Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην ουρά της ΔΟΥ για φορολογική ενημερότητα εάν υπάρχουν οφειλές

Στην ουρά της ΔΟΥ για φορολογική ενημερότητα εάν υπάρχουν οφειλές

Η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας είναι δυνατή ανεξαρτήτως της ύπαρξης βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών διευκρινίζει η ΓΓΔΕ. Το πιστοποιητικό, εξηγεί, έχει ισχύ ενός μηνός και χορηγείται από ΔΟΥ ή ελεγκτικά κέντρα και τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά. Επίσης προαναγγέλλει απόφαση για να ξεπαγώσουν οι επιστροφές φόρων, παρά την εκκρεμότητα του ΕΝΦΙΑ.

Η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας είναι δυνατή ανεξαρτήτως της ύπαρξης βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση διευκρινίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Όπως εξηγεί, στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών το πιστοποιητικό έχει ισχύ ενός μηνός και μπορεί να χορηγηθεί από οποιαδήποτε ΔΟΥ ή ελεγκτικό κέντρο και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά.

Επίσης προαναγγέλλει απόφαση για να «ξεπαγώσουν» οι επιστροφές φόρων, παρά την εκκρεμότητα του ΕΝΦΙΑ.

Το πρόβλημα προέκυψε με την επιστροφή φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που παρέλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά για τη χρήση του 2013. Η καταβολή των χρημάτων που δικαιούνταν οι φορολογούμενοι, μπλόκαρε από τη στιγμή που βεβαιώθηκε ο ΕΝΦΙΑ καθώς το ισχύον καθεστώς υπαγορεύει στις φορολογικές αρχές να συμψηφίσουν τις επιστροφές φόρου ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως αναφέρει η ΓΓΔΕ «σε ότι αφορά στον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα».

Το θέμα των παράπλευρων απωλειών της εκκρεμότητας του ΕΝΦΙΑ επισήμαναν δημοσιεύματα στο Τύπο, που ανέφεραν ότι λόγω αυτής παγώνουν οι επιστροφές φόρων αλλά και η ηλεκτρονική έκδοση φορολογικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να απευθύνονται στις ΔΟΥ.

Η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ

«Η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας.

» Αποδεικτικό ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί μέσω διαδικτύου με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών.

» Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μήνα και χορηγείται από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο.

» Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) του υπουργείου Οικονομικών.

» Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά, αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις με διάρκεια ισχύος ενός μήνα.

» Σε ότι αφορά στον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα».

Αντιδρά η Αντιπολίτευση

Τα νέα προβλήματα που προκύπτουν με τη φορολογία έδωσαν νέα τροφή για επικριτικά σχόλια από την Αντιπολίτευση με τη ΔΗΜΑΡ να τονίζει ότι «το αλαλούμ με τη φορολογία ακινήτων συνεχίζεται».

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της «επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα αν και δεν έχουν χρέη παρά μόνο τις βεβαιωμένες οφειλές του φόρου ακινήτων οι οποίες δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Για τον ίδιο λόγο έχουν μπλοκάρει και οι επιστροφές φόρου εισοδήματος. Ταυτόχρονα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στη νέα φορολογία. Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες θα αίρονται οι ακραίες στρεβλώσεις και οι κραυγαλέες αδικίες του ΕΝΦΙΑ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024