
Βαρόμετρο για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Υπολογίσιμη επίδραση στον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ έχουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε περιοχές όπως η Ουκρανία και το Ιράκ, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει εάν οι εντάσεις στις περιοχές αυτές θα τροφοδοτήσουν πληθωριστικές ή αποπληθωριστικές πιέσεις.
Υπολογίσιμη επίδραση στον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ έχουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε περιοχές όπως η Ουκρανία και το Ιράκ, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει εάν οι εντάσεις στις περιοχές αυτές θα τροφοδοτήσουν πληθωριστικές ή αποπληθωριστικές πιέσεις.
Στην τελευταία μηναία έκθεση της ΕΚΤ περιλαμβάνεται ειδική ενότητα για τον αντίκτυπο των εξωτερικών παραγόντων στον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Αν και οι αναλυτές της ΕΚΤ αναφέρουν πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η σημασία των παγκόσμιων παραγόντων σε σχέση με τη μείωση του πληθωρισμού τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο υπογραμμίζουν πως μεγάλο μέρος (γύρω στο 50%) της μείωσης που παρατηρείται στον μετρούμενο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ από το τέλος του 2011 έως σήμερα έχει προέλθει από την ενεργειακή συνιστώσα, η οποία την παρούσα περίοδο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω των εξελίξεων σε Ουκρανία και Ιράκ.
Πάντως, η έκθεση της ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι η πιο πρόσφατη περίοδος έχει αποκαλύψει πως και οι τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών έχουν καταστεί πιο ευαίσθητες σε εξωτερικούς παράγοντες, καθώς αρκετά αγαθά είτε εισάγονται απευθείας είτε παράγονται εγχωρίως με υψηλό εισαγωγικό περιεχόμενο.
«Η υποχώρηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ από το τέλος του 2011 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση εξωτερικών παραγόντων, όπως οι συγκρατημένες εξελίξεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και η ανατίμηση του ευρώ» τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δυτική Ευρώπη: Δυναμώνουν τα κύματα καύσωνα – Θερμοκρασίες 3 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο
- Τραυματίες από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο – Διασωληνωμένος άνδρας με σοβαρά εγκαύματα στο «Αττικό»
- Μένει στην ΑΕΚ ο Γιόβιτς – Συμφώνησε ως το 2029
- Φωτιά σε δασική έκταση στην Εύβοια – Πιθανότατα προκλήθηκε μετά από πτώση κεραυνού
- Πώς ξεκίνησε η φωτιά στο Σισμανόγλειο, ανακρίνεται 74χρονος – «Δεν σχετίζεται με το περιστατικό ο θάνατος 90χρονης»
- Φοιτητική στέγη: Τα ακριβότερα ενοίκια γύρω από τα πανεπιστήμια
- Ο Μοντέρο καλημέρισε τον κόσμο του Ολυμπιακού με «κάτι μαγικό» (vid)
- Ο Τραμπ επιφυλάχθηκε για τα F-35 – Αναμένονται κινήσεις μέχρι το Νοέμβριο και τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442