Διεθνής η διωκτική αρχή για την καταπολέμηση του εγκλήματος online
Κοινή δράση για την καταπολέμηση των μεγαλύτερων εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο αναλαμβάνουν το EC3, Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, η TaskForce της Ε.Ε. για το Κυβερνοέγκλημα, το FBI και η βρετανική Εθνική Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος NCA. Συνεργαζόμενες οι διωκτικές αρχές συστήνουν την J-CAT (Joint Cybercrime Action Taskforce) η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων που ερευνούν υποθέσεις εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου.
Κοινή δράση για την καταπολέμηση των μεγαλύτερων εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο αναλαμβάνουν το EC3, Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, η TaskForce της Ε.Ε. για το Κυβερνοέγκλημα, το FBI και η βρετανική Εθνική Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος NCA. Συνεργαζόμενες οι διωκτικές αρχές συστήνουν την J-CAT (Joint Cybercrime Action Taskforce) η οποία θα αναλάβει τον διεθνή συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων που ερευνούν υποθέσεις εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου, όπου δεν υπάρχουν σύνορα. Η J-CAT λειτουργούσε ήδη πιλοτικά επί έξι μήνες.
Μέχρι τώρα στην J-CAT συμμετέχουν αστυνομικοί από την Αυστρία, τον Καναδά, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αυστραλία και η Κολομβία έχουν επίσης δεσμευτεί να συμμετέχουν στο διαρκές εγχείρημα.
Μεταξύ άλλων, η J-CAT θα διερευνά υποθέσεις που αφορούν την δημιουργία malware (κακόβουλου λογισμικού), την διάδοσή του, την δημιουργία botnet, την διενέργεια εγκλημάτων κατά παραγγελία (Crime as a Service), τις απάτες μέσω Διαδικτύου, την δημιουργία trojan για την υποκλοπή στοιχείων εισόδου σε υπηρεσίες e-banking, την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δίκτυα και άλλα εγκλήματα. Η J-CAT θα συνεργάζεται στενά και με την CERT-ΕΕ, την ομάδα της ΕΕ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στην πληροφορική.
- Τι είναι Δούρειος Ίππος;
- Τι εστί botnet; Είναι το PC μου Zόμπι;
- ENISA: Δέκα χρόνια κλείνει το ευρωπαϊκό κέντρο εμπειρογνωμοσύνης για την ασφάλεια στην Κρήτη
Επικεφαλής της ομάδας J-CAT θα είναι ο Andy Archibald, Deputy Director στην μονάδα National Cyber Crime από την βρετανική NCA.
In.gr Τεχνολογία
- Ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων – Πώς θα «κλειδώσουν» έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ
- Σε κρίσιμη κατάσταση το κοριτσάκι που έπεσε σε σιντριβάνι στην Καλλιθέα – Της έκαναν ΚΑΡΠΑ επί 40 λεπτά
- Συνταγές: Street food από σπίτι
- Ιαπωνία: Μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Τακαΐτσι
- Το κλειδί για να βγάλεις χρήματα από τον χρυσό είναι η αστάθεια, λέει έμπορος πολύτιμων μετάλλων
- Διατροφή: Μπορούμε να απολαύσουμε και πάλι το φαγητό;
