχουμε χρέος απέναντι στη Δημοκρατία, την Ιστορία και την Πατρίδα μας να σταθούμε μετωπικά αντίθετοι στο νεοναζιστικό μόρφωμα».

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής το ναζιστικό δηλητήριο συνεχίζει να διαχέεται στην ελληνική κοινωνία. Η ναζιστική ρητορική και πράξη επηρεάζει τη νεολαία μας και δημιουργεί θύτες -θύματα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας. Η Χρυσή Αυγή θέλει τα παιδιά μας να γίνουν εγκληματίες και δολοφόνοι. Δεν χαρίζουμε κανένα νέο άνθρωπο στους ναζί!

» Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, με τη συνολική της έρευνα για τη Χρυσή Αυγή αλλά και την επικειμένη δίκη των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Η ποινική αντιμετώπιση των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής είναι προτεραιότητα.

» Με την ψήφιση του ‘αντιρατσιστικού’ νόμου η ελληνική πολιτεία προσέθεσε ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του ναζισμού.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί για ακόμη μια φορά σε συστράτευση τα κόμματα του συνταγματικού τόξου χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, το «αυγό του φιδιού» συνεχίζει να επωάζεται.

«Το πιστοποιεί η ανάκαμψη των ναζιστικών «ταγμάτων εφόδου» που επαναλαμβάνουν τις επιθέσεις τους εναντίον αλλοδαπών μεταναστών, ομοφυλόφιλων, ελλήνων αντιφασιστών, αλλά και η σχέση στελεχών της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού με βουλευτές και στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, σχέση που έγινε ολοφάνερη μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Κασιδιάρη-Μπαλτάκου και την πρόθεση του τελευταίου να συγκροτήσει ακροδεξιό κόμμα που θα στηρίζει την κυβέρνηση. Το αποδεικνύει η ολοφάνερη έλλειψη κυβερνητικής βούλησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιρατσιστική νομοθεσία. Το αποδεικνύει η μη εξάρθρωση των ναζιστικών θυλάκων στους κόλπους των Σωμάτων Ασφαλείας.

» Το φαινόμενο της ανόδου των δυνάμεων του φασισμού και της ακροδεξιάς διογκώνεται και αποκτά πλέον απειλητικές διαστάσεις σε μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά και στη χώρα μας, τροφοδοτούμενο από την τρομακτική κοινωνική κρίση και από τα αδιέξοδα της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

» Ιδίως στην Ελλάδα, οι μνημονιακές πολιτικές της εξαθλίωσης, της ταπείνωσης, της εξάλειψης κάθε ίχνους κοινωνικής αλληλεγγύης από τη λειτουργία του κράτους, σε συνδυασμό με τη θεσμική αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων (πχ Μανωλάδα, Φαρμακονήσι) έχουν ενισχύσει σημαντικά τη διείσδυση ή την ανοχή των ναζιστικών και φασιστικών ιδεών σε τμήμα της κοινωνίας.

» Η δικαστική δίωξη βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής για τη σειρά εγκλημάτων και δολοφονικών επιθέσεων που η ναζιστική οργάνωση διαπράττει εδώ και δεκαετίες υπήρξε μια θετική εξέλιξη και ταυτόχρονα μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος. Ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε. Ιδίως όταν στελέχη της κυβέρνησης έχουν ενσωματώσει στη ρητορεία και την πρακτική τους στοιχεία της ιδεολογικής ατζέντας της Χρυσής Αυγής και όταν διαφαίνεται η πρόθεσή της να υιοθετήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα ρίχνει την εγκληματική οργάνωση στα ‘μαλακά’.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες, όλα τα μέλη, τους φίλους και τις φίλες του κόμματος να συμμετάσχουν στην αντιφασιστική πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Κερατσίνι.

Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στη δράση του νεοναζιστικού μορφώματος και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.

«Ένα χρόνο μετά το τραγικό γεγονός, η ρητορική του μίσους, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί επιβεβαιώνουν την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, ώστε το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στις αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής να διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία.

» Οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να αποδεικνύουν καθημερινά την πολιτική βούλησή τους για την αντιμετώπιση της φασιστικής και ρατσιστικής βίας.»

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία να πάρουν μαζικά μέρος στις δραστηριότητες που οργανώνουν οι φορείς του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας.

«Οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της ΧΑ, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, αναδεικνύουν την ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και την ανοχή του αστικού πολιτικού συστήματος στη δράση της ΧΑ» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις ότι η ΧΑ είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση και ότι η εγκληματική της δράση απορρέει απ’ τη ναζιστική της φύση και ιδεολογία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι πίσω από τη δημαγωγία της Χρυσής Αυγής κρύβεται η πρακτική της που «υπηρετεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, διασυνδέεται με τμήματα του κρατικού μηχανισμού, διαπλέκεται με εγκληματικά κυκλώματα» και προστίθεται ότι «γι’ αυτό στήνουν δουλεμπορικά γραφεία προκειμένου να «ενοικιάσουν», με μεροκάματα τρόμου, εργαζόμενους στη μεγαλοεργοδοσία, γι’ αυτό και επιτίθενται σε μετανάστες, συνδικαλιστές και άλλους αγωνιστές, γι’ αυτό και στη Βουλή στηρίζουν με τις θέσεις και τις προτάσεις τους συμφέροντα εφοπλιστών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου».

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι ο ναζισμός είναι το μακρύ χέρι του κεφαλαίου και συμπληρώνει ότι «αξιοποιείται από αυτό για να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις, άνεργους, εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα» ενώ αξιοποιείται και από «ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, προκειμένου να προωθούνται τα σχέδια και οι επεμβάσεις τους, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας». «Άλλωστε και ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι τα μονοπώλια ήταν αυτά που εξέθρεψαν, ενίσχυσαν και στήριξαν την άνοδο του ναζισμού» επισημαίνει.

Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζεται η αναγκαιότητα ενίσχυσης της πάλης του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος για την απομόνωση της Χρυσής Αυγής σε κάθε τόπο δουλειάς και λαϊκή γειτονιά, καθώς και της ενίσχυσης της λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, που γεννούν και θρέφουν τα ναζιστικά μορφώματα.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «αποτελεί καθήκον κάθε τίμιου ανθρώπου, ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, των καλλιτεχνών, να συμβάλουν για να ορθωθεί τείχος στο δηλητήριο του φασισμού- ναζισμού. Να αναδείξουν στη νεολαία την ιστορική αλήθεια για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, τις θυσίες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός για την ήττα του φασισμού- ναζισμού, την Αντιφασιστική Νίκη, να αντιπαλέψουν σθεναρά την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον σοσιαλισμό- κομμουνισμό».

«Αυτός είναι ο δρόμος για να ηττηθεί οριστικά και τελεσίδικα ο φασισμός και τα κάθε είδους πολιτικά μορφώματά του» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο