Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ από βρετανικά και γαλλικά αεροσκάφη

Ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ από βρετανικά και γαλλικά αεροσκάφη

Βετανικά μεταγωγικά αεροσκάφη άρχισαν τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληθυσμούς που απειλούνται από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο βόρειο Ιράκ, ενώ γαλλικά αεροσκάφη θα ακολουθήσουν εντός των επόμενων ωρών. Στη Βαγδάτη έφτασε την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς με καλεσμα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Συνεχίζονται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί κατά θέσεων των τζιχαντιστών...

Βρετανικά μεταγωγικά αεροσκάφη άρχισαν τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληθυσμούς που απειλούνται από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο βόρειο Ιράκ, ενώ γαλλικά αεροσκάφη θα ακολουθήσουν εντός των επόμενων ωρών. Συνεχίζονται την ίδια στιγμή οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί κατά θέσεων των τζιχαντιστών.

Εν μέσω της εκρηκτικής κατάστασης, έφτασε το πρωί της Κυριακής στη Βαγδάτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς για συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία σχετικά με την προσπάθεια ανάσχεσης της προέλασης των τζιχαντιστών στα βόρεια της χώρας.

Ο Φαμπιούς απηύθυνε κάλεσμα προς τους αντίπαλους πολιτικούς στο Ιράκ να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ικανή να αντιμετωπίσει την απειλή των τζιχαντιστών.

Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Λοράν Φαμπιούς θα κατευθυνθεί αργότερα εντός της ημέρας στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στο βόρειο Ιράκ από τον Ιούνιο οδηγώντας ειδικά την τελευταία εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Ιρακινούς μέλη μειονοτήτων, χριστιανούς και μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, να τραπούν σε φυγή για να γλιτώσουν.

Δύο αεροσκάφη της βρετανικής αεροπορίας, που απογειώθηκαν το Σάββατο από την κεντρική Αγγλία προχώρησαν τη νύχτα σε ρίψεις στο Όρος Σιντζάρ πακέτων τροφίμων και νερού, καθώς και σκηνών, φίλτρων νερού και λαμπτήρων που φορτίζονται μέσω της ηλιακής ενέργειας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων.

Η βοήθεια προορίζεται πρωτίστως για τα μέλη της μειονότητας των Γεζίντι που έχουν καταφύγει στην ορεινή περιοχή και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της επιτροπής κρίσης της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι οι αποστολές αυτές θα συνεχισθούν σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Αμερικανικά αεροσκάφη προχώρησαν επίσης την Κυριακή σε νέες ρίψεις προμηθειών στο Όρος Σιντζάρ, ενώ στις επόμενες ώρες στην εκστρατεία θα προστεθούν και γαλλικά αεροσκάφη.

Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ προχώρησαν την Κυριακή σε τρίτο γύρο βομβαρδισμών κατά θέσεων των τζιχαντιστών κοντά στην πόλη Σιντζάρ για την υπεράσπιση των προσφύγων της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι.

α προηγούμενα χτυπήματα είχαν στόχο τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που απειλούν το Ερμπίλ, πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.

Σε διάγγελμά του το Σάββατο από το Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση και στις κουρδικές δυνάμεις για την καταστολή των τζιχαντιστών.

Δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων, αλλά σημείωσε ότι η επίλυση της κρίσης «θα πάρει χρόνο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024