Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους;»

«Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους;»

Η σύνθεση της νέας Κομισιόν είναι στο επίκεντρο των σχολίων του ευρωπαϊκού τύπου, ενώ το Der Spiegel αναφέρεται στη νέα αποστολή της τρόικας στην Αθήνα και στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, με χαρακτηριστικό τίτλο «Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους;».

Η σύνθεση της νέας Κομισιόν είναι στο επίκεντρο των σχολίων του ευρωπαϊκού τύπου, ενώ το Der Spiegel αναφέρεται στη νέα αποστολή της τρόικας στην Αθήνα και στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

«Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους;» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Der Spiegel που αναφέρεται στην επικείμενη τελευταία αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα και την εκτέλεση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο εκπνέει στο τέλος του έτους.

«Νέα δανειακή βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους δεν θα υπάρξει μετά το τέλος του χρόνου όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας. Η Ευρώπη δεν πρόκειται να προσφέρει άλλη βοήθεια εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν το ζητήσει κατηγορηματικά. Εκείνη αποκρούει ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και διαψεύδει τις εικασίες που θέλουν τη χώρα να χρειάζεται ένα τρίτο, μικρότερο πακέτο της τάξεως των 10 με 20 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Η παράταση της εποπτείας συνιστά για πολλούς Έλληνες λόγο ικανοποίησης

Σύμφωνα με το Der Spiegel, είναι πρόωρες οι ανακοινώσεις του έλληνα πρωθυπουργού Σαμαρά για τη «νίκη επί της κρίσης» και θυμίζουν την πρόωρη ανακοίνωση του τέως αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για τη νίκη επί του Ιράκ το 2003. «Κυρίως οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων εξακολουθούν να είναι τεράστιες», γράφει το περιοδικό, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να περικόψει θέσεις στο δημόσιο, ενώ οι δανειστές απαιτούν μειώσεις των συντάξεων και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Η τελευταία αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα μπορούσε να είναι λεπτή υπόθεση» αναφέρει χαρακτηριστικά το Der Spiegel.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με ανυπομονησία την έναρξη των συνομιλιών για την απομείωση του ελληνικού χρέους που έχουν οριστεί για το τέλος του χρόνου… Ακόμη και εάν οι ευρωπαίοι εταίροι συμφωνήσουν, είναι εξαιρετικά πιθανόν να επιμείνουν ως αντάλλαγμα στην συνέχιση των ελέγχων» επισημαίνει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Μια τέτοιου είδους παράταση της εποπτείας συνιστά για πολλούς Έλληνες λόγο ικανοποίησης και όχι απογοήτευσης, καθώς έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην απαξιωμένη τρόικα των δανειστών παρά στο δικό τους πολιτικό σύστημα», παρατηρεί το Der Spiegel επικαλούμενο δημοσκόπηση της εφημερίδα «Το Βήμα» που θέλει τους Έλληνες να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Τρόικα (17,4%) από ό,τι στην κυβέρνησή τους (14,5%).

Τέλος, το δημοσίευμα επικαλείται έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να θεωρεί σημαντική την παρουσία της τρόικας και ο οποίος αναφέρεται στους στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη: «Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις».

Θαρραλέο και επικίνδυνο το βήμα του Γιούνκερ

«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τολμά μια νέα αρχή. Ο μελλοντικός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δρομολογεί την μετεξέλιξη της γραφειοκρατικής υπηρεσίας της Ευρώπης σε έναν κανονικό κυβερνητικό μηχανισμό» παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου…. «Το βήμα του Γιούνκερ είναι θαρραλέο και ταυτόχρονα επικίνδυνο. Είναι όμως παράλληλα και ένα βήμα…προς το οποίο δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή. Με δεδομένη την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία και τα ποσοστά ρεκόρ της ανεργίας, τις εντεινόμενες διαφωνίες μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για την οικονομική πολιτική, τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων, τις γεωστρατηγικές προκλήσεις…αλλά και τον ευρωσκεπτικισμό των πολιτών που εντείνεται, ο Γιούνκερ μπόρεσε να εκπέμψει ένα μήνυμα, το οποίο συνιστά ξεκάθαρα μια να αρχή», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Την επιλογή του γάλλου πρώην υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων επικρίνει η Die Welt: «Τι είδους μήνυμα μπορεί να στείλει αυτό το πρόσωπο στους Γερμανούς, που πίστεψαν στην υπόσχεση ότι το ευρώ θα είναι το ίδιο σταθερό όσο και το μάρκο. Πώς θα διδάξει ο Μοσκοβισί μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών στον διάδοχό του στο Παρίσι, όταν ο ίδιος στο παρελθόν παραβίασε σκοπίμως τους κανόνες (σ.σ. Deutsche Welle: το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας). Στο ζήτημα της επιρροής για την σύνθεση της Κομισιόν η γερμανική κυβέρνηση έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Απέτυχε να αποτρέψει την τοποθέτηση του Μοσκοβισί στο αξίωμα του υπεύθυνου για το ευρώ επιτρόπου και τώρα αρκείται στο να μην τα βρίσκει όλα αυτά τόσο αρνητικά», παρατηρεί η Die Welt.

Η καγκελάριος πιστεύει ότι στο τέλος όλα θα εξαρτηθούν από εκείνη

«Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα πρέπει να αρκεσθεί στην αρμοδιότητα της ψηφιακής οικονομίας» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και εξηγεί: «Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο του μέλλοντος, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τα χαρτοφυλάκια κεντρικής σημασίας. Για την εξέλιξη αυτή υπάρχουν δύο εξηγήσεις: Είτε η Γερμανία επέστρεψε στο παλιό ρόλο της χώρας που υπηρετεί είτε η καγκελάριος πιστεύει ότι στο τέλος όλα θα εξαρτηθούν από εκείνη».

Αντίθετα, η ολλανδική de Volkskrant απονέμει εύσημα στην σύνθεση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι ο «άνθρωπος που θεωρείται σύμβολο της ‘παλιάς πολιτικής’ έφερε έξυπνες καινοτομίες προκειμένου η Κομισιόν να γίνει πιο αποτελεσματική. Με την επιλογή των υπερεπιτρόπων, αποχαιρετά το μοντέλο των 28 ισότιμων επιτρόπων. Και αυτό καθιστά αποτελεσματικότερη την λήψη αποφάσεων», παρατηρεί η ολλανδική εφημερίδα.

Σταμάτης Ασημένιος

Deutsche Welle

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024