Ρέντσι: Η Ελλάδα σώθηκε για να διαφυλαχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες
«Η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια εγκαινίων του αυτοκινητοδρόμου Α35 στη βόρεια Ιταλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung. Παράλληλα, ζήτησε περισσότερο χρόνο για το έλλειμμα της Ιταλίας.
Η Ελλάδα διασώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή είχε δανειστεί από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας των σχέσεων εξουσίας εντός της ΕΕ.
«Η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες» δήλωσε ο κ. Ρέντσι, κατά τη διάρκεια εγκαινίων του αυτοκινητοδρόμου Α35 στη βόρεια Ιταλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Επανέλαβε δε, το αίτημα της κυβέρνησής του για περισσότερο χρόνο, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμά της. «Η Ιταλία δεν χρειάζεται να παρακαλέσει. Η χώρα απαιτεί περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματός της» αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε σε υψηλούς τόνους ότι η Ιταλία «δεν έχει να παρακαλέσει για τίποτα- θα κάνουμε χρήση της ευελιξίας, στην οποία έχουμε σαφές δικαίωμα» σημείωσε.
Σύμφωνα πάντως με τον συντάκτη της FAZ, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν την αντίδραση του Ματέο Ρέντσι στην αποτυχία του να λάβει από τους εταίρους του μεγαλύτερα περιθώρια για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας.
«Η Ιταλία, η οποία θα έπρεπε ήδη από το 2013 να παρουσιάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, κατάφερε να μετατεθεί η υποχρέωσή της αυτή για το 2015 και τώρα ο κ. Ρέντσι ζητά νέα παράταση έως το 2016» επισημαίνεται, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρεται συχνά στο γεγονός ότι το 2003 η Γερμανία ήταν η μόνη στην ΕΕ που είχε υπερβεί το όριο ελλείμματος του 3%, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό της ένα προνόμιο που δεν επιτρέπει σε άλλους.
Σε αυτό το πλαίσιο -αναφέρεται στο ρεπορτάζ- ο κ. Ρέντσι υπονοεί ότι και η χώρα του ήταν στο παρελθόν πολύ υποχωρητική στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της Νομισματικής Ένωσης και υποστηρίζει ότι οι σχετικές συνθήκες θα πρέπει να αλλάξουν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κατασχέθηκαν λαθραία τσιγάρα και σφαίρες στη Μυτιλήνη – Προσπάθησαν να τα περάσουν από Τουρκία
- Νέες υδρογεωτρήσεις στην Τήλο
- Ο Τζον Τραβόλτα εξηγεί την έμπνευση πίσω από τις viral εμφανίσεις του με μπερέ στις Κάννες
- Βολές Σαμαρά: Η απόσυρση οπλικών συστημάτων από Κάρπαθο, Διδυμότειχο, Κύπρο προκαλεί μείζονα ερωτήματα
- Για να γλιτώσουν από τους τουρίστες, οι φώκιες του Ιονίου κρύβονται σε υποβρύχιες φυσαλίδες αέρα
- «Μια νύχτα μόνο»: Τι θα δούμε στο νέο επεισόδιο στο MEGA
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (19/5): Δράση με Premier League και Ολυμπιακός – Εθνικός στο πόλο
- Τζαβέλλας: Αρνείται να καταθέσει στη Βουλή για τις υποκλοπές – Επικαλείται «διάκριση των εξουσιών»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442