Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρίζει η εκεχειρία: Μια νεκρή στη Μαριούπολη και εκρήξεις στο Ντονέτσκ

Τρίζει η εκεχειρία: Μια νεκρή στη Μαριούπολη και εκρήξεις στο Ντονέτσκ

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, από τα πυρά που δέχτηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις τη νύχτα στη Μαριούπολη έχασε τη ζωή της μία γυναίκα. Νέες εκρήξεις και βόρεια του Ντονέτσκ κοντά στο αεροδρόμιο. Πηγές των αυτονομιστών είπαν ότι το αεροδρόμιο έχει αδειάσει και η σύγκρουση επικεντρώνεται σε κοντινό στρατόπεδο.

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, καθώς μετά τα πυρά που δέχτηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις τη νύχτα στη Μαριούπολη, νέες εκρήξεις σημειώνονται και βόρεια του Ντονέτσκ.
{{{ map }}}
Στη Μαριούπολη μια 33χρονη γυναίκα σκοτώθηκε από πυρά στη διάρκεια της νύχτας, το πρώτο θύμα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

Επιπλέον, αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το πρωί της Κυριακής ακούγονταν παρατεταμένες εκρήξεις σε περιοχή στα βόρεια του Ντονέτσκ, ενώ πυκνοί καπνοί καλύπτουν το ουρανό.

Οι εκρήξεις προέρχονταν από μια τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, αν και η πόλη βρίσκεται στα χέρια των αυτονομιστών ανταρτών.

Πηγές των αυτονομιστών είπαν ότι το αεροδρόμιο έχει αδειάσει και η σύγκρουση επικεντρώνεται σε κοντινό στρατόπεδο.

«Ακούστε τον ήχο της εκεχειρίας» είπε ειρωνικά ένας από τους αντάρτες. «Εκεί πέρα γίνεται κανονική μάχη» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ουκρανικές δυνάμεις δέχτηκαν πυρά πυροβολικού κοντά στο λιμάνι της Μαριούπολης. Ήταν η πρώτη σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από το απόγευμα της Παρασκευής.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα.

Νωρίς το πρωί, η κατάσταση στη Μαριούπολη ήταν ξανά ήσυχη όμως στην ανατολική είσοδο της πόλης, κοντά στο φυλάκιο ελέγχου του ουκρανικού στρατού, ήταν εμφανή τα σημάδια από τη νυχτερινή μάχη.

Ένα φορτηγό, σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου καιγόταν ακόμη, ενώ πολλά κτίρια είχαν υποστεί ζημιές. Κάτοικος της περιοχής είπε ότι καταστράφηκε επίσης ένα βενζινάδικο και υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί έκρηξη από τα καύσιμα των δεξαμενών του.

Την τελευταία εβδομάδα στη Μαριούπολη είχαν σημειωθεί σφοδρές μάχες μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters, μία βιομηχανική εγκατάσταση, ένα φορτηγό και ένα βενζινάδικο εντός των ορίων της πόλης τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Ο δημοσιογράφος είδε επίσης φορτηγά να σπεύδουν προς τα ανατολικά προάστια μεταφέροντας εθελοντές φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες. Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία αλλά πολλοί κάτοικοι και μαχητές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στο Ντονέτσκ το άλλο βασικό σημείο σύγκρουσης είχαν εκφράσει αμφιβολίες ότι η εκεχειρία μπορεί να διαρκέσει.

Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία τηρείται σε γενικές γραμμές, αλλά είπαν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα ώστε αυτή να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια.

Πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούσαν να απωθήσουν μεγάλη επίθεση των ανταρτών με στόχο τη Μαριούπολη, που είναι ένα βασικό λιμάνι για τις εξαγωγές χάλυβα της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός είχαν καταγγείλει ουκρανοί και στη βιομηχανική πόλη του Ντονέτσκ, όπου υπήρξαν σποραδικά πυρά κοντά στο αεροδρόμιο, το οποίο παραμένει στα χέρια της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Η κατάπαυση του πυρός ισχύει αλλά ξέρουμε ότι (η ουκρανική πλευρά) τη χρησιμοποιεί για να φέρει εδώ περισσότερες δυνάμεις και πυρομαχικά και στη συνέχεια, να μας χτυπήσει με ισχυρές δυνάμεις» είπε διοικητής των ανταρτών στο Ντονέτσκ.

Kίεβο: Οπλισμός από πέντε χώρες του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος συνεργάτης του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι το Κίεβο συμφώνησε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, να προμηθευτεί οπλισμό από πέντε χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας οι οποίες θα συνδράμουν και με στρατιωτικούς συμβούλους.

«Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ καταλήξαμε σε συμφωνίες σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και προμηθειών σύγχρονου οπλισμού από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Νορβηγία» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Γιούρι Λιτσένκο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024