Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το χάος παραμονεύει στο Αφγανιστάν μετά τις προεδρικές κάλπες

Το χάος παραμονεύει στο Αφγανιστάν μετά τις προεδρικές κάλπες

Βαθαίνει το εκλογικό αδιέξοδο στο Αφγανιστάν με τον διεκδικητή της προεδρίας Αμπντουλά Αμπντουλά να ανακηρύσσει τη νίκη του αψηφώντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δίνουν προβάδισμα στον έτερο υποψήφιο Ασράφ Γκάνι. Ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του ο Αμπντουλά επανέλαβε τις καταγγελίες για μαζική νοθεία στις κάλπες, την ώρα που οι ΗΠΑ προειδοποιούν ενάντια σε απόπειρες κατάληψης της εξουσίας με παράνομα μέσα.

Βαθαίνει το εκλογικό αδιέξοδο στο Αφγανιστάν με τον διεκδικητή της προεδρίας Αμπντουλά Αμπντουλά να ανακηρύσσει τη νίκη του αψηφώντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δίνουν προβάδισμα στον έτερο υποψήφιο Ασράφ Γκάνι.

Ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του ο Αμπντουλά επανέλαβε τις καταγγελίες για μαζική νοθεία στις προεδρικές κάλπες.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ενάντια σε απόπειρες κατάληψης της εξουσίας με παράνομα μέσα με φόντο πληροφορίες που θέλουν τον Αμπντουλά να σχεδιάζει τη συγκρότηση «παράλληλης κυβέρνησης» στη χώρα.

«Είμαστε αναμφισβήτητα οι νικητές αυτού του κύκλου των εκλογών» δήλωσε ο Αμπντουλά Αμπντουλά στο συγκεντρωμένο πλήθος στο κέντρο της Καμπούλ προσθέτοντας ότι δέχτηκε τηλεφώνηματα από τους Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Κέρι αφότου αρνήθηκε να αποδεχτεί το αποτέλεσμα επικαλούμενος νοθεία.

Η εκλογική επιτροπή στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε πως ο πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ασράφ Γκάνι προηγείται στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, παραδεχόμενη κρούσματα νοθείας προειδοποίησε πως δεν μπορεί να ανακηρυχθεί σε αυτή τη φάση νικητής καθώς εκατομμύρια ψηφοδέλτια επανακαταμετρώνται και η εικόνα μπορεί να αλλάξει όταν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Εκφράζονται φόβοι ότι μία ρήξη στις σχέσεις Αμπντουλά-Γκάνι θα βύθιζε στο χάος το Αφγανιστάν, το οποίο ήδη δοκιμάζεται από εθνοτικές διαμάχες.

Ο Αμπντουλά κατηγορεί τον Χαμίντ Καρζάι -ο οποίος αποσύρεται ύστερα από 12 χρόνια στην εξουσία- ότι συνέβαλε στην εκλογική νοθεία προκειμένου να ευνοηθεί ο Γκάνι, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα εναντίον της λαϊκής ψήφου».

Στη συγκέντρωση οι υποστηρικτές του Αμπντουλά φώναζαν σήμερα συνθήματα όπως «Θάνατος στον Καρζάι» και έσκισαν μεγάλη φωτογραφία του Καρζάι αντικαθιστώντας την με μία του Αμπντουλά.

Ο Αμπντουλάχ διαθέτει τη στήριξη της μειονότητα των Τατζίκων που κατοικεί στο βόρειο Αφγανιστάν, ενώ ο Ασράφ Γκάνι υποστηρίζεται κυρίως από τις φυλές των Παστούν στα νότια και ανατολικά της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024