Μια νέα ουρολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει από τα πρώιμα στάδια της κύησης τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και το σωματικό μέγεθος του νεογνού. Η πρωτοποριακή μη επεμβατική εξέταση αναπτύσσεται από επιστημονική ομάδα της οποίας προΐσταται η Δρ Λήδα Χατζή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου BMC Medicine, η Δρ Χατζή σε συνεργασία με τον Δρ Χέκτορ Κέουν της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, αναπτύσσουν μια νέα εξέταση που ανιχνεύει την παρουσία ορισμένων μορίων στα ούρα ελπίζοντας ότι, όταν εφαρμοστεί στην πράξη, θα βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών της κύησης και του τοκετού.

Όπως έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, ο πρόωρος τοκετός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών, μεταβολικών και άλλων διαταραχών στην μετέπειτα υγεία του παιδιού. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ούρων από 438 εγκύους και παρατήρησαν ότι τα αυξημένα επίπεδα συγκεκριμένων ουσιών, ιδίως της λυσίνης, σχετίζονται με αυθόρμητο πρόωρο τοκετό. Επίσης, το αυξημένο επίπεδο μιας γλυκοπρωτεΐνης τείνει να εμφανίζεται σε εκείνες τις εγκύους, στις οποίες πρέπει να προκληθεί πρόωρος τοκετός. Τέλος, τα μειωμένα επίπεδα μιας τρίτης ομάδας μορίων σχετίζονται με ανεπαρκή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι έγκυες με μειωμένα επίπεδα αυτών των ουσιών εμφανίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Να σημειωθεί ότι, η ανάπτυξη της ουρολογικής εξέτασης αποτελεί σκέλος της μελέτης «Ρέα», που ξεκίνησε στην Κρήτη το 2007. Τα δείγματα ούρων που αναλύθηκαν είχαν συλλεχθεί από τις εγκύους κατά τον πρώτο κλινικό έλεγχο, στο τέλος του πρώτου τριμήνου της κύησης.

«Αν και ξέραμε ότι ο μεταβολισμός της μητέρας αλλάζει σημαντικά για να βοηθήσει στην παροχή θρεπτικών ουσιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, εκπλαγήκαμε που είδαμε, τόσο νωρίς στη διάρκεια της κύησης, να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο χαμηλό βάρος του νεογνού κατά τη γέννηση και σε μερικά προϊόντα μεταβολισμού, τα οποία είναι δυνατό να ανιχνεύσουμε εύκολα σε ένα δείγμα ούρων της μητέρας. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι θα ήταν δυνατό να βελτιώσουμε τον εντοπισμό εκείνων των γυναικών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν μικρότερα νεογνά ή πρόωρα, χρησιμοποιώντας μια μη επεμβατική τεχνολογία ανάλυσης του μεταβολισμού ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης», σχολιάζει ο Δρ Κέουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές είναι διατεθειμένοι να μελετήσουν σε βάθος το θέμα πριν το νέο διαγνωστικό τεστ καταστεί έτοιμο για ευρεία κλινική χρήση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο