Έκκληση Λαγκάρντ σε Γερμανία για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες
Την ελπίδα πως η Γερμανία θα διαδραματίσει ρόλο κινητήρα στην «επίπονη», οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε από την Ελβετική Ραδιοτηλεόραση (RTS). «Αυτό που είναι, πιστεύω, πολύ σημαντικό για τη Γερμανία, είναι να συμμετέχει με εντατικό τρόπο στην κίνηση ανάκαμψης. Έχει τα μέσα για να το πράξει» τόνισε.
Την ελπίδα πως η Γερμανία θα διαδραματίσει ρόλο κινητήρα στην «επίπονη», οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε από την Ελβετική Ραδιοτηλεόραση (RTS).
Η Λαγκάρντ απηύθυνε έμμεση έκκληση στην γερμανική κυβέρνηση για ανάληψη πρωτοβουλιών τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης , αρχικά μέσα από την παροχή μισθολογικών αυξήσεων εντός της χώρας.
«Αυτό που είναι, πιστεύω, πολύ σημαντικό για τη Γερμανία, είναι να συμμετέχει με εντατικό τρόπο στην κίνηση ανάκαμψης. Έχει τα μέσα για να το πράξει», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως «διαπιστώνει κανείς ότι κατά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις εργοδοτικές οργανώσεις προέκυψαν περιθώρια ελιγμών. Πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτή η κίνηση θα διευρυνθεί και θα επιτρέψει να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη».
Ερωτηθείσα από το RTS αναφορικά με τη σχέση ανάμεσα στη λιτότητα και την ανάκαμψη, η Λαγκάρντ απάντησε πως όντως «εφαρμόζεται πολλή λιτότητα».
Όπως σημείωσε, την προηγούμενη τριετίας είχαμε μια πολύ ισχυρή διαδικασία δημοσιονομικής σταθεροποίησης που «ευτυχώς» το 2014 και 2015 είναι πολύ πιο ασθενής. «Αυτή η ρύθμιση μας φαίνεται ικανοποιητική αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα γι’ αυτό», τόνισε μεταξύ άλλων.
Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Λε Μοντ πως πρέπει «να υψώσουμε τον τόνο» έναντι της Γερμανίας, η οποία “έχει παγιδευτεί στην πολιτική της λιτότητας».
Ο Μοντεμπούρ πρόσθεσε πως η Γαλλία, όπου η ανάπτυξη καθυστερεί να έρθει, δεν μπορεί πλέον «να άγεται και να φέρεται».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τζόλης: «Όνειρο για μένα η Μπαρτσελόνα, αλλά…»
- Στην Κρήτη επιστρέφει πλοίο με προορισμό τον Πειραιά – Επιβάτης έπαθε αλλεργικό σοκ
- Ήπειρος: Πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων (mpox) – Άνδρας 45 ετών
- Οι Γουίζαρντς θέλουν τον Αντετοκούνμπο – Το πακέτο που προσφέρουν στους Μπακς
- Κάνναβη: Συνελήφθη 25χρονος που είχε στο σπίτι του 76 κιλά skunk – Στα 420.000 ευρώ το προσδοκώμενο όφελος
- Γάζα: Το Ισραήλ λέει ότι δολοφόνησε τον νέο ηγέτη της Χαμάς και απειλεί εκ νέου με εκτοπισμό των Παλαιστινίων
