Πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές το ρωσικό εμπάργκο
Συναγερμό έχει σημάνει στην Ελλάδα η χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από Πολωνία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εξετάζει να επεκτείνει την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν οι απειλές της Μόσχας υλοποιηθούν, τότε το πλήγμα για την εγχώρια αγροτική παραγωγή θα είναι καίριο.
Συναγερμό έχει σημάνει στην Ελλάδα η χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από Πολωνία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εξετάζει να επεκτείνει την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν οι απειλές της Μόσχας υλοποιηθούν, τότε το πλήγμα για την εγχώρια αγροτική παραγωγή θα είναι καίριο.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, το γεγονός δείχνει ότι η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας – ΕΕ – ΗΠΑ αρχίζει σταδιακά να ακουμπά και τη χώρα μας. Πρώτο θύμα φαίνεται ότι θα είναι οι εξαγωγές φρούτων, όπως τα ροδάκινα, δεδομένου ότι πολλά φορτία με προορισμό τη Ρωσία διέρχονται μέσω Πολωνίας για φορολογικούς λόγους.
Τυχόν επιβεβαίωση των αρνητικών αυτών σεναρίων θα επιδεινώσει περαιτέρω την πορεία των ελληνικών εξαγωγών φέτος που καταγράφει πτωτικές τάσεις. Η συνολική αξία των εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά ανέρχεται σε 406 εκατ. ευρώ και η Μόσχα αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Η Ρωσία βρίσκεται μόλις στην 20ή θέση των χωρών προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, καθώς απορροφά το 1,3% του συνόλου των εξαγωγών μας. Ωστόσο για τα ελληνικά φρούτα, αποτελεί τα τελευταία χρόνια προνομιακή αγορά αφού καλύπτει το 24% των εξαγωγών και σε αξία φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Ειδικά στα ροδάκινα, έναν από τους πρωταθλητές των εξαγωγών μας, η ρωσική αγορά απορροφά πλέον το 25% (νωπά και κομπόστα). Σε ροδάκινα και νεκταρίνια μαζί, το ποσοστό φτάνει το 60% και στη φράουλα το 50%.
* Διαβάστε περισσότερα στα Νέα
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΠΑΣΟΚ: Κρίσιμο Πολιτικό Συμβούλιο – Μηνύματα Ανδρουλάκη στο εσωτερικό και ανακοίνωση «κυβερνητικής ομάδας»
- Συνταγή: Αραβική με κοτόπουλο και σως γιαουρτιού
- Ανοιχτή πληγή για το Μαξίμου οι υποκλοπές – Μπαίνουν στην εξίσωση για πρόωρες εκλογές
- Μαρούσι: Άγνωστοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα της Περιφέρειας
- Ανεβαίνει η θερμοκρασία, συννεφιά και βροχές στα ορεινά
- Πανελλαδικές 2026: Σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΓΕΛ
- Η άσκηση pilates που αλλάζει τα πάντα σε δύο λεπτά
- Μεταμόσχευση νεφρού με τη χρήση αντισωμάτων CAR-T σε τρεις ασθενείς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-rachel-claire-5531048-315x220.jpg)







































![CNN: Η φωτιά στο αεροπλανοφόρο Gerald Ford ήταν πολύ πιο σοβαρή από όσο άφησαν να εννοηθεί [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/photo-collage.png-315x220.png)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442