Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτο «ναι» στη μεταρρύθμιση που «καταργεί» τη Γερουσία της Ιταλίας

Πρώτο «ναι» στη μεταρρύθμιση που «καταργεί» τη Γερουσία της Ιταλίας

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε την Παρασκευή σε πρώτη ανάγνωση τη σαρωτική μεταρρύθμιση του Σώματος που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι, η οποία ουσιαστικά καταργεί τη Γερουσία υπό την παρούσα μορφή της και την «περιορίζει» σε Σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εξήλθαν της αίθουσας πριν την ψηφοφορία γερουσιαστές της Λέγκας του Βορρά, του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, του Κινήματος 5 Αστέρων, της Forza Italia και διαφωνούντες βουλευτές των Δημοκρατικών.

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε την Παρασκευή σε πρώτη ανάγνωση τη σαρωτική μεταρρύθμιση του Σώματος που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι, η οποία ουσιαστικά καταργεί τη Γερουσία υπό την παρούσα μορφή της και την «περιορίζει» σε Σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πριν την ψηφοφορία εξήλθαν της αίθουσας γερουσιαστές της Λέγκας του Βορρά, του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (Sel), του Κινήματος 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο (M5S), της μπερλουσκονικής Forza Italia και διαφωνούντες του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Κατ’ επέκταση η μεταρρύθμιση εγκρίθηκε από 183 γερουσιαστές, δεν υπήρξε καμία αρνητική ψήφος, ενώ τέσσερις γερουσιαστές επέλεξαν την αποχή.

Βάσει της μεταρρύθμισης, τα μέλη της Γερουσίας περιορίζονται σε 100 από 300 και δεν θα εκλέγονται πλέον απευθείας, αλλά θα αποτελούνται από δημάρχους, περιφερειακούς συμβούλους και διορισθέντες από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι σημερινές εξουσίες της Γερουσίας «εξανεμίζονται». Δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ρίχνει την κυβέρνηση μέσω παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ούτε και θα καλείται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό και σημαντικά νομοσχέδια.

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητά η κυβέρνηση μόνο από τη Βουλή, η οποία καλείται τώρα να δώσει την έγκρισή της στο νομοσχέδιο.

«Θα χρειασθεί χρόνος, θα υπάρξουν δυσκολίες και εμπόδια. Κανείς, όμως, στο εξής δεν θα μπορέσει να σταματήσει την αλλαγή που ξεκίνησε σήμερα » έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός στο Twitter.

Οι εργασίες του ιταλικού Κοινοβουλίου είχαν παραταθεί -κατ’ εξαίρεση- μέχρι σήμερα, Παρασκευή, με μοναδικό στόχο την έγκριση της μεταρρύθμισης. Η διαδικασία των επί μέρους ψηφοφοριών είχε καθυστερήσει λόγω των επτά χιλιάδων και πλέον τροπολογιών που κατετέθησαν από την αντιπολίτευση.

Αν η μεταρρύθμιση εγκριθεί και από τη Βουλή, οι γερουσιαστές στο μέλλον θα εκπροσωπούν τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ιταλίας, θα εκφράζονται σχετικά με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν θα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Ένα από τα σημεία που προκάλεσε μεγαλύτερες εντάσεις ανάμεσα στην συμπολίτευση και στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι η κατάργηση της απευθείας εκλογής των γερουσιαστών από τους πολίτες. Βάσει της μεταρρύθμισης Ρέντσι θα πρέπει να εκλέγονται από τα περιφερειακά συμβούλια της χώρας.

Για να τεθούν , πάντως, σε ισχύ οι αλλαγές αυτές θα χρειασθεί η έγκριση της Βουλής, δεύτερη έγκριση της Γερουσίας και να εκφράσουν την βούλησή τους και οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024