Το κοινοβούλιο του Ιράκ εξέλεξε σήμερα τον Κούρδο πολιτικό Φουάντ Μασούμ πρόεδρο της χώρας, κάνοντας το δεύτερο βήμα στη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σάλιμ αλ Τζουμπούρι ανακοίνωσε την εκλογή του Μασούμ, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει τον πρωθυπουργό του Ιράκ.

Ο σχηματισμός μιας πραγματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι αναγκαίος στο Ιράκ για να ξεπεραστεί η απειλή της θρησκευτικής και εθνοτικής διαίρεσης της χώρας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Ο Μασούμ, ιδρυτικό μέλος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK), διαδέχεται τον Τζαλάλ Ταλαμπανί που είναι πρόεδρος του Ιράκ από το 2005.

Ο Μασούμ, το πλήρες όνομα του οποίου είναι Μουχάμαντ Φουάντ Μασούμ Χαουράμι και γεννήθηκε το 1938, είναι γιος ενός σημαντικού ιερωμένου, όπως και ο προκάτοχός του Ταλαμπανί, ενώ και οι δύο άνδρες μεγάλωσαν στην ίδια πόλη και παραμένουν στενοί φίλοι ως σήμερα.

Αρχικά ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ιράκ, το οποίο εγκατέλειψε νωρίς για να προσχωρήσει στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) το 1964.

Ο Μασούμ υπήρξε επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του KDP στο Ιρακινό Κουρδιστάν στο τέλος της δεκαετίας του 1960, ενώ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του PUK.

Ο ίδιος ήταν μέλος της ομάδας που συνέταξε το ιρακινό σύνταγμα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα το 2003 και το 2004 έγινε ο πρώτος πρόεδρος του μεταβατικού ιρακινού κοινοβουλίου. Την επόμενη χρονιά εξελέγη βουλευτής.

«Το Ιράκ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή αλλά μπορεί να την ξεπεράσει με το σχηματισμό μιας πραγματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας» δήλωσε ο Μπαν Γκι Μουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι.

«Πρέπει να είναι μια κυβέρνηση στην οποία όλοι οι Ιρακινοί να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται», δήλωσε ο Μπαν κατά την επίσκεψή του αυτή που δεν είχε ανακοινωθεί και πραγματοποιείται με την ευκαιρία περιοδείας του στην περιοχή με επίκεντρο την κρίση στη Γάζα.

Ενώ οι σουνίτες αντάρτες έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές του Ιράκ και οι Κούρδοι μιλούν όσο και περισσότερο για απόσχιση, βαθιές διαιρέσεις καθιστούν επίπονη τη διαδικασία ανανέωσης των οργάνων εξουσίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου.

Η σιιτική συμμαχία του Νούρι αλ Μάλικι έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογές, χωρίς όμως να αποσπάσει την πλειοψηφία, και οι εκκλήσεις αυξάνονται στο Ιράκ αλλά και στο εξωτερικό ώστε ο πρωθυπουργός που επικρίθηκε έντονα για τον αυταρχισμό του και την επιλογή του να περιθωριοποιήσει τους σουνίτες, να εκχωρήσει τη θέση ύστερα από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο