Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραίτηση Μαλίκι ζητά ο Αλ-Σιστανί εν μέσω του εφιάλτη του τζιχαντιστών

Παραίτηση Μαλίκι ζητά ο Αλ-Σιστανί εν μέσω του εφιάλτη του τζιχαντιστών

Μπροστά στην επέλαση των τζχιχαντιστών στο Ιράκ ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των σιιτών Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί δείχνει πλέον ανοιχτά την «έξοδο» στον πρωθυπουργό Νουρί αλ-Μαλίκι, λέγοντας ότι «διαπράττουν βαρύ αμάρτημα» οι πολιτικοί που αγκιστρώνονται στην εξουσία. Οι σουνίτες ισλαμιστές κερδίζουν διαρκώς έδαφος έναντι των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, ελέγχοντας πλέον και το τεράστιας στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλης.

Μπροστά στην επέλαση των τζχιχαντιστών στο Ιράκ ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των σιιτών Αγιατολάχ Αλί Αλ-Σιστανί δείχνει πλέον ανοιχτά την «έξοδο» στον πρωθυπουργό Νουρί αλ-Μαλίκι, λέγοντας ότι «διαπράττουν βαρύ αμάρτημα» οι πολιτικοί που αγκιστρώνονται στην εξουσία.

Ο Αλ-Σιστανί καλεί τους Ιρακινούς να ενωθούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS) και να επιλέξουν έναν πρωθυπουργό που θα μπορεί να τερματίσει την προέλαση των σουνιτών ισλαμιστών.

Το κήρυγμα του ανώτατου πνευματικού ηγέτη των σιιτών ανέγνωσε βοηθός του την Παρασκευή στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα.

Η παρέμβαση ακολουθεί την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών, τις πρώτες που θα πραγματοποιηθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ.

Ο Αλ-Σιστανί κάλεσε τους αντίπαλους πολιτικούς του Ιράκ, τους οποίους και επέκρινε ότι κινούνται βάσει των προσωπικών τους συμφερόντων, να επιλέξουν έναν πρωθυπουργό, ο οποίος θα μπορέσει να τερματίσει την κρίση στη χώρα εξαιτίας της δράσης του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Και ζήτησε από τους συμπατριώτες του να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τον «μεγάλο κίνδυνο» που εγείρουν οι σουνίτες ισλαμιστές μαχητές, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες κερδίζουν διαρκώς έδαφος στο βόρειο Ιράκ όπου δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί και μέλη της μειονότητας Γεζίντι τρέπονται σε φυγή.

Μέχρι στιγμής έχουν καταλάβει τουλάχιστον 15 πόλεις, ενώ την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε από κουρδικής πλευράς ότι κατέλαβαν και το στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλη, ελέγχοντας πλέον την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε μια τεράστια περιοχή της χώρας.

«Το φράγμα της Μοσούλης βρίσκεται στα χέρια τους από το βράδυ της Πέμπτης», δήλωσε ο Χολγκάρντ Χεκμάτ, εκπρόσωπος των πεσμεργκά -των ένοπλων τμημάτων των Κούρδων- που ήλεγχαν μέχρι τώρα τις εγκαταστάσεις του υδροηλεκτρικού φράγματος.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από κορυφαίο στέλεχος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στη Νινευή, της οποίας η Μοσούλη -η οποία κατελήφθη από τους τζιχαντιστές στις αρχές του Ιουνίου- είναι η πρωτεύουσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024