Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην κατεχόμενη Κύπρο ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Στην κατεχόμενη Κύπρο ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τρίτη, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγες ώρες πριν το δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Έιντε, αλλά και ένα 24ωρο πριν την πρώτη, από τον Ιούλιο, κατ' ιδίαν συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Έρογλου.

Επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τρίτη, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, την «πρόεδρο» της βουλής του παράνομου καθεστώτος Σιμπέλ Σιμπέρ, τον «πρωθυπουργό» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου και την ηγεσία του κατοχικού στρατού.

Η επίσκεψη Νταβούτογλου πραγματοποιείται λίγες ώρες πριν το δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Έιντε, αλλά και ένα 24ωρο πριν την πρώτη, από τον Ιούλιο, κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Έρογλου.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η επίσκεψη Νταβούτογλου θα επηρεάσει το κλίμα αλλά και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με την παρουσία του νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ. Κατά την ίδια πηγή, ο τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα στείλει τα ίδια μηνύματα με αυτά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε τα κατεχόμενα την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είχε δηλώσει ότι στόχος του είναι να καταστήσει τη συνάντηση εποικοδομητική, ώστε οι συνομιλίες να προχωρήσουν στα ουσιώδη ζητήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Xριστοδουλίδης δήλωσε ότι η άφιξη του κ. Έιντε στην Κύπρο και οι δύο προγραμματισμένες συναντήσεις του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι σημαντικό γεγονός στην προσπάθεια επίτευξης προόδου στο Κυπριακό. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι αρκετά για να φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Προκλητικές δηλώσεις Έρογλου

Πάντως, τη Δευτέρα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, σε ομιλία του στην Αττάλεια της Τουρκίας, ισχυριζόμενος πως οι Ελληνοκύπριοι είναι «η κατοχική δύναμη στην Κύπρο και όχι ο τουρκικός στρατός». Επίσης, κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους πως «λένε ψέματα» εδώ και 40 χρόνια.

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κατάσταση πριν το 1974. Θα συνεχιστεί η αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας. Εάν μπορέσουμε να ιδρύσουμε ένα νέο κοινό κράτος, όλοι οι πολίτες, που πήραν ‘υπηκοότητα’, θα είναι πολίτες του κράτους εκείνου. Αυτές είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024