Ανεξάρτητος βουλευτής είναι πλέον ο Σπύρος Λυκούδης, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Μετά την αποχώρηση του κ. Λυκούδη, η ΔΗΜΑΡ αριθμεί πλέον δέκα βουλευτές.

Ο Σπύρος Λυκούδης, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, είχε δηλώσει ένα 24ωρο νωρίτερα ότι η Μεταρρυθμιστική Τάση, της οποίας ήταν επικεφαλής, δεν θα πάρει μέρος στο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σε δήλωσή του μετά την ανεξαρτητοποίησή του επισήμανε ως αιτία την αδυναμία του να πείσει την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για να αποτραπεί η φθίνουσα πορεία του κόμματος.

«Βρίσκομαι από πολύ καιρό σε μεγάλη απόσταση από βασικές πλευρές πολιτικής και λειτουργίας του κόμματος. Προσπάθησα όσο μπορούσα για να αποτρέψω τη συνεχή φθίνουσα πορεία της ΔΗΜΑΡ. Δεν τα κατάφερα. Μια σειρά σοβαρά λάθη και αδιέξοδες πολιτικές οδήγησαν το κόμμα, που με τόσες ελπίδες γεννήσαμε πριν 4 χρόνια, στη μεγάλη εκλογική ήττα και στα σημερινά αδιέξοδα» ανέφερε.

Ο κ. Λυκούδης υπογραμμίζει ότι ήλπιζε πως, μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, η ΔΗΜΑΡ θα έμπαινε σε μια φάση σοβαρότητας, αυτογνωσίας και περισυλλογής με στόχο την επιστροφή στις σταθερές αφετηρίες της ίδρυσής της.

Και προσθέτει: «Δυστυχώς πράξαμε και πράττουμε ακριβώς το αντίθετο. Επιμονή σε πολιτικές που εκθέσαμε και απέρριψε η κοινωνία, εσωστρέφεια, αντιπαλότητες ομάδων, ακατανόητες φιλοδοξίες για τη διαχείριση μιας ασήμαντης εξουσίας στον κομματικό μικρόκοσμό μας. Μού είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσω αυτή την πορεία. Όσοι με γνωρίζουν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολη είναι για μένα αυτή η αποχώρηση, αλλά και πόσο σύμφωνη με τη συνείδησή μου».

Εκφράζει δε την ελπίδα ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες της απομάκρυνσης να κρατήσει κάθε πλευρά την ψυχραιμία της και να επιδείξει την ευπρέπεια και το ήθος που ταιριάζει στην Αριστερά.

«Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, που για δεκαετίες πορευόμαστε μαζί και σήμερα συμπάσχουμε είτε εκτός είτε εντός ΔΗΜΑΡ, και να τους πω πως οι δεσμοί μας παραμένουν άρρηκτοι και πως θα συναντηθούμε οπωσδήποτε ξανά σε νέες προσπάθειες. Η ελληνική κοινωνία αναζητά διεξόδους και πολιτικές που θα προσφέρουν λύσεις. Η μεταρρυθμιστική πλευρά και εγώ θα είμαστε παρόντες και θα συνεχίσουμε», καταλήγει.

Μαζί του, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑ 99,5, αποφάσισαν να αποχωρήσουν και 25 διαφωνούντες, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία ομόφωνα στήριξαν την απόφασή του.

Τα αποχωρούντα μέλη της ΚΕ πρόκειται τις επόμενες ημέρες να υποβάλλουν και τυπικά τις παραιτήσεις τους.

Ως επόμενο βήμα των αποχωρούντων προσδιορίζεται η σύγκληση πανελλαδικής σύσκεψης τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αποφασιστούν οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς στον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο.

Η απάντηση της ΔΗΜΑΡ

Αιχμηρή ήταν η απάντηση της ΔΗΜΑΡ στην εξέλιξη: «Η απόφαση του Σπύρου Λυκούδη να ανεξαρτητοποιηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς περιόδου άρνησής του να αποδεχτεί τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

» Στα δημοκρατικά κόμματα, ωστόσο, πόσω μάλλον σε κόμμα που εκφράζει τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής αριστεράς, άλλος τρόπος λειτουργίας πέραν του σεβασμού στον κανόνα της πλειοψηφίας και της αποδοχής των δημοκρατικών διαδικασιών δεν νοείται. Καθένας επιλέγει τον δρόμο του.»

Εξίσου αιχμηρό ήταν το σχόλιο της ΔΗΜΑΡ και για τις πρωτοβουλίε-αποφάσεις της «Μεταρρυθμιστικής τάσης»:

«Παρά τη προτροπή της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Προέδρου της προς τα μέλη της ‘Μεταρρυθμιστικής τάσης’ να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να συμμετάσχουν στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, οι συγκεκριμένοι σύντροφοι εμμένουν στη γραμμή της αποχώρησης. Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας προαναγγελθείσας ρήξης, που επελέγη σε πείσμα κάθε έννοιας συλλογικότητας και δημοκρατικών διαδικασιών.

» Στα δημοκρατικά κόμματα ο μόνος τρόπος επίλυσης των πολιτικών διαφωνιών παραμένει η προσφυγή στη βάση και ο σεβασμός του κανόνα της πλειοψηφίας. Η Δημοκρατική Αριστερά, τα μέλη και τα στελέχη της, έχοντας πλήρη συνείδηση της σημασίας των στιγμών, προσέρχονται στο τρίτο συνέδριο του κόμματος, με την πεποίθηση ότι ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ανανεωτικής Αριστεράς θα γυρίσει σελίδα, θα ανακτήσει την δυναμική του και θα προσδιορίσει τις εξελίξεις.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ