Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νοθεία και αδιέξοδο στις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν

Νοθεία και αδιέξοδο στις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν

Ο πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ασράφ Γκάνι προηγείται στις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Ωστόσο, παραδεχόμενη νοθεία η επιτροπή προειδοποίησε πως δεν μπορεί να ανακηρυχθεί σε αυτή τη φάση νικητής καθώς εκατομμύρια ψηφοδέλτια επανακαταμετρώνται. Δεν αναγνωρίζει τα προσωρινά αποτελέσματα ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας Αμπντουλά Αμπντουλά.

Ο πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ασράφ Γκάνι προηγείται στις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Ωστόσο, παραδεχόμενη κρούσματα νοθείας προειδοποίσε πως δεν μπορεί να ανακηρυχθεί σε αυτή τη φάση νικητής καθώς εκατομμύρια ψηφοδέλτια επανακαταμετρώνται.

Δεν αναγνωρίζει τα προσωρινά αποτελέσματα ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας Αμπντουλά Αμπντουλά καταγγέλλοντας «πραξικόπημα κατά της ψήφου των πολιτών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν την ίδια στιγμή ανακοίνωση τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα δεν είναι «τελικά και επίσημα» και ζητώντας ενδελεχή επανεξέταση «είτε συμφωνούν οι δύο πλευρές [των υποψήφιων προέδρων], είτε όχι».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής που βασίζεται στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο οικονομολόγος Γκάνι συγκεντρώνει ποσοστό 56,44% έναντι 43,56% που λαμβάνει ο Αμπντουλά Αμπντουλά, ο οποίος είχε ήδη καταγγείλει εκτεταμένη νοθεία.

Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν δεν είναι οριστικοί και μπορεί να αλλάξουν, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής Αχμαντ Γιουσούφ Νουριστάνι παραδεχόμενος ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές.

«Η Επιτροπή παραδέχεται ότι παρά το ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε ώστε να διεξαχθούν καλύτερες εκλογές, υπήρξαν τεχνικά λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία» ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη νοθεία και τις παραβιάσεις στη διαδικασία, σε κάποιες περιπτώσεις ενεπλάκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας και σε άλλες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όπως κυβερνήτες ή πιο χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι» επισήμανε.

Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 14 Ιουνίου ξεπέρασε τους οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόρους, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του πρώτου γύρου που ήταν περίπου έξι εκατομμύρια, διευκρίνισε ο Νουριστάνι.

Ο Αμπντουλά διατηρούσε προβάδισμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και έχει καταγγείλει εκτεταμένη νοθεία στον επαναληπτικό γύρο της 14ης Ιουνίου. Τα ψηφοδέλτια καταμετρώνται εκ νέου σε χιλιάδες εκλογικά τμήματα.

Η προεδρική εκλογή έρχεται σε ένα κρίσιμο έτος για το Αφγανιστάν, καθώς τα περισσότερα ξένα στρατεύματα πρόκειται να αποχωρήσουν έως το τέλος του 2014.

Ο Αμπντουλά Αμπντουλά είχε αποσυρθεί από τις προεδρικές εκλογές του 2009, οι οποίες είχαν επίσης στιγματιστεί από καταγγελίες για μαζική νοθεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024