
Τέλος στη γραφειοκρατία του ΦΠΑ βάζει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ
Τέλος σε μεγάλο κομμάτι της γραφειοκρατίας του ΦΠΑ θα βάλει το πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει την Πέμπτη στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής.
Τέλος σε μεγάλο κομμάτι της γραφειοκρατίας του ΦΠΑ θα βάλει το πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής.
Ακόμη προβλέπεται η άμεση δυνατότητα επιστροφής του ΦΠΑ αν ο φόρος προέκυψε ως πιστωτικό υπόλοιπο στη δήλωση (ανεξαρτήτως αν είναι δυνατή η μεταφορά του σε επόμενη χρήση).
Αναφορικά με το χρόνο υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ το νομοσχέδιο προβλέπει πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και πληρωμής του φόρου είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που ακολουθεί τη λήξη της φορολογικής περιόδου (μήνας-τρίμηνο-εξάμηνο -έτος).
Τέλος το νομοσχέδιο θέτει περιορισμούς στη φορολογική διοίκηση αναφορικά με το χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που εδρεύουν εκτός Ελλάδας.
Συγκεκριμένα προβλέπει πως σε περίπτωση αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ από υποκειμένους μη εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας, η φορολογική διοίκηση θα πρεπει να αποφαίνεται εντός τεσσάρων μηνών από τη λήψη του σχετικού αιτήματος, εκτός εάν απαιτείται η προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων οπότε η ως άνω προθεσμία παρατείνεται μέχρι οκτώ μήνες.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άφαντοι οι δράστες της διπλής επίθεσης σε Νέο Κόσμο και Παγκράτι – Στο νοσοκομείο 14χρονος και 15χρονος
- Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Οι πέντε μεγάλες αλλαγές στα καταναλωτικά δάνεια
- Το κόστος της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και άλλα διαμόνια στην σύνοδο της Αρμενίας
- Συνταγή: Σπιτική κασερόπιτα
- Αναπροσανατολισμός στη σκιά Τραμπ – Το υπό πίεση ΝΑΤΟ, η Ευρώπη των διλημμάτων και η ΕΕ ως «πολύφερνη νύφη»
- Τραμπ: Δεν μπορώ να πω αν η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ – Ιράν: Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν σε πολιτικά σκάφη, στο Ορμούζ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442