Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην ανατολική Ουκρανία πλησιάζουν τα ρωσικά φορτηγά

Στην ανατολική Ουκρανία πλησιάζουν τα ρωσικά φορτηγά

Την πορεία τους προς τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους ενόπλους συνεχίζουν τα λεωφορεία με ανθρωπιστική βοήθεια που είχαν αναχωρήσει από τη Μόσχα. Η αμφιλεγόμενη οχηματοπομπή έχει γίνει νέα εστία της διπλωματικής σύγκρουσης για την Ουκρανία, με το Κίεβο να μην προτίθεται να την αφήσει να περάσει και τη Δύση να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Μόσχας. Κινητοποίηση της ηγεσίας του Ερυθρού Σταυρού, που ζητά να μην πολιτικοποιείται η ανθρωπιστική βοήθεια.

Την πορεία τους προς τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους ενόπλους ξεκίνησαν τα λεωφορεία με ανθρωπιστική βοήθεια που είχαν αναχωρήσει από τη Μόσχα. Η αμφιλεγόμενη οχηματοπομπή έχει γίνει νέα εστία της διπλωματικής σύγκρουσης για την Ουκρανία, με το Κίεβο να μην προτίθεται να την αφήσει να περάσει και τη Δύση να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Μόσχας.

Το πρωί της Πέμπτης, τα φορτηγά ξεκίνησαν από το Βορόνεζ, πόλη στη νοτιοδυτική Ρωσία, με πορεία προς τα νότια, το Ρόστοφ επί του Ντον.

Το Ρόστοφ βρίσκεται στη ρωσική πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία, πιο κοντά στο ουκρανικό Λουχάνσκ που ελέγχεται από τους φιλορώσους ενόπλους.{{{ map }}}

Αν η πορεία επιβεβαιωθεί, φαίνεται πως η οχηματοπομπή ίσως δεν προσπαθήσει να παραδώσει τη βοήθεια μέσω του περάσματος στο Χάρκοβο, όπως και ζητούσε μεταξύ άλλων το Κίεβο για να γίνει έλεγχος και παράδοση του φορτίου από τον Ερυθρό Σταυρό.

Τα συνοριακά περάσματα στο Λουχάνσκ ελέγχονται ως επί το πλείστον από τους φιλορώσους. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ανοικτά την επιφύλαξή της για το φορτίο της οχηματοπομπής, λέγοντας ότι ανησυχεί πως το κονβόι μπορεί να είναι πρόσχημα για ρωσική επέμβαση στο έδαφός της.

Κινητοποίηση της ηγεσίας του Ερυθρού Σταυρού

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ανακοινώθηκε πως ανώτατο στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού πρόκειται να ταξιδέψει στο Κίεβο και στη Μόσχα για συνομιλίες, καθώς τα φορτηγά πλησιάζουν τη ρωσο-ουκρανική μεθόριο.

«Το ζήτημα της διαδικασίας της συνοριακής διέλευσης δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί από τις δύο πλευρές» ανέφερε η εκπρόσωπος της Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) την Πέμπτη.

Ο επικεφαλής της ICRC για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Λοράν Κορμπάζ αναμένεται να φύγει εντός της Πέμπτης από τη Γενεύη για τις δύο πρωτεύουσες.

Ο Κορμπάζ, ανέφερε η εκπρόσωπος, θα υπογραμμίζει στις δύο πλευρές τον «αυστηρά ανθρωπιστικό ρόλο του ανεξάρτητου Ερυθρού Σταυρού» και ότι «η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας δεν πρέπει να πολιτικοποιείται».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024