«Φοροεπιδρομή» στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων για διενέργεια φορολογικών ελέγχων και αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο θα μπορούν να διενεργούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ακόμα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά τα πρότυπα των υπηρεσιών των ΗΠΑ (IRS).

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Έθνος της Δευτέρας, το «πράσινο φως» για την είσοδο της Εφορίας σε κατοικίες ή την επαγγελματική έδρα, όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά αντικείμενα για την είσπραξη οφειλομένων, άναψε γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η απόφαση από το Νομικό Συμβούλιο ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων).

«Κεραυνό» χαρακτήρισε τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

«Η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΝΣΚ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φορολογικά όργανα, χωρίς την εγγύηση της παρουσίας εισαγγελέα, θα μπορούν να κάνουν ‘φύλλο και φτερό’ και τους χώρους των σπιτιών. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές μόνο πονοκέφαλο και περαιτέρω αγωνία προκαλούν σε φορολογούμενους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και δεν λύνουν το πρόβλημα της μαύρης τρύπας των φορολογικών εσόδων» δήλωσε υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας