Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μόνο με πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Μόνο με πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Πιστοποιητικό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας, θα χρειάζονται πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους. Σε διαφορετικές περίπτωση οι μεταβιβάσεις που θα γίνονται χωρίς το πιστοποιητικό αυτό θα θεωρούνται άκυρες, ενώ το ακίνητο δεν θα μπορεί να μετεγγραφεί στο Κτηματολόγιο ή να υποθηκευθεί.

Πιστοποιητικό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας, θα χρειάζονται πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους.

Θέλοντας να διασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή εισπραξιμότητα του νέου φόρου το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι σε κάθε πώληση, δωρεά, γονική παροχή, κληρονομιά κ.λπ. ο φορολογούμενος πρέπει να προσκομίζει στον συμβολαιογράφο το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Σε διαφορετικές περίπτωση οι μεταβιβάσεις που θα γίνονται χωρίς το πιστοποιητικό αυτό θα θεωρούνται άκυρες, ενώ το ακίνητο δεν θα μπορεί να μετεγγραφεί στο Κτηματολόγιο ή να υποθηκευθεί.

Όπως επισημαίνεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων βάσει του νόμου είναι αυτοδικαίως άκυρη κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δε μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Αυτό ισχύει και για τη μεταγραφή ή καταχώρηση της κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για τη μεταγραφή ή καταχώρηση της αποδοχής κληρονομιάς. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης, αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Η ΓΓΔΕ αναφέρει πως το σχέδιο συμβολαιογραφικού εγγράφου θα πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, δηλαδή θα πρέπει να μνημονεύεται το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ χωρίς βέβαια την αναγραφή του συγκεκριμένου πιστοποιητικού και την επισύναψη αυτού, ώστε, κατά τη σύνταξη του οριστικού συμβολαίου να συμπληρωθεί μόνο ο αριθμός αυτού και να επισυναφθεί.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024