Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ

Στις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στο ιρακινό έδαφος από το 2011 και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν με έξυπνες βόμβες θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (IS) κοντά στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα ιρακινού Κουρδιστάν. Ο Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τις επιδρομές μπροστά στον «κίνδυνο γενοκτονίας» στο ιρακινό έδαφος, αποκλείει ωστόσο χερσαία εμπλοκή. Απειλούνται δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί και μέλη της μειονότητας Γεζίντι...

Στις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στο ιρακινό έδαφος από το 2011 και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν με έξυπνες βόμβες θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (IS) κοντά στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν. Ο Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τις επιδρομές μπροστά στον «κίνδυνο γενοκτονίας» στο ιρακινό έδαφος, αποκλείει ωστόσο χερσαία εμπλοκή. Απειλούνται δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί και μέλη της μειονότητας Γεζίντι…

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κέρμπι, ανακοίνωσε ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 έπληξαν με τηλεκατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες 226 κιλών κινητές μονάδες πυροβολικού των τζιχαντιστών έξω από το Ερμπίλ που έβαλαν εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, οι οποίες υπερασπίζονται το Ερμπίλ, όπου σταθμεύει αμερικανικό προσωπικό.

Η Βρετανία την ίδια στιγμή κάλεσε όλους τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν αμέσως τρεις επαρχίες του ιρακινού Κουρδιστάν, μεταξύ των οποίων και το Ερμπίλ, λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών.

Αποδεχόμενος αίτημα συνδρομής από την ιρακινή κυβέρνηση, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών. Ωστόσο απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χερσαίας εμπλοκής των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν «προσεκτικά και υπεύθυνα για να εμποδίσουν πιθανή διάπραξη γενοκτονίας» κατά των χριστιανών και των Γεζίντι που διώκονται από τους σουνίτες ισλαμιστές.

Η εκστρατεία των σουνιτών ισλαμιστών φέρει όλα τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Παρασκευή στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος.

«Η εκστρατεία τρομοκρατίας του IS εναντίον αθώων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της χριστιανικής μειονότητας, καθώς και οι στοχευμένες πράξεις βίας παρουσιάζουν όλα τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας» δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Πριν την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών, το μεσημέρι της Παρασκευής, οι ΗΠΑ είχαν ήδη προχωρήσει σε αεροπορική παράδοση βοήθειας για τη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι.

Χιλιάδες μέλη της μειονότητες έχουν αποκλειστεί σε βουνά περικυκλωμένοι από δυνάμεις των τζιχαντιστών με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εξαιτίας της επιθετικότητας και της βαρβαρότητας των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος της Unicef στο Ιράκ Μάρτζο Μπάμπιλε επισήμανε ότι υπάρχουν «πολλές λογιστικές και στρατηγικές δυσκολίες», αλλά πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τους αμάχους.

Σε φυγή έχουν τραπεί χιλιάδες ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί μετά την κατάληψη της πόλης Καρακός, της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης του Ιράκ, από τους τζιχαντιστές. Εγκατέλειψαν την πόλη μαζικά υπό το φόβο ότι θα βρεθούν απέναντι στην ίδια απειλή των τζιχαντιστών σε άλλες πόλεις: Ασπασμός του Ισλάμ ή θάνατος.

Το Καρακός είναι αμιγώς χριστιανική πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, και το Ερμπίλ, την περιφερειακή πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.

Οι σιίτες και οι μειονότητες των χριστιανών και των Γεζίντι θεωρούνται «άπιστοι» από το Ισλαμικό Κράτος που έχει κηρύξει χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχει. Τα μέλη της οποίας μιλούν την κουρδική γλώσσα και τηρούν προϊσλαμική θρησκεία με στοιχεία από τον ζωροαστρισμό. Οι τζιχαντιστές τους θεωρούν «λάτρεις του σατανά».

Μπροστά στα τραγικά γεγονότα που εξελίσσονται στο Ιράκ, ο Πάπας Φραγκίσκος στέλνει τον καρδινάλιο Φερνάντο Φιλίνο, τον πρώην νούντσιο της Αγίας Έδρας στο Ιράκ, για να μεταφέρει βοήθεια στους χριστιανούς που απειλούνται.

Σε λακωνική ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του πάπα ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο Άγιος Πατέρας διόρισε τον καρδινάλιο Φιλόνι ως ειδικό απεσταλμένο του, με στόχο να εκφράσει την πνευματική αλληλεγγύη της Εκκλησίας στους πληθυσμούς που υποφέρουν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024