Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Προς εφαρμογή οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, δυσπιστία για την εκεχειρία

Προς εφαρμογή οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, δυσπιστία για την εκεχειρία

Σε ισχύ «αργότερα τη Δευτέρα» σκοπεύει να θέσει η ΕΕ το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για την ουκρανική κρίση, την ώρα που ο κλυδωνισμός της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία προκαλεί δυσπιστία στην Ευρώπη με διάφορες φωνές να υπογραμμίζουν ότι η παύση πυρός από μόνη της δεν φτάνει. Με αποκλεισμό του εναέριου χώρου της για ευρωπαϊκές πτήσεις έχει απειλήσει η Μόσχα σε απάντηση για τα νέα μέτρα. Οι φιλορώσοι παρέδωσαν 1.200 ουκρανούς αιχμαλώτους.

H Κομισιόν ανακοίνωσε πως το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για την ουκρανική κρίση θα τεθεί και επισήμως σε ισχύ «αργότερα τη Δευτέρα».

Παράλληλα, ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε, από τη Μαριούπολη, ότι οι φιλορώσοι παρέδωσαν 1.200 αιχμαλώτους ουκρανούς στρατιώτες.

Ο κλυδωνισμός της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, η οποία κρέμεται από μία κλωστή, έχει προκαλέσει δυσπιστία στην Ευρώπη, με διάφορες φωνές να υπογραμμίζουν ότι η παύση πυρός από μόνη της δεν φτάνει.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει απειλήσει ακόμη και με αποκλεισμό του εναέριου χώρου της για ευρωπαϊκές πτήσεις, ως απάντηση στις νέες κυρώσεις. Παράλληλα, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο βρέθηκε τη Δευτέρα στη Μαριούπολη.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αχρενκίλντε-Χάνσεν ανέφερε πως «το πακέτο κυρώσεων πρόκειται να εφαρμοστεί τυπικά από τις χώρες-μέλη αργότερα σήμερα». Λεπτομέρειες θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της ΕΕ το αργότερο την Τρίτη.

Πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται διπλωμάτες, έχουν αναφέρει ότι οι νέες κυρώσεις θα αφορούν και την Rosneft και την Transneft. Ανάλογες πληροφορίες μεταδίδει και η Wall Street Journal.

«Η εκεχειρία δεν φτάνει»

Καθώς όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι η εκεχειρία δεν τηρείται εξ ολοκλήρου, η ευρωπαική πλευρά επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κινητικότητα στα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας -την ανταλλαγή των αιχμαλώτων, η επιτήρηση των συνόρων και η έναρξη διαλόγου.

Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου ανέφερε ότι «υπάρχει σειρά ζητημάτων που συμφωνήθηκαν και πρέπει να εφαρμοστούν, όχι μόνο η εκεχειρία». Έδειξε στους υπόλοιπους όρους της συμφωνίας, ανάμεσά τους και στην επιτήρησή της από τον ΟΑΣΕ

Από την πλευρά του, ο Ντιντιέρ Μπούρκχαϊμερ -πρόεδρος της Ελβετίας και επικεφαλής του ΟΑΣΕ- ανέφερε επίσης ότι «η εκεχειρία από μόνη της δεν είναι αρκετή».

Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ είπε χαρακτηριστικά πως «δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, δεν ήμουν εξαρχής αισιόδοξος» για τη συμφωνία εκεχειρίας. «Μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν υπάρχει θέληση, τα διαφορετικά μέρη πρέπει πραγματικά να πιέσουν για υπέβαση του αδιεξόδου» είπε.

Στη Μαριούπολη ο Ποροσένκο

Τη Δευτέρα, στο πρόγραμμα του ουκρανού προέδρου βρέθηκε στη Μαριούπολη, την οποία είχαν βάλει στο στόχαστρό τους οι φιλορώσοι ένοπλοι κατά την πρόσφατη «αντεπίθεσή» τους που συνόδευσε την κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων.

Από την πόλη, ο Ποροσένκο ανέφερε ότι οι φιλορώσοι έχουν παραδώσι 1.200 αιχμαλώτους πολέμου.

Η Μαριούπολη ήταν το σκηνικό των μεγαλύτερων εντάσεων μετά την έναρξη της ισχύος της εκεχειρίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι δέχθηκαν επίθεση το Σάββατο, σε συγκρούσεις που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε μία γυναίκα και κατά τις οποίες είχαν τραυματιστεί τέσσερα άτομα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024