Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βερολίνο: Η Τουρκία στηρίζει τους τζιχαντιστές

Βερολίνο: Η Τουρκία στηρίζει τους τζιχαντιστές

Η υπόθεση της κατασκοπείας τούρκων αξιωματούχων από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών απασχολούν το Βερολίνο. Στέλεχος της BND, μιλώντας στο Spiegel, δήλωσε ότι η Τουρκία θεωρείται για τη Γερμανία στόχος όχι μόνο από την ίδια τη Γερμανία αλλά και από άλλες υπηρεσίες δυτικών χωρών γιατί θεωρείται ότι η Άγκυρα στηρίζει τους τζιχαντιστές που δρουν στη Συρία και το Ιράκ. Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας δηλώνει ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει έρευνα για τις πληροφορίες.

Η υπόθεση της κατασκοπείας τούρκων αξιωματούχων από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών απασχολούν το Βερολίνο. Στέλεχος της BND, μιλώντας στο Spiegel, δήλωσε ότι η Τουρκία θεωρείται για τη Γερμανία στόχος όχι μόνο από την ίδια τη Γερμανία αλλά και από άλλες υπηρεσίες δυτικών χωρών γιατί θεωρείται ότι η Άγκυρα στηρίζει τους τζιχαντιστές που δρουν στη Συρία και το Ιράκ.

Σε δημοσίευμά του, το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τούρκων αξιωματούχων από το 2009, καθώς και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον —αν και αυτό έγινε κατά λάθος, όπως ανέφερε. Οι παρακολουθήσεις διεξάγονταν παρά το γεγονός ότι Τουρκία και Γερμανία είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, οι παρακολουθήσεις φέρεται να συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της BND που μίλησε στο Spiegel, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η Τουρκία είναι το κέντρο απ’ όπου διέρχονται όσοι θέλουν να περάσουν στις τάξεις των τζιχαντιστών, στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και η χώρα που γίνεται η στρατολόγηση μαχητών για τις ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή.

Από την Τουρκία περνούν και όσοι από τους τζιχαντιστές θέλουν να ξαναγυρίσουν στην Ευρώπη, προσθέτει η ίδια πηγή.

Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν προκαλέσει την οργή τούρκων αξιωματούχων, αν και ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διατηρούν χαμηλούς τόνους.

Ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ο αντιπρόεδρος του AK, δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές οφείλουν να αντιμετωπίσουν «σοβαρά» το θέμα της κατασκοπείας.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι αρχές της Τουρκίας θα διεξάγουν έρευνα σχετικά με τα δημοσιεύματα.

«Ασφαλώς η κυβέρνησή μας και το υπουργείο Εξωτερικών θα διεξαγάγουν τις απαραίτητες έρευνες για τις καταγγελίες που έγιναν από το περιοδικό» είπε ο Σαχίν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Σαχίν πάντως επισήμανε ότι το δημοσίευμα πρέπει να εξεταστεί «προσεκτικά», δοθείσης της τεταμένης σχέσης ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και το Spiegel.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει μύδρους επανειλημμένα εναντίον του περιοδικού, εξαιτίας ενός ιδιαίτερα επικριτικού άρθρου για την καταστροφή στο ορυχείο στη Σόμα.

Ο ανταποκριτής του Spiegel στη χώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία για ένα διάστημα εξαιτίας των απειλών κατά της ζωής του μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024