Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mercedes-Benz Intelligent HYBRID: Προβλέποντας το μέλλον

Mercedes-Benz Intelligent HYBRID: Προβλέποντας το μέλλον

Την αποτελεσματικότερη χρήση και ανάκτηση της κινητικής ενέργειας υπόσχεται το Intelligent HYBRID της Mercedes-Benz, παρακολουθώντας με τη βοήθεια του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης το ανάγλυφο της διαδρομής που ακολουθεί.

Ένα αποδοτικότερο σύστημα διαχείρισης ενέργειας πρόκειται να αποτελέσει την «καρδιά» όλων των νέων υβριδικών συστημάτων της Mercedes-Benz.

Aφετηρία για το Intelligent HYBRID, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, αποτέλεσε η νέα S-Class Hybrid και η βασική αρχή λειτουργίας του βασίζεται στη δυνατότητα ενός συστήματος δορυφορικής πλοήγησης να… προβλέπει το ανάγλυφο της διαδρομής που πρόκειται να ακολουθήσει το αυτοκίνητο.

Αυτό που στην πραγματικότητα εξασφαλίζει το Intelligent HYBRID της Mercedes-Benz είναι η αποδοτικότερη χρήση και ανάκτηση της κινητικής ενέργειας, αξιοποιώντας όλες τις πληροφορίες που προκύπτουν από το εξίσου προηγμένο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης «COMMAND Online».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας διατηρούν έναν συγκεκριμένο επίπεδο φόρτισης, ώστε, να αξιοποιούνται όλες οι ευκαιρίες ανάκτησης ενέργειας που προκύπτουν από τη μορφολογία της διαδρομής.

Έτσι, λοιπόν, αν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες και το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης εντοπίσει υψομετρικές διαφορές από τις οποίες μπορεί να προκύψει η επαναφόρτισή τους, το ηλεκτρικό μοτέρ αναλαμβάνει την ενίσχυση του συμβατικού κινητήρα, ώστε να δώσει την ευκαιρία στο υβριδικό σύστημα να ανακτήσει την ενέργεια που νωρίτερα έχει καταναλωθεί.

Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή του ηλεκτρικού μοτέρ στην κίνηση του αυτοκινήτου περιορίζει την κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στο ίδιο αποτέλεσμα, άλλωστε, καταλήγει και ο περιορισμός του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο ο θερμικός κινητήρας εργάζεται -και- για την επαναφόρτιση των συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πληροφορίες που μεταβιβάζονται από το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης στην κεντρική μονάδα ελέγχου του υβριδικού συνόλου δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το ανάγλυφο της διαδρομής αλλά και με τα όρια ταχύτητας ή τις κυκλοφοριακές συνθήκες, ενώ για τη διαμόρφωση της αποδοτικότερης στρατηγικής λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παραμέτρων, όπως το βάρος του οχήματος, το οδηγικό στιλ, καθώς και η χρήση των βοηθητικών συστημάτων που καταναλώνουν ενέργεια.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Intelligent HYBRID παραμένει ενεργό ακόμα και όταν ο οδηγός δεν κάνει χρήση του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα «επιλέγει» τη διαδρομή που θα χρησιμοποιήσει ως σημείο αναφοράς βάσει του δρόμου στον οποίο κινείται εκείνη τη στιγμή το αυτοκίνητο, π.χ. όταν ο οδηγός κινείται σε εθνικό δίκτυο, το Intelligent HYBRID θεωρεί δεδομένο ότι για τα επόμενα επτά χιλιόμετρα (μέγιστη εμβέλεια του συστήματος) θα συνεχίζει να καλύπτει αποστάσεις σε αυτοκινητόδρομο.

Σε κάθε ενδεχόμενο, το Intelligent HYBRID ενημερώνει διαρκώς τον οδηγό για τις δυνατότητες ανάκτησης ενέργειας που προσφέρει μια διαδρομή, επισημαίνοντας με πράσινο χρώμα εκείνα τα τμήματα που ευνοούν περισσότερο τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Πόσο καύσιμο μπορεί να εξοικονομηθεί από τη στοχευμένη χρήση και ανάκτηση ενέργειας; Αυτό εξαρτάται από τη διαδρομή, καθώς οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές επιτρέπουν την ανάκτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας και ταυτόχρονα αυξάνουν την επίδραση της επαναχρησιμοποίησή τους.

auto.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024