Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίεβο: Νέες καταγγελίες κατά Μόσχας στον απόηχο της συνάντησης στο Μινσκ

Κίεβο: Νέες καταγγελίες κατά Μόσχας στον απόηχο της συνάντησης στο Μινσκ

Οι επαφές μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πέτρο Ποροσένκο στο Μινσκ την Τρίτη μπορεί να άνοιξαν κάποιο δρόμο για διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, ωστόσο η εικόνα στα ανατολικά της χώρας προς το παρόν δεν αλλάζει. Την επομένη της συνάντησης, το Κίεβο προχώρησε σε νέες καταγγελίες για ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενεργειακή κρίση στη χώρα τον χειμώνα και ζήτησε βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

Οι επαφές μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πέτρο Ποροσένκο στο Μινσκ την Τρίτη μπορεί να άνοιξαν κάποιο δρόμο για διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, ωστόσο η εικόνα στα ανατολικά της χώρας προς το παρόν δεν αλλάζει. Την επομένη της συνάντησης, το Κίεβο προχώρησε σε νέες καταγγελίες για ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενεργειακή κρίση στη χώρα τον χειμώνα και ζήτησε βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

Αντάρτικη «τανάλια» στις ουκρανικές δυνάμεις

Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι δύναμη ρώσων στρατιωτών πέρασε τα σύνορα, επιβαίνοντας σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού και φορτηγά, και εισήλθε στην πόλη Αμβροσιγίβκα της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Αντρέι Λισένκο τόνισε επίσης ότι σε μάχες στις πόλεις Γκορλίβκα και Ιλοβάισκ, βορειότερα, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 200 αυτονομιστές και κατέστρεψαν άρματα μάχης και συστήματα εκτόξευσης πυραύλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 13 μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν και άλλοι 36 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Τα ίχνη ερπυστριών ήταν ορατά σήμερα, Τετάρτη, σε ένα σημείο στην νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι η Μόσχα προώθησε φάλαγγα τεθωρακισμένων, ανοίγοντας νέο μέτωπο τη Δευτέρα.

«Έχουμε πληροφορίες για την προώθηση μιας φάλαγγας η οποία αποτελείται από 100 μηχανοκίνητα περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού και πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών Γκραντ στον δρόμο Σταρομπέτσεβε – Τελμάνοβε», ανέφερε το γενικό επιτελείο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην ανατολική Ουκρανία σε ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στην προέλευση των μηχανοκίνητων ή των πληρωμάτων τους, ωστόσο μια ουκρανική στρατιωτική πηγή, η οποία ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι πρόκειται για ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν γίνεται να αγοράσεις 100 τεθωρακισμένα σε λαϊκή του Ντονέτσκ ή του Λουγκάνσκ -είναι σαφές ότι πρόκειται για εισβολή από τη Ρωσία. Αναζητούμε αποδείξεις, φωτογραφίες ή βίντεο, για να το δηλώσουμε επίσημα», είπε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με τον Ουκρανικό στρατό η φάλαγγα των μηχανοκίνητων, οι αριθμοί των οποίων έχουν καλυφθεί, κατευθύνονταν στην Τελμάνοβε, περίπου 20 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και 80 χλμ. νότια του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων ανταρτών.

Στην περιοχή από όπου πέρασαν έγιναν μάχες και ακούγονταν και σήμερα εκρήξεις. Η Τελμάνοβε βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βόρεια της Νοβοαζόφσκ, όπου οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν τη Δευτέρα μια φάλαγγα ρωσικών τεθωρακισμένων.

Φιλορώσοι αντάρτες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι εξαπολύουν αντεπίθεση από το προπύργιό τους, το Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό μια άλλη φάλαγγα, με έξι πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ και φορτηγά με στρατιώτες εισέβαλε από τη Ρωσία σε μια περιοχή 110 χλμ. ανατολικά του Ντονέτσκ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμά πως οι αυτονομιστές επιδιώκουν να κλείσουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε μια τανάλια.

Επιβεβαιώνει η Πολωνία

Μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία τόσο του NATO, όσο και των πολωνικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Κανείς δεν μπορεί πλέον να παίρνει στα σοβαρά τις πληροφορίες σχετικά με τους αυτονομιστές στην Ουκρανία. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώνουν ατράνταχτα για άλλη μια φορά ότι μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού δρουν μέσα στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Τουσκ.

«Αυτές είναι οι πληροφορίες του NATO, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί επίσης και από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Πολωνίας, είναι πλέον πρακτικά ταυτόσημες», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως οι Ρώσοι «εμπλέκονται» στις εχθροπραξίες.

Φόβοι για το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι το Κίεβο γνωρίζει πως η Ρωσία σχεδιάζει να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα στην Ευρώπη.

«Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα (της Ουκρανίας) είναι δύσκολη. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σχέδια να εμποδίσει τη μεταφορά (αερίου) ακόμη και σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε ο Γιατσενιούκ σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

Πέρυσι περίπου το ήμισυ των εξαγωγών αερίου της Ρωσίας στα κράτη μέλη της ΕΕ μεταφέρθηκε μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από το έδαφος της Ουκρανίας.

Εκπρόσωποι της δημόσιας επιχείρησης αερίου της Ρωσίας, της Gazprom, και του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας δεν έχουν σχολιάσει τη δήλωση.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια από το ΝΑΤΟ
»

Εξάλλου, ο Γιατσενιούκ δήλωσε ότι το Κίεβο χρειάζεται «πρακτική βοήθεια» από το NATO και ότι αναμένει από αυτή τη στρατιωτική και πολιτική συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, να λάβει βαρυσήμαντες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της στην Ουαλία την 4η Σεπτεμβρίου.

«Αναμένω ότι θα εγκρίνουμε σήμερα ένα πρόγραμμα συνεργασίας Ουκρανίας-NATO για ένα χρόνο. Αναμένουμε από τους δυτικούς εταίρους μας και τη Συμμαχία πρακτική βοήθεια και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις στη σύνοδο της 4ης Σεπτεμβρίου. Χρειαζόμαστε βοήθεια», ανέφερε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024